2021. május 21., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 21 - PÉNTEK - Máté 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 7. fejezet 2135. nap

7. fejezet (6. rész) – IMA ÉS ENGEDELMESSÉG

Hinnünk kell, hogy Isten hall minket, majd éljünk imáinkkal összhangban. – Gyermekek és ifjak, jöjjetek terheitekkel és kételyeitekkel Jézushoz, és tudjátok meg, hogy Ő nem utasítja el kéréseiteket, és mindazt megadja, amire szükségetek van. Légy komoly és határozott! Bízz Isten ígéreteiben, és higgy benne kételkedés nélkül! Ne várj különös, meghatott érzelmekre, mielőtt az Úr felelne könyörgéseidre. Higgy az Úr szavaiban, és minden ügyedet helyezd az Ő kezébe igaz hittel, hogy könyörgésedet meghallgatja és a feleletet is megadja abban az időben és azon az úton, amelyen Ő jónak látja. Éld imádat! Alázattal járd utadat, és törekedj előre! – Üzenet az ifjúságnak, 123. o.

Ima a kegyelemért, hogy ellenálljunk a kísértésnek. – A mindennapi életben váratlan meglepetésekkel, csalódásokkal és kísértésekkel fogsz találkozni. Mit mond a Szentírás: „Álljatok ellene az ördögnek – erős bizalommal Istenben –, és elfut tőletek. Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok.” (Jak 4:7–8) „Fogja meg erősségemet, kössön békét velem, békét kössön velem!” (Ésa 27:5) Nézz Jézusra mindenkor mindenütt, őszinte szívből jövő csendes imában fordulj hozzá, hogy megismerd, miként valósítsd meg akaratát. Amikor az ellenség vízözönként tör reád, az Úr Lelke zászlót emel érted az ellenség ellen. Amikor már majdnem megadod magad, elveszted türelmedet és önuralmadat, hogy kemény és feljelentő, hibakereső és vádoló légy, akkor itt az ideje, hogy a mennybe küldd imádat: „Ó! Istenem, segíts nekem, hogy ellenálljak a kísértésnek, hogy minden keserűséget, haragot, gonosz beszédet eltávolítsak szívemből! Add nekem szelídségedet, alázatosságodat, türelmedet és szeretetedet! Ne engedd, hogy Megváltómat megalázzam! Ne engedd, hogy félreértsem feleségem, gyermekeim és hittestvéreim szavait és indítékait! Segíts, hogy kedves, könyörületes, gyengéd szívű és megbocsátó legyek! Segíts, hogy összetartó kapocs legyek otthonomban, hogy másoknak is bemutassam Krisztus jellemét.” – Boldog otthon, 214–215. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Máté 23

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2023&version=NT-HU

Máté 23. fejezetében folytatjuk a vallási vezetők és Jézus közötti konfliktus tárgyalását, ami a dicsőséges bevonulással kezdődött. Ebben a fejezetben azonban a hatalom témája van a középpontban. Jézus azzal kezdi, hogy azt mondja az írástudóknak és a farizeusoknak, hogy helytelen, ahogy súlyos terheket tesznek az emberekre, ezzel gyakorolva a vallási hatalmat fölöttük, miközben ők maguk nem cselekednek saját utasításaik szerint. Még csak nem is segítettek az általuk elnyomottaknak elvégezni a rájuk rótt feladatokat (3-4. vers). Ezek a vezetők élvezték, hogy „rabbi”-nak, hatalommal bíró személynek nevezik őket (6-7. vers), és igen kedvükre volt a tisztségükkel járó tekintély (5. vers).

Ez a hatalom és tekintély téma ismétlődik a Krisztus által az írástudókra és farizeusokra kimondott nyolc „Jaj”-ban is (13-30. vers). Hatalmuk gyakorlása közben bezárják a Mennyek országát az emberek előtt, ők maguk vak vezetők (13. és 16 vers). Ezzel ellentétben Jézus azt mondja a követőinek: „ne hívassátok magatokat mesternek”, „Atyátoknak se szólítsatok senkit”, ne hívjanak titeket tanítóknak, „aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok” (8-11. vers)!

Krisztus sosem akarta, hogy a vallás a személyes hatalomgyakorlás eszköze legyen, mégis ahogyan a farizeusok és írástudók akkoriban, sokan ma is megpróbálják kihasználni az isteni hatalmat a saját személyes hatalmuk és céljaik érdekében. Némely egyházi vezető elnyomásban tartja a tagokat. Vannak szülők, akik Isten nevében fenyegetik a gyermekeiket, ezzel akadályozva meg, hogy a gyermekeknek pozitív kapcsolata lehessen Istennel és az egyházzal.

A fügefához hasonlóan azokban, akik vallási vagy személyes hatalmuk támogatatására és felépítésére eszközként használják a vallást, megvan az Istenért való lelkiség és termékenység látszata, de hiányzik belőlük az önfeláldozó szolgálat gyümölcse és a hasonlóság Krisztushoz. „Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!”

Stephen Bauer

302. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 7. fejezetéhez (május 16-22.).

„Napról napra minden múló percben erőt kapok a próbáimhoz, Bízva az Atya bölcs adományaiban, Nincs okom az aggodalomra vagy félelemre. Az Ő szívének szeretete mindent felülmúl, Ő adja minden nap azt, amit legjobbnak ítél. Szeretettel, a fájdalom és az öröm részeként, a fáradtságot a békével és a pihenéssel vegyítve.” (532-es ének az angol adventista énekeskönyvben)

Az imádság által szívünket és elménket folyamatosan Istenhez emelhetjük. A nap során azt veszem észre magamon, hogy segítséget kérek, hogy gondolataimat eltereljem magamról, és Isten jó akaratára figyeljek. Amikor frusztráló és bosszantó érzések árasztják el az elmémet, azt tapasztaltam, ha azonnal Istenhez fordulok segítségért, akkor eltűnnek ezek az érzések. Harcban állunk a saját elménkért. Mindvégig résen kell lennünk a gonosszal szemben. Az egyetlen módja, hogy éberek maradjunk, ha a nap során mindig Jézushoz fordulunk segítségért.

Kezdjünk minden reggelt azzal, hogy a ránk következő napot odaszánjuk Istennek és elfogadjuk az Ő tervét, amit gondol életünk felől. A munkahelyemen van egy különleges helyem, ahova elvonulok, ha úgy veszem észre, túl sokat időzöm a saját érzéseimnél. Emlékeztetem magamat, hogy arra hívtak el, hogy segítsek másokon, és szolgáljam akár a munkatársaimat is. Az ént félre kell tenni. Viszont egyedül ez nem valósítható meg. Hidd el nekem, már próbáltam! Szántszándékkal vissza kell hívnom Jézust, hogy hassa át bensőmet az Ő Lelke. Ilyenkor anélkül, hogy tudatában lennék, mi is volt a bosszúság forrása, az hirtelen eltűnik. Többé már nem saját magamon van a fókusz, hanem Jézus kezeire és lábaira összpontosítok. Ily módon ismét béke járja át a szívemet és elmémet.

Uram, taníts meg minket, hogy visszataláljunk hozzád, ha elhagyjuk a szerető jelenlétedet!

Cheri Holmes

sürgősségi osztályon dolgozó nővér, Lynden, Washington, USA

Fordította Gősi Csaba 

4 megjegyzés:


  1. élelmiszerre!!
    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto /!SZERETNÉK MÉG KÉRNI ,HA LEHETNE ,, BÉRESCSEPPET ILL... C VITAMINT, FELESÉGEMNEK NÖVÉR,VAGY ALFA C TABLETTÁT ,,, KÖSZÖNÖM ELÖRRE IS ...ÉS BOCSÁNAT KÉRÉSEKÉRT ,

    VálaszTörlés