2021. május 13., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 13 - CSÜTÖRTÖK

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

 


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 6. fejezet 2127. nap

 

6. fejezet (5. rész) – HITBŐL FAKADÓ IMÁDSÁG

Hit által bizonyosak lehetünk abban, hogy megkapjuk az áldást, mielőtt látnánk vagy éreznénk. – Sokszor láttam, hogy Isten gyermekei mennyire elhanyagolják az imát, különösen a csendes, titkos imát. Sokan nem gyakorolják hitüket úgy, ahogy előjoguk és kötelességük lenne, és gyakran várnak arra az érzelemre, melyet csak egyedül a hit adhat. Az érzelem nem hit; a kettő különbözik egymástól. Hitünk gyakorlása rajtunk múlik, ellenben áldással és boldogító érzelmekkel egyedül csak Isten ajándékozhat meg minket. Isten kegyelme az élő hit csatornáján át áradhat lelkünkbe, és nékünk módunkban áll ezt a hitet gyakorolni.

Az igaz hit igényli, majd megragadja a megígért áldásokat, még mielőtt azok megvalósulnának vagy érezhetők volnának. Küldjük imáinkat hittel a mennyei szentek szentjébe; ragadjuk meg hittel a megígért áldásokat, és tartsuk magunkénak. Higgyük, hogy el is nyerjük az áldásokat, mert hittel már megragadtuk azokat, és azok már tulajdonunkat képezik e szöveg értelmében: „Mindaz, amit imáitokban kértek, ha hiszitek, hogy elnyeritek azokat, megadatik néktek.” (Mk 11:24) Itt hitre, egyszerű hitre van szükség, amellyel elhisszük, hogy az áldásokat elnyerjük, még mielőtt láthatnánk azokat. Ha azután a megígért áldás megvalósul, beteljesedett a hit. Sokan azt hiszik, hogy csak akkor van nagy hitük, ha sokat nyertek el Isten Szentlelkéből, s hogy mindaddig nincs hitük, amíg Isten Szentlelkének erejét nem érzik. Ezek összecserélik a hitet azzal az áldással, ami a hit folyománya. Épp akkor van a legnagyobb szükségünk élő hitre, midőn a Lélek hiányát érezzük. Ha a sötétség sűrű felhői tornyosulnak gondolatvilágunk felett, akkor ütött annak órája, hogy élő hittel törjük át a sötétséget és szórjuk szét a felhőket. Az igaz hit azokon az ígéreteken alapszik, amelyek Isten Igéjében foglaltaknak, és csak azok tarthatnak arra igényt, kik feltétel nélkül engedelmeskednek Istennek. „Ha énbennem maradtok és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meg lesz az néktek.” (Jn 15:7) „És akármit kérjünk, megnyerjük tőle, mert megtartjuk az Ő parancsolatait, és azokat cselekedjük, amik kedvesek előtte.” (1Jn 3:22) – Tapasztalatok és látomások, 72–73. o.

Ne ingadozzatok, ha nem érkezik azonnal válasz az imátokra. – Hitetek ne engedje el Isten ígéreteit, ha nem látjátok vagy nem értitek imáitokra a közvetlen feleletet. Ne féljetek, bízzátok magatokat Istenre. Támaszkodjatok biztos ígéretére: „Kérjetek és adatik néktek.” Isten bölcsebb, mintsem tévedjen, és túl jó, hogy bármely jó dolgot visszatartson egyenesen járó szentjeitől. – Bizonyságtételek 1. kötet, 120. o.

Imádkozzatok, majd hagyjátok az Úrra az eredményt. – Dolgozzatok hittel, és az eredményeket bízzátok Istenre. Imádkozzatok hittel, és Isten gondviselésének titka megadja nektek a választ. Néha úgy tűnik, mintha lehetetlen lenne a siker. [60] De te azért csak dolgozz és higgy. Erőfeszítéseidbe vigyél hitet, reményt és bátorságot. Ha megtetted, ami tőled telik, várj az Úrra, hogy kijelentse hűségét, és Ő be fogja tölteni szavát. Ne nyugtalankodj, hanem rendíthetetlen hittel és rendíthetetlen bizalommal várj. – Bizonyságtételek 7. kötet, 245. o.

Imádkozzatok bizalommal. – A hit szívből jövő imáját a menny meghallgatja, és válaszát a földre küldi. Isten ismeri az emberiség szükségleteit. Előbb tudja, mint ahogy kérjük tőle. Látja a lélek harcát a kételyekkel és a kísértéssel. Észreveszi a kérő őszinteségét. Elfogadja a lélek alázatát és szenvedését. Így szól: „Arra tekintek, aki szegény és megtört lelkű, és aki beszédemet rettegi.” (Ésa 66:2)

Előjogunk, hogy bizalommal imádkozzunk, ahogyan a Lélek megfogalmazza kéréseinket. Szükségleteinket egyszerűen tárjuk az Úr elé, és támaszkodjunk hittel az ígéreteire. – Isten csodálatos kegyelme, 92. o.

Jézus ma is ugyanúgy vágyik meghallgatni imánkat, mint amikor e földön élt. – A világ bölcsessége szerint nincs szükség imára. Tudós emberek állítják, hogy az ember nem kaphat választ az imájára, hogy az imát nem igazolják a természeti törvények; csoda volna teljesedése, és csodák nem léteznek. A világegyetemet – mondják – változatlan törvények igazgatják, és Isten maga sem tesz semmit e törvényekkel ellentétben. Tehát Istent – szerintük – kötik saját törvényei; mintha az isteni törvények működése kizárhatná az isteni szabadságot. Ez a tanítás ellentétben áll a Szentírás bizonyságtételével. Vajon Krisztus és apostolai nem műveltek csodákat? Ugyanaz a könyörületes Megváltó ma is él, és ma is éppúgy kész meghallgatni a hitből fakadó imát, mint amikor az emberek között élt. – A nagy küzdelem, 525. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Máté 15

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2015&version=NT-HU

Ebből a fejezetből világosan kitűnik, hogy a farizeusok nem a szívükre hallgattak.  Sokkal inkább a hagyományaikra és szertartásaikra figyeltek, melyek nélkül elveszettnek érezték magukat. Jézus vak vezetőknek nevezte őket. Ebben a részben Jézus arra szólít fel bennünket, hogy szívünk és lelkünk maradjon nyitott Őrá. A zavaró tényezők elkerülhetetlenek, de nem engedhetjük, hogy a média, a mindenféle kütyük, a hagyományok és más ember alkotta dolgok elvonjanak minket attól, ami igazán fontos, végül is a legfontosabb. Nyitottnak kell lennünk a Szentlélek vezetésére.

Jézus találkozik a kánaánita asszonnyal és először úgy szól hozzá, ahogy a zsidók beszélnek a kananeusokkal. Úgy viselkedik vele, ahogyan az asszony, a kívülálló várta is tőle. Valóban hitte az asszony, hogy Jézus a Messiás? Jézusnak adott válaszából kitűnik, hogy szíve nyitott volt és nagyon vágyott leánya gyógyulására. Így kiáltott Jézushoz: „Uram, légy segítségül nékem!” (25. vers). Jézus ismerte az édesanya szívét és azt, hogy valóban hisz benne és az Ő hatalmában. Ezért, az asszony hite és reménye vezetett a csodához. Jézusba vetett hite hozta meg a gyógyulást leánya számára. Milyen csodálatos Jézus ígérete: „Legyen néked a te akaratod szerint!” (28. vers.). Mi is hatalmas csodák tanúi lehetünk, ha megerősítjük Jézusba vetett hitünket és reményünket. Jézus kijelentése a zsidó vallási vezetőknek is szólt. Szeretete és gondoskodása mindenkinek szól, aki nyitott Őrá.

Soha nem böjtöltem még egy napnál tovább. El sem tudom képzelni, hogyan bírta a sokaság három napig élelem nélkül, csakhogy Jézus közelében lehessen.  Isten Fiának jelenlétében lenni nyilvánvalóan egy nagyon különleges élmény. El tudom képzelni, milyen feszülten figyelték Jézus kijelentéseit a tökéletes szeretetről és a tökéletes szabadságról. Pontosan erre az üzenetre áhítoztak. A legkülönbözőbb társadalmi rétegekből származó férfiak, asszonyok és gyermekek követték Őt, és teljesen magával ragadta őket mondanivalója. Három nap után Jézus csodálatos módon vendégelte meg a sokaságot. Fogta a hét kenyeret, valamint a néhány apró halat, és imádkozott mennyei Atyjához. Az étel megsokszorozódott, és nemcsak hogy jóllakott a nép, de még hét teli kosárnyi maradékot is össze tudtak szedni. Jézus ismét nem csekélységgel emlékeztet bennünket, hogy Ő gondoskodik fizikai szükségleteinkről, ahogy lelki igényeinket is betölti. Ő az, akire szükségünk van.

Joey Norwood Tolbert

301. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 6. fejezetéhez (május 9-15.).

Ezt a fejezetet muszáj elolvasni! A múltban mindig elbátortalanított, amikor a győzedelmes keresztény életről olvastam, azt gondolván, hogy nem teszek meg eleget, nem imádkozom eleget és nem vagyok eléggé szent életű. Ez a fejezet tele van olyan csodálatos igazságokkal, amelyek eloszlatják az ilyen gondolatokat, ugyanakkor reményt és erőt nyújtanak, ami a Jézusba vetett megingathatatlan hitben rejlik. Isten ígéreteinek nincsen határa. Ő arra vágyik, hogy hittel nyújtsd ki a karod felé. Arra vágyik, hogy nagy dolgokat várj el tőle. Egyszer késő este, életem egy különösen nehéz időszakában, gondolatban Istennel birkóztam egy dilemmával kapcsolatban. Végül arra jöttem rá, hogy Ő mindenható, mindentudó és mindenkit szeret – miért is ne adnám neki át a gondomat? Próbaképpen átadtam neki, mint egy riadt és reszkető kisgyermek. Őszintén szólva nem volt lelki békém az egész fölött, mégis bíztam Istennek azon ígéretében, hogy Ő meg tud birkózni a problémámmal. Abban a pillanatban azt éreztem, a Mennyország annak a kis győzelemnek is örül, hogy a hit diadalmaskodott a sötét érzéseim felett. Úgy vélem, igazából ez igen hatalmas győzelem, amikor hagyjuk, hogy Jézus legyen az életünk és gondolataink Ura. Engedd hát, hogy a hited megragadja azokat az áldásokat, amelyeket Krisztus olyan készségesen ad neked!

Jane Cvancara Wendt

Egészségügyi Szolgálatok, Glendale, Arizona, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: