2022. április 4., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 11 - HÉTFŐ - 2 Mózes 38

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 38 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2038&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2038&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten meg akar szabadítani bennünket a bűn terhétől. A pitvarba belépve a rézzel beborított, hordozható oltár volt az első dolog, amit meg lehetett pillantani. Az oltár tüze szent volt, az első tüzet Isten Maga gyújtotta meg, és ez a tűz folyamatosan égett. Az emberek a sátor bejáratához hozták az áldozati állatot, melyet a sátor nyugati oldalánál öltek meg. Ennek az oltárnak volt egy különleges szerepe is: ha egy ember véletlenül megölt egy másik embert, beszaladhatott a kapun és ha megragadta ennek az oltárnak a szarvát, életben maradhatott. Ez utal arra, hogy a bűnös ember azonnal fusson Jézushoz, Nála keressen menedéket. Az Ószövetség emberei számára az oltár a bűntől való megszabadulást jelentette. Az Újszövetség embere számára ez Jézus Krisztus kereszthalálát szimbolizálta, s azt, hogy elfogadva Jézus engesztelő áldozatát bűnünket helyezzük Jézusra.     

2.    Isten arra vár, hogy valljuk meg őt. A rézmedence a szent sátor egyetlen tárgya, aminek nem tudjuk sem a méretét, sem a súlyát, sem azt, hogy hogyan nézett ki. Azt tudjuk, hogy a nők által adományozott réztükrökből készült, fát nem tartalmazott, s benne mindig víz állt, még pedig élő, azaz forrásvíz. A medencének nincs mérete, nincs súlya, mert a Szent Lélek ajándéka mérhetetlen. Isten kegyelmének nincsen határa, Isten szeretete végtelen. Az Újszövetség embere számára, aki elfogadta (az égőáldozati oltár által szimbolizált) engesztelő áldozatot, melyet Jézus vállalt Magára, a rézmedence a keresztségünk jelképe, amikor kinyilvánítjuk, megerősítjük szövetségünket Jézussal vagyis amikor a Lélek által újonnan születünk.

3.    A szentély építéséhez felhasznált fémek minősége és mennyisége Isten hatalmát és kiválóságát tükrözte. A három legértékesebb fém felhasználásának pontos leírására a rend és a pontosság Istenét mutatja be.  A szent sátor a mennyei templom földi mása, így természetes, hogy a legértékesebb fémeket használták megépítésére. A szent sátor a legfontosabbat, az Istennel való kapcsolatot szimbolizálta, ehhez csak a legértékesebb fémek, (anyagok) voltak méltóak. Az Ószövetségi emberben ezáltal tudatosodott Isten nagysága, szentsége, az, hogy méltó a dicsőítésre. Az Újszövetség embere számára a szent hajlék az Istennel való közvetlen kapcsolatot jelképezi, azt, hogy Jézus által közvetlenük járulhatunk az Atyához.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki nagy kiváltságban részesíti az embereket, részt vehetnek azoknak az eszközöknek az elkészítésében, amelyek az Ő jelenlétének földi bemutatói; aki végtelen türelmű, az emberekkel együttműködő, a korábbi tapasztalatai ellenére is bizalmat ad az embereknek; aki kockázatot vállal azzal, hogy az emberre bízza értékeit.

              

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (9. rész)

Tanúsítsatok együtt érző érdeklődést!

Azok, akik az élet nagy tétre menő küzdelmét vívják, felfrissülhetnek és megerősödhetnek a semmibe sem kerülő kicsiny figyelmességek által. A keresetlenül kimondott kedves szavak, az egyszerűen gyakorolt kis figyelmességek elűzik a kísértés és a kétely fellegeit, amelyek a lélek körül gyülekeznek. A krisztusi együttérzés igaz szívből jövő mesterkéletlen kifejezése hatalom a szívek ajtajának megnyitására – nekik Krisztus Lelkének egyszerű és finom érintésére van szükségük. (Testimonies, IX, 30.)

Szívek ezreihez találhatunk utat a legegyszerűbb és legalázatosabb módon. A legnagyobb értelemmel bíró emberek, akikre a világ úgy tekint – és akként magasztal –, mint a legtehetségesebb emberekre, gyakran újulnak meg azon keresetlen egyszerűségű szavak által, amelyek annak szívéből áradnak, aki Istent szereti, és aki ugyanolyan természetesen tud beszélni erről a szeretetről, mint ahogy a világiak szólnak azokról a dolgokról, amiket szemlélnek és amikből az elméjük táplálkozik. A jól előkészített és kimódolt szónoklatoknak gyakran csekély hatásuk van. Azonban Isten fiának vagy leányának őszinte, természetes egyszerűséggel elmondott szavai megnyitják majd a szívekhez vezető ajtót, amit sok ideje tartottak bezárva. (Testimonies, VI, 115.)

Idézzétek fel személyes tapasztalataitokat!

Akik Krisztust magukra öltik, el fogják mondani tapasztalatukat, lépésről lépésre végigkövetve a Szentlélek vezetését: ahogy éhezték és szomjúhozták Isten ismeretét és Jézus Krisztusét, akit elküldött; a Szentírásban való vizsgálódásaik eredményét, imáikat, lelki gyötrődésüket és Krisztus hozzájuk intézett szavait: „bűneid megbocsáttattak”. Az a természetellenes, ha valaki mindezt titokban tartja, és akiket Krisztus szeretete tölt be, nem cselekednek így. Amint az Úr szent igazságok letéteményeseinek tette meg őket, aszerint él bennük annak vágya, hogy mások is részesüljenek ugyanebben az áldásban. Ahogy megismertetik Isten kegyelmének gazdag kincseit, Krisztus áldásainak egyre bőségesebb mértéke árad ki rájuk. (Christ’s Object Lessons, 125.)

Serkentsetek fel minden lelki energiát a cselekvésre. Mondjátok el azoknak, akiket felkerestek, hogy a dolgok vége elérkezett. Az Úr Jézus Krisztus meg fogja nyitni a szívük ajtaját és elméjükre maradandó benyomást fog gyakorolni. Igyekezzetek felserkenteni a férfiakat és a nőket lelki érzéketlenségükből. Mondjátok el nekik, hogyan találtátok meg Jézust és milyen áldásokat nyertél te azóta, hogy tapasztalatokra tettél szert az ő szolgálatában. Mondjátok el nekik, milyen áldás árad rátok, amikor a Megváltó lábánál ültök és drága tanításokat vesztek az ő Igéjéből. Beszéljetek nekik arról, micsoda öröm és boldogság rejlik a keresztény életben. Kedves és lelkes szavaitok arról fogják meggyőzni őket, hogy nagy értékű igazgyöngyre leltetek. Derűs és bátorító üzenetetek legyen a bizonysága annak, hogy valóban megtaláltátok a magasabb rendű utat. Ez az igazi misszionáriusi munka; és ha nem lankadunk, sokan mintegy álomból fognak felébredni. (Testimonies, IX, 38.)

Azok közül, akiket Isten eszközként használ, némelyeket nem tekintenek hatékonynak; ám ha tudnak imádkozni, ha képesek egyszerűen beszélni az igazságról, mert szeretik azt, a Szentlélek ereje által el tudják érni az embereket. Amint keresetlen egyszerűséggel bemutatják az igazságot, olvasva az Igéből vagy felidézve tapasztalatokat, a Lélek hatni fog az elmére és a jellemre. Az akarat aláveti magát Isten akaratának; a mindaddig meg nem értett igazság eleven meggyőző erővel jut a szívbe, és lelki valósággá válik. (Testimonies, VI, 444.)        

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 2-ik részéhez (április 10-16.).

A férjemet és engem jó néhány éven át nagyon aggasztott, hogy számos olyan gyülekezeti tag, aki a nyilvános evangelizációs sorozatot követően újonnan keresztelkedett meg, rövid időn belül elmaradt a gyülekezet látogatásától. A hiba nem az evangelizátorokat terheli, akik az evangélium igazságát megnyerő módon mutatják be. A probléma inkább az, hogy sokan támogató közösség nélkül maradnak, miután többé már nem járnak azokra a kikapcsolódást jelentő alkalmakra, amelyek az életük részét képezték, mielőtt elfogadták Jézust, mint Urukat, illetve hogy azok a csoportok, amelyek korábban örömmel fogadták őket, végül kiközösítik őket.

Néhány évvel ezelőtt elkezdtünk segítő támogatást nyújtani ezeknek az értékes új tagoknak, és meghívtuk őket péntek esténként egy leveses vacsorára és közös Biblia-tanulmányozásra. A pandémia alatt áttértünk arra, hogy a szabadban tartsuk meg ezeket, maszkkal és távolságtartással. Ahelyett, hogy együtt ettünk volna, elküldtem a leveseket az otthonaikba mindenkinek külön-külön tárolóedényben. Amikor az időjárás túl hidegre fordult, beköltöztünk a gyülekezeti társalgóba, ahol továbbra is megtarthattuk a távolságot és a maszkviselést.

Mára a csoportunk egy rendkívül összetett közösséggé vált, amely olyan barátokból áll, akik együtt tanulmányozzák a Bibliát, együtt imádkoznak és élvezik egymás társaságát. Minden évben felhívjuk vagy megkeressük azokat, akik a legutóbbi evangelizációs sorozatot követően keresztelkedtek meg, és meghívjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk a heti összejövetelünkön. Nemcsak hogy gazdagabbá válunk a Biblia tanulmányozása által, de megtanuljuk „egymás terhét hordozni”, miközben megosztjuk egymással az élettapasztalatainkat.

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése