2022. április 16., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 16 - SZOMBAT - 3 Mózes 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki békében és közösségben kíván élni népével. Harmadikként a békeáldozatot mutatja be Isten, amit közösségi áldozatnak is neveznek. Szó szerint azt jelenti, hogy megbékélni vagy békében lenni. Ezért is köszöntötték egymást békességgel a zsidók. A béke áldozattal jelezték, hogy közöttük és Isten között béke van. Az Újszövetség arról számol be, hogy Isten Jézus Krisztus által békélt meg velünk és a megbékélés üzenetét bízta ránk, hogy vezessük el az embereket az Istennel való megbékélésre.  

2.    Isten, a közösség Istene. A békeáldozatot közösségi étkezésként fogyasztotta el a felajánló családjával, barátaival és a szolgáló papokkal együtt. A bűn az Isten és ember közötti közösséget törte meg, Isten pedig ezt a közösséget hozza helyre. Az áldozattal megünnepelték azt, hogy újra töretlen a kapcsolat Istennel. Az Újszövetségben János apostol azt mondja, hogy az ő munkájának a célja az, hogy közösségünk legyen egymással és Jézus Krisztussal, ahogy Krisztusnak is közössége van az Atyával.     

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki együtt ünnepel az emberrel, aki azt a részt kéri el az embertől, ami számára káros (a kövérjét).                

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (14. rész)

Hívogassatok a szombatiskolába!

A másik munka, amelyből kivehetjük a részünket, a gyermekek és az ifjak szombatiskolába való hívogatása. Az ifjak ily módon hatékonyan dolgozhatnak a drága Üdvözítőnek. Alakítgathatják a lelkek sorsát. Egy olyan munkát végezhetnek a gyülekezetért és a világért, amelynek kihatására és nagyságára egyedül a végső számadás napján derül fény, amikor a jók és a hűségesek e szózatot vehetik majd: „Jól van.” (Review and Herald, 1880. június 10.)

Tollal és élőszóval

Hirdessük tollal és élőszóval, hogy Jézus él és közbenjár értünk. Álljatok a legfőbb Munkás mellé, kövessétek az önmegtagadó Megváltót földi szeretetzarándoklatában. (Review and Herald, 1893. január 24.)  

Némelyek így dolgoznak, mások amúgy – aszerint, amint az Úr elhívja és vezeti őket. De mindnyájuknak együtt kell harcolniuk, törekedve arra, hogy a munka tökéletes egész legyen. Mind tollal, mind élőszóval érte kell fáradozniuk. (Testimonies, IX, 26.)

A megfeszített Krisztus – ő legyen beszédetek, imátok és énekeitek tárgya, ez megtöri és megnyeri majd a szíveket. (Testimonies, VI, 67.) {ChS 130.5}  

Hatalom a toll olyan emberek kezében, akik érzik, hogy az igazság ott ég a szívük oltárán, és akik egészséges ítélőképességgel kiegyensúlyozott, értelmes buzgalommal hevülnek Isten iránt. A tiszta igazság forrásába mártott tollal az igazság fénysugarait küldhetik a Föld sötét részeibe, amelyek vissza fogják verni e sugarakat, új erővel töltve fel azokat, növekvő világosságot árasztva szerteszét. (Life Sketches, 214.) Lelkészeinknél nem szabadna, hogy minden erejüket a prédikálás és a beszéd eméssze fel, nem szabadna, hogy ezzel be is végződjék a munka. Meg kell tanítaniuk a gyülekezeti tagokat arra, hogyan álljanak be és vigyék sikerre a műnek ezt az ágát [a missziós levelezést], amely olyan a traktátusunk és a missziós társaságunk számára, mint kerék a kerékben. E belső kerék mozgása tartja egészséges, erőteljes mozgásban a külső kereket. Ha netán e belső megszűnne mozogni, a következmények elsorvadt életben és tevékenységben lennének tetten érhetők a traktátusban és a missziós társaságban. (Review and Herald, 1880. június 10.)

Ne fáradjatok bele az éber misszióba. Olyan munka ez, amelyben mindnyájan sikerrel vehettek részt, amihez nem kell más, csak hogy kapcsolatban legyetek Istennel. Egy-egy érdeklődő levél megírása előtt emeljétek fel szíveteket az Úrhoz imában, hogy sikeresen össze tudjatok szedni valami vadhajtást, hogy beoltassék az igazi szőlőtőbe és gyümölcsöt teremjen a menny dicsőségére. Akik csak alázatos szívvel részt vesznek ebben a munkában, folyamatosan képezni fogják magukat az Úr szőlőskertjének munkásaihoz illően. (Review and Herald, 1880. június 10.)             

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 2-ik részéhez (április 10-16.).

A férjemet és engem jó néhány éven át nagyon aggasztott, hogy számos olyan gyülekezeti tag, aki a nyilvános evangelizációs sorozatot követően újonnan keresztelkedett meg, rövid időn belül elmaradt a gyülekezet látogatásától. A hiba nem az evangelizátorokat terheli, akik az evangélium igazságát megnyerő módon mutatják be. A probléma inkább az, hogy sokan támogató közösség nélkül maradnak, miután többé már nem járnak azokra a kikapcsolódást jelentő alkalmakra, amelyek az életük részét képezték, mielőtt elfogadták Jézust, mint Urukat, illetve hogy azok a csoportok, amelyek korábban örömmel fogadták őket, végül kiközösítik őket.

Néhány évvel ezelőtt elkezdtünk segítő támogatást nyújtani ezeknek az értékes új tagoknak, és meghívtuk őket péntek esténként egy leveses vacsorára és közös Biblia-tanulmányozásra. A pandémia alatt áttértünk arra, hogy a szabadban tartsuk meg ezeket, maszkkal és távolságtartással. Ahelyett, hogy együtt ettünk volna, elküldtem a leveseket az otthonaikba mindenkinek külön-külön tárolóedényben. Amikor az időjárás túl hidegre fordult, beköltöztünk a gyülekezeti társalgóba, ahol továbbra is megtarthattuk a távolságot és a maszkviselést.

Mára a csoportunk egy rendkívül összetett közösséggé vált, amely olyan barátokból áll, akik együtt tanulmányozzák a Bibliát, együtt imádkoznak és élvezik egymás társaságát. Minden évben felhívjuk vagy megkeressük azokat, akik a legutóbbi evangelizációs sorozatot követően keresztelkedtek meg, és meghívjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk a heti összejövetelünkön. Nemcsak hogy gazdagabbá válunk a Biblia tanulmányozása által, de megtanuljuk „egymás terhét hordozni”, miközben megosztjuk egymással az élettapasztalatainkat.

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: