2022. április 23., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 23 - SZOMBAT - 3 Mózes 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 10 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2010&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Az Istenhez közelállóknak tükrözniük kell Őt. Nádáb és Abíhú azzal, hogy idegen tüzet hoztak Isten oltárára, hamis színben tüntették fel Őt a nép előtt. Büntetésük azért volt olyan komoly, mert ez volt az első ilyen alkalom és Istennek rá kellett mutatni, hogy bűnük milyen komoly és ha nem lép közbe határozottan, olyan úton indulnak el, amely a nép pusztulásához vezet. Lehet, hogy túl szigorúnak tűnik Isten ebben a helyzetben, de akik ismerjük Őt, tudjuk, hogy sosem lépi túl a határt a büntetéssel, egy kicsivel sem büntet többel, mint amivel el tudja érni célját. A cél pedig az Ő népének védelme és boldogulása.    

2.    A józanságot támogató Isten. Valószínű, hogy Nádáb és Abíhú azért követték el azt a komoly bűnt, mert nem voltak józanok. Isten józan értelemmel ajándékozta meg az embert, az alkohol viszont Sátán eszköze, amely segítségével az ő befolyása alá vonja az embereket. El kell döntenünk, hogy Isten szentlelkének a befolyása alatt élünk vagy az alkoholban levő lélek befolyása alatt. A kettő nem fér meg egymással.

3.    A megértő Isten. Áron újabb hibát követ el, de ezt nem követi büntetés. Isten megérti Áront, hogy gyászol. Megérti azt, hogy a feladata nagyon stresszes, és ilyen állapotban könnyen követ el hibát az ember.              

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akit emberek képviselnek ezen a földön; akinek néha büntetnie kell, amikor inkább áldani szeretne; akinek néha fel kell emelnie a hangját, ha meg akarja védeni népét; aki népe hosszútávú érdekeiért, megenged nehezebb időszakokat.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (7. rész)

Főzőtanfolyamok

Utasítást kaptam arra nézve, hogy ösztökéljek főzőtanfolyamok tartására minden olyan helyen, ahol orvos-misszionáriusi munka folyik. Minden létező mozgatóerővel kecsegtetni kell az embereket, amivel ösztökélhetjük őket a változtatásra. Áradjon rájuk a lehető legtöbb világosság. Tanítsátok arra őket, hogy amennyire csak tudnak, fejlődjenek az ételek elkészítésben, és bátorítsd őket arra, hogy osszák meg a tanultakat másokkal is. (Gospel Workers, 362–363.)

Főzőtanfolyamokat kell tartanunk. Az embereket meg kell tanítanunk arra, hogyan készítsenek egészséges ételeket. Mutassuk meg nekik, hogy meg kell szabadulniuk az egészségtelen eledelektől. Ámde soha nem támogathatjuk a koplalást. Lehetséges egészséges, tápláló étrendet követnünk a tea, a kávé és a húsétel élvezete nélkül is. Hallatlan fontosságú az a szolgálat, amelynek során megtanítjuk az embereket arra, hogyan élhetnek olyan táplálékon, ami egyszersmind egészséges és étvágygerjesztő is.

Időszerű üzenet

Nem tudom elég erőteljesen serkenteni gyülekezeti tagjainkat, mindenkit, aki igazi misszionárius, mindenkit, aki hisz a harmadik angyal üzenetében, mindenkit, aki megtartóztatja lábait szombatnapon, hogy fontolja meg Ésaiás 58. fejezetének üzenetét. A jótékonyság munkáját, amit ez a rész megparancsol, várja el Isten a népétől e mostani időben is. Olyan munka ez, amit ő maga jelölt ki. Nem hagyott kétségben afelől, hol alkalmazandó az üzenet, miként annak jelzett beteljesedésének idejét tekintve sem, ugyanis így olvassuk: „Megépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod, és neveztetel romlás építőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.”

Isten emlékművét, a hetedik napi szombatot, a világ teremtése művének jelét eltávolította a bűn embere. Az Úr a népére bízta azt a különleges munkát, hogy állítsa helyre az ő törvényén ejtett repedést; és minél közelebb a vég, annál sürgetőbb e munka. Mindenki, aki szereti Istent, meg fogja mutatni, hogy az ő jelét viseli, megtartva a parancsolatokat. Ők az ösvények megújítói, hogy ott lakhassanak... Az igazi orvos-misszionáriusi munka elválaszthatatlanul egybe van kötve a menny parancsolatainak megtartásával, amelyek között a szombat külön ki van emelve, tekintve, hogy az a Teremtő munkájának nagyszerű emlékműve. Megtartása össze van kötve Isten erkölcsi képmásának helyreállításával az emberben. Ez az a szolgálat, amit a Mindenható népének tovább kell folytatnia e mostani időben. Ha helyesen teljesítjük ezt a szolgálatot, gazdag áldásokat hoz majd a gyülekezetnek. (Testimonies, VI, 265–266.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: