2022. április 27., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 27 - SZERDA- 3 Mózes 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten számára népe lelki tisztasága mellett fontos volt választottjai testi tisztasága. Már az előző fejezetben láttuk, hogy a papi feladatok összefonódtak a gyógyítás feladataival.  Isten nemcsak arra adott képességet a papok számára, hogy diagnosztizálják, megállítsák a poklosság terjedését, de arra is, hogy felismerjék a gyógyulást.  A poklos ember megtisztulásának napján a pap feladata volt, hogy ellenőrizze s megerősítse a gyógyulást. Ha a pap, a táboron kívül, megállapította a gyógyulást, akkor a gyógyultnak két áldozatot kellett bemutatni. Az elsőt a táboron kívül, élővíz közelében és két tiszta madár kellett hozzá, a másik áldozatot nyolc nap múlva a szent helyen kellett bemutatni, amihez három bárány, háromtized véka finomliszt és egy fél liter olaj kellett. Ezekkel az áldozatokkal az áldozó azt fejezte ki, hogy visszatért a halálból és azt, hogy valaki meggyógyul és egészséges nem természetes a bűn által megrontott világban, hanem Isten különleges kegyelme és ajándéka.

2.    Isten számára népe lelki tisztasága mellett fontos volt választottjai ruházatának, házának tisztasága is. A 13.fejezetben volt szó már a ruhán támadt poklosságról. Ehhez hasonló nemű volt a ház poklossága is. Ha ezt sikerült megszüntetni, akkor a táboron kívül ugyanazt az áldozatot kellett bemutatni, mint az emberért. Nemcsak Isten népének, de ruházatának, házának is tisztának kellett lenni. Ami az Úrral kapcsolatos, szent az. Isten népe lelki tisztaságának a higiéniai tisztaság is fontos feltétele.  

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki képes mindenkit és mindent megtisztítani; akinek a segítsége nélkül nincs gyógyulás és tisztulás; aki az ember lakhatási és életkörülményeire is odafigyel; aki tudatni akarja, hogy az egészség és a gyógyulás tőle származik.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 12. fejezet

12. fejezet – Bibliai evangelizáció (4. rész)

Lenyűgöző jelenetek

Százakat és ezreket láttam, amint családokat keresnek fel és megnyitják előttük Isten Igéjét. Szívek ébredtek bűntudatra a Szentlélek ereje által, és az őszinte megtérés lelkülete nyilatkozott meg. (Testimonies, IX, 126.)

Két Biblia-munkás ült egy családi körben. Nyitott Bibliával a kezükben az Úr Jézus Krisztust mint bűnbocsátó Üdvözítőt mutatták be. Komoly imában szóltak Istenhez, szívek lágyultak meg, és Isten Lelke befolyása meggyőzte őket. Imáik üdén és erővel szólaltak meg. Amikor az Igét magyarázták, egy lágy, fénylő világosság ragyogta be a Szentírást, én pedig halkan így szóltam: „Eredj el az utakra és a sövényekhez, és kényszeríts bejönni mindenkit, hogy megteljék az én házam.” (Testimonies, IX, 35.)

Sokan vannak olyanok a világban, akik olvassák a Szentírást, de képtelenek felfogni annak értelmét. Világszerte férfiak és nők kémlelik sóvárogva az eget. Imák, könnyek és kérdések emelkednek fel a világosság, a kegyelem és a Szentlélek után vágyakozó lelkektől. Sokan várakoznak az ország határmezsgyéjénél, akik csak azt várják, hogy összegyűjtsék őket. (The Acts of the Apostles, 109.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.980/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 12. fejezetéhez (április 24-30.).

Örömteli munka megnyitni a Szentírást mások előtt. (Bizonyságtételek, 9. kötet, 118. o.) Keresztény szolgálat 144. o.

Mindig is úgy hittem, hogy létezik egy megelégedettségi folytonosság, amely mentén éljük az életünket. Az egyik végén a romlás és kétségbeesés, a másikon pedig a vidámság és életöröm. Legtöbbünk valahol a közepén él, ahol a negatív kiugrások pusztán az unalomig érnek el, míg a csúcsok valahol a megelégedettség és az izgalom körül vannak, de ennél többet nem túl gyakran érnek el.

Hogyan lehet több időt tölteni a spektrum magasabb részein és megtapasztalni a valódi örömet? Ha megvizsgáljuk, hogy Jézus hogyan használta ezt a szót, észrevesszük, hogy ez szorosan kapcsolódik a léleknyeréshez. Azok, akik a talentumaikat Isten szolgálatába állítják, bemennek az ő uruknak örömébe. (Máté 25:21, 23) Örvendezés van a mennyben, amikor egy bűnös lélek visszatér az Úrhoz, amikor egy elveszett bárány vagy gyermek visszatér a nyájhoz. (Lukács 15:7, 10) Az erőfeszítéseket, amelyeket Jézusért teszünk és valakinek a megtéréséhez vezetnek, örömteli ünneplés követi. Ennek az örömnek nem kell váratnia valakinek a végső megváltásáig, az öröm jelen van mindvégig az utazás során, amikor azt követhetjük, hogy valakinek az értelme megnyílik, ahogyan megnyitjuk az írásokat neki. Örömmel tapasztaljuk, amikor látjuk, hogy valakinek a kételye kíváncsiságba vált át, amikor a kíváncsiság érdeklődéssé válik, amikor az érdeklődés megvilágosodássá válik és amikor a megvilágosodás az egész életét megváltoztató szenvedéllyé válik. A Biblia ügyéért munkálkodás olyan munka, ami örömet okoz. Ez egy valódi szakmai megelégedettség.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: