2022. április 20., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 20 - SZERDA - 3 Mózes 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten gondoskodik. Isten gondoskodik a bűnök bocsánatáról, a vele való közösség lehetőségéről, de a papok megélhetéséről is. A papok nem kaptak örökséget Izrael fiai között, az ő megélhetésükről Isten az áldozatok kapcsán gondoskodott.    

2.    Az egészségről is gondoskodó Isten. Isten meghatározta, hogy az áldozatok mennyi ideig fogyaszthatóak, azután a megmaradt rész meg kellett semmisíteni, hogy még véletlenül se fogyasszanak romlottat. Szintén egészségi okokból tiltotta Isten a kövérjének és a vérnek a fogyasztását is.

3.    Az ajándékot jó szívvel fogadó Isten. Az áldozatokat bizonyos céllal hozták (bűnrendezés, jóvátétel, megbékélés, megtisztulás), viszont Isten felhívta a figyelmet az áldozatokon felüli ajándék lehetőségére is. Az ajándékot nem céllal adják, hanem szívből és szeretetből, a kötelezőn felül.         

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki bemutatja a tiszta ás tisztátalan közötti különbséget; aki egy gyakorlatias Isten (az el nem fogyasztható dolgokat egyéb használatra engedélyezi); aki elsőkézből fogadja el az áldozatot (mindenkinek saját magának kellett elvinni az áldozatot – nem lehetett mástól küldeni).                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (4. rész)

Az üzenet jobb keze

A mennytől újra és újra azt az iránymutatást vettem, hogy az orvos-misszionáriusi munka ugyanolyan kapcsolatban áll a harmadik angyal üzenetével, mint amilyenben a kar vagy a kéz van a testtel. Az isteni Vezető irányításával egyesült erővel kell munkálkodniuk a Krisztus eljövetele előtti útkészítésben. Az igazság testének jobb keze legyen mindig tevékeny, munkálkodjon szüntelenül, és Isten meg fogja erősíteni. De nem ebből áll az egész test. Ugyanakkor a test sem mondja a karnak: „Nincs rád szükségem.” A testnek szüksége van karra, mégpedig, hogy tevékeny, előrehaladó munkára legyen képes. Mindkettőnek megvan a maga kijelölt feladatköre, és mindegyik nagy veszteséget fog szenvedni, ha a másiktól függetlenül tevékenykedik. (Testimonies, VI, 288.)

Orvos-misszionáriusi munkát kell folytatnunk... Úgy kell annak viszonyulnia Isten művéhez, mint a kéznek a testhez. (Testimonies, VIII, 160.)

Isteni együttmunkálkodás

Krisztus átérzi minden szenvedő bánatát. Mikor a gonosz lelkek gyötörnek egy emberi testet, ő is érzi az átkot. Mikor láz égeti az élet áramát, Jézus is érzi a kínszenvedést, a haláltusát. Az Üdvözítő ma is éppen úgy készen áll a betegek meggyógyítására, ahogy akkor, amikor személyesen itt járt a Földön. A Mester szolgái az ő képviselői, munkálkodásának eszközei. Krisztus általuk kívánja gyakorolni gyógyító hatalmát. (The Desire of Ages, 823–824.)

Isten úgy gondolta el, hogy a betegek, a szerencsétlenek és a gonosz lelkek által megszállottak szolgáin keresztül hallják meg az ő szavát. Emberi eszközei által olyan vigasztaló akar lenni, amilyet a világ nem ismer. (The Ministry of Healing, 106.)

Krisztus együttmunkálkodik azokkal, akik részt vesznek az orvos- misszionáriusi munkában. (Testimonies, VII, 51.)

Az Úr általuk fejtette ki munkáját. Bárhová mentek, betegek gyógyultak meg, a szegényeknek pedig az evangéliumot prédikálták. (The Acts of the Apostles, 106.)

Krisztus nincs immár személyesen itt e Földön, hogy elmenjen a városokba és a falvakba, betegeket gyógyítva; viszont ránk bízta annak az általa elkezdett orvos-misszionáriusi munkának a folytatását. (Testimonies, IX, 168.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: