2022. április 6., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 6 - SZERDA - 2 Mózes 33

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 33 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2033&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2033&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki nem járhat együtt a lázadó és hűtlen néppel. Amikor Isten közölte a néppel, hogy nem megy tovább velük, hanem egy angyalt küld, akkor jöttek rá arra, hogy mekkora bűnt követtek el lázadásukkal. Izrael népe Isten közelségét nélkülözve eszmélt rá engedetlensége súlyára. A nép szomorúságával és gyászával fejezte ki bűnbánbánatát, és azzal, hogy letérdeltek sátruk előtt, amikor látták, hogy Mózes a sátor bejáratánál Istennel beszél.  

2.    Isten, aki nem lakhat együtt a lázadó és hűtlen néppel. Mózes azzal segített a népnek megérteni lázadásuk súlyát, hogy a találkozás sátorát kivitte a táboron kívül. A sátor azt jelentette, hogy Isten a népével lakozik, de amikor kiköltözött a táboron kívülre, megértették, hogy mennyire ellenszenves Istennek a lázadás. De Isten még így is kegyelmes volt hozzájuk, mert aki Istenhez akart járulni, odamehetett a sátorhoz a táboron kívül.

3.    Isten, akivel barátai alkuba bocsátkozhatnak. Mózes nagyon közvetlenül beszélt Istennel, ahogy mi nem mernénk, vagy tiszteletlennek tartanánk. Beszédében még számon is kéri Istent, de Istennek ez tetszik, mert ennek következtében megváltoztatja korábbi döntését, és már kész velük menni. Istennek ez a hozzáállása arra bátorítja Mózest, hogy a legmerészebb kérdéssel forduljon Istenhez, hogy mutassa meg neki az Ő dicsőségét. Ember ilyet még nem kért Istentől, de Ő nem zárkózott el, hogy teljesítse Mózes kérését.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki angyalt küld, amikor Ő már nem lehet jelen; akit a népe bálványimádásával kitagadott, de ő akkor is megoldást keresett; aki képtelen feladni az emberét vívott küzdelmét végtelen, felfoghatatlanul nagy szeretete miatt; aki szívesen fogadja a népéért való közbenjárást (itt Mózes, később Jézus).              

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (4. rész)

Egy főből álló hallgatóság

Krisztus munkájában nagy helyet kaptak a személyes beszélgetések. Hű tisztelettel viseltetett az egy fős hallatóság iránt is. Attól az egy lélektől ezrekhez jutott el a kapott ismeret. (Testimonies, VI, 115.)

Kimerült volt és elcsigázott; így sem mulasztotta volna el azonban az alkalmat, hogy szóljon egy asszonnyal, noha idegen volt, elszakadt Izraeltől és nyíltan bűnben élt. (The Desire of Ages, 194.)

Az Üdvözítő nem várta meg, míg egy gyülekezet sereglik egybe. Tanításait gyakran kezdte meg úgy, hogy alig néhányan gyűltek köré, de az arra elmenők egyre-másra megálltak, figyeltek, mígnem egy sokaság hallgatta álmélkodva és megilletődve Isten beszédét a mennyből küldött Tanító szájából. Krisztus munkása ne érezze úgy, hogy nem tud ugyanolyan buzgón szólni kevés hallgatónak, mint egy nagyobb gyülekezet előtt. Lehet, hogy csak egy valaki hallja az üzenetet; de ki mondhatja meg, milyen messze ható lesz annak befolyása? Még a tanítványok számára is oly csekély dolognak tűnt, hogy az Üdvözítő egy szamáriai asszonyra vesztegesse az idejét. Ő azonban komolyabban és ékesebben érvelt előtte, mint ha királyok, tanácsnokok vagy főpapok álltak volna vele szemben. Az a tanítás, amit annak az asszonynak adott, eljutott a föld legtávolabbi sarkaira is. (The Desire of Ages, 194.)   

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 1-ső részéhez (április 3-9.).

Házról házra járni egy kiváltságot jelentő munka! Most, hogy a Covid-19 járvány enyhül, rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy találkozzunk a családokkal, akik a városainkban élnek. A közeli szomszédokhoz átvihetünk különböző finomságokat és az evangéliumról szóló röplapokat vagy füzeteket, vagy akár egy meghívót, hogy csatlakozzanak egy kis Biblia-körhöz. Néha meg szoktuk kérdezni, hogy van-e valamilyen különleges kérésük, vagy valami, ami aggasztja őket, amiért együttesen imádkozhatunk.

Sikerült megnyernem a fiatalokat arra, hogy kettesével menjenek el, és kérdőívet töltessenek ki az emberek otthonaiban, utcáról utcára. Zárásképpen azt szoktuk mondani: „Köszönjük, hogy részt vettek a közösségi közvéleménykutatásban. Szeretnénk megosztani Önökkel az első két leckéjét annak a bibliatanulmányozó útmutatónak, ami sokaknak örömet okoz. A következő héten beugrunk, és hozzuk a következő két leckét, és feltehetik a kérdéseiket.” Ha elfogadják a leckéket, felírjuk a címüket, és biztosan megyünk a következő héten is.

További lehetőségek arra, hogy az embereket az otthonaikban felkeressük, vagy legalább is a bejárati ajtónál, ha irodalmi evangelizációs előadásokat, tábori Biblia-iskolákat, főzőiskolákat vagy evangelizációs találkozókat követően keressük meg őket, vagy azokkal vesszük fel ismét a kapcsolatot, akik a Hetednapi Adventista Egyházat látogatták, de elmaradoztak.

„Az aratnivaló beérett, de kevés a munkás.” Legyünk biztosak benne, hogy Isten kegyelméből a megoldás részesei vagyunk és nem a problémáé!

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: