2022. április 2., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 2 - SZOMBAT - 2 Mózes 29

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 29 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2029&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2029&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten előkészíti Áront és fiait a szolgálatra való felavatásra. Áron és fiainak felszentelése egy bonyolult és ünnepélyes szertartáson történik meg, ami arra utal, hogy igen fontos és szent feladatra különítik el őket; a Messiást fogják képviselni. Áron, mint főpap Jézus mennyei szolgálatát képviseli, a többi pap pedig a földön végzett szolgálatát. A papok áldozatokat mutattak be, Jézus az életét adta áldozatul. A papok a nép tanítói voltak, Jézus úgy tanította a népet, mint akinek hatalma van. A papok a nép orvosai voltak, Jézus meggyógyította az embereket. A papok Isten akaratát közölték az emberekkel, Jézus maga volt az út az Atyához. A papok áthelyezték a nép bűneit a szentélyre, Jézus is áthelyezi a megvallott bűnöket a mennyei szentélyre.

2.    Isten, aki a papi öltözettel mutatja be Jézus szolgálatát. A papi öltözet egyik legjelentősebb kelléke az efód volt, amelyet aranyból, kék és piros bíborból, karmazsin fonálból készítettek. Az arany Jézus királyi tisztségére utalt, a kék a mennyei szerepére, a bíbor a bírói szerepére, a karmazsin pedig az áldozati szerepére utalt.

3.    A Szentlélek áldását adó Isten. A Bibliában az olaj az áldást és a Szentlélek munkáját jelképezi. A papokat olajjal kenték fel, hogy munkájukat a Szentlélek hatalmával és vezetésével végezték. Az Újszövetségben mindenki részesül ebben a felkenetésben, amikor megkeresztelkedik, mert minden megkeresztelt hívő királyi pap lesz.

4.    Isten hatalmas kegyelme, hogy naponta találkozni kíván gyermekeivel. A papok minden reggel és este áldozatot mutattak be, amelyek által Isten a gyermekei között lakott és közösségre lépett velük.      

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki a jelképekkel oktatja és vezeti népét; aki szereti a szépet és az igényes dolgokat; aki minden lehetséges eszközt megragad, hogy a megváltás üzenetét megértesse gyermekeivel; aki nemcsak ígéri, hogy népe között lakik, hanem meg is teszi.             

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 9. fejezet

9. fejezet – Felrázás (21. rész)

(A tegnapi gondolatsor folytatása) Ezen Igék hangoztak el újra és újra: „Ti vagytok a Földnek sói; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? Nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, akik a házban vannak. Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5:13–16)

Fénycsóvákat láttam kiragyogni a városokból, a falvakból, a Föld magas és alacsony helyeiről. Isten szavát megtartották, aminek eredményeképpen valamennyi városban és faluban ott voltak az ő emlékműi. Igazsága hirdettetett szerte a világon. (Testimonies, IX, 28–29.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.515/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 9. fejezetének 3-ik részéhez (március 28 – április 2.).

Érezted már valaha, hogy nincs elég tehetséged Isten munkáját végezni? Érvelhetsz azzal, hogy mivel nem vettél részt lelkipásztori képzésben és nem tanultál prédikálni, ezért nincs szükség az erőfeszítéseidre és nem lesz semmi eredményük. Semmi sem áll messzebb az igazságtól.

Szeretem azt gondolni, hogy annak, hogy Isten két emberi lényt teremtett a teremtéskor, az egyik oka (a szaporodáson kívül), hogy egy személy nem tudja bemutatni Isten jellemét a világegyetemnek a maga teljességében. Isten két képviselőt teremtett kezdetben, és azóta is használja erre a célra az embereket.

Ezekben az utolsó napokban Isten jellemét legjobban az Ő népe, az egyház mutatja be. A Biblia az egyházról úgy beszél, mint Krisztus testéről, a szent templomról, amely sok tagból áll. Megismétlem, ahhoz, hogy Krisztust tökéletesen ábrázoljuk, sok emberre van szükség, akik különböző adottságokkal rendelkeznek. Időnként prédikátorra van szükség. Más alkalommal a vízvezetékszerelő tehet „szolgálatot” annak, aki szükséget szenved. Senki sem akar prédikációt hallgatni, amikor a lefolyó eldugult, de egy elhivatott vízvezetékszerelőt, aki másokat becsületesen szolgál, pont annak a csodának fognak tartani, amire szükségük volt.

Milyen tálentumokkal rendelkezel? Ezeket Isten szolgálatába helyezed-e? Kérdezd meg Istent, hogyan mutathatod be Jézust mások számára, miközben azokat a tálentumokat használod, amelyeket Ő adott neked.

„Az Úr nagy tervében mindenkinek megvan a helye. Fölösleges tehetséget nem adományoz.” Bizonyságtételek 9., 37. o. Keresztény szolgálat 99. o.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: