2022. április 21., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 21 - CSÜTÖRTÖK - 3 Mózes 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A közösség Istene. Áron és a papok felszentelése nem egy zártkörű kis csoport előtt történt, hanem az egész nép részvételével. A Bibliában nem úgy látjuk Istent, mint aki csak a kiváltságosok egy kis csoportjával tart fenn kapcsolatot, hanem az egész néppel. Isten nem egyénekben, hanem közösségben gondolkodik és létezik, ezért hívta el Izrael népét és később a keresztény gyülekezetet.    

2.    Isten közelségében lehet felkészülni a szolgálatra. Áronnak és fiainak hét napig a templomban kellett tartózkodni, mielőtt az aktuális szolgálatukat elkezdhették. A templomban pedig ott lakott az Isten. Isten közelsége gyakorolja a legjobb hatást az ember életére, gyülekezeti szolgálatára és az emberek szolgálatára. Nekünk is megvan a lehetőségünk Isten közelében tartózkodni, amikor imádkozunk, Bibliát olvasunk, áhítatot tartunk vagy részt veszünk az istentiszteleten.            

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki megmutatja, hogy a neki való szolgálat a legnagyobb kiváltság; aki megtanít arra, hogy minden, ami vele és szolgálatával kapcsolatos, az szent, ezért megfelelő módon kell ahhoz viszonyulnunk; aki időt ad a szolgálatra való felkészülésre; aki a legjobb képzést biztosítja a szolgálathoz.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (5. rész)

Valamennyi gyülekezet munkája

Van egy üzenet az egészségügyi reformra vonatkozóan, amit minden gyülekezetben képviselni kell. (Testimonies, VI, 370.)

Az orvos-misszionáriusi munkának országunk valamennyi gyülekezetében helyet kell kapnia. (Testimonies, VI, 289.)

Elérkeztünk ahhoz az időhöz, amikor a gyülekezet valamennyi tagjának meg kell ragadnia az orvos-misszionáriusi munkát. (Testimonies, VII, 62.)  

Az egészségügyi reform az Úr eszköze a világban tapasztalható szenvedés enyhítésére és az ő gyülekezetének megtisztítására. Tanítsátok meg az embereket arra, hogy Isten segítő kezeként járjanak, együttműködve a legfőbb Munkással a testi és lelki egészség helyreállításában. Ez a munka a menny jóváhagyását bírja, és kaput fog nyitni más drága igazságok megismerésére. Mindenkinek van alkalma munkálkodni, akik értelemmel be akarnak állni ebbe a szolgálatba. (Testimonies, IX, 112–113.) {ChS 135.9}  

Viharos idők előtt állunk, de a hitetlenségnek vagy a csüggedésnek egyetlen szava se hagyja el ajkunkat. Emlékezzünk arra, hogy az általunk hordozott üzenet a bűnbeteg lelkekkel teli világnak szól. (Special Testimonies, B, VIII, 24.)

Ez a munka ha megfelelő irányítást kap, sok olyan szerencsétlen lelket fog megmenteni, akiket a gyülekezetek elhanyagoltak. Sokan a más hitűek közül sóvárognak az után a valódi segítség után, amelyet a keresztények lelkére kötöttek. Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak. Ezrek örvendezhetnének ma az üzenetben, ha azok, akik vallják, hogy szeretik az Urat és megtartják az ő parancsolatait, úgy munkálkodnának, ahogy Krisztus is cselekedett. Amikor az orvos-misszionáriusi munka ilyképpen megnyer férfiakat és nőket Jézus és az ő igazságának üdvözítő ismeretére, nyugodtan fektethetünk abba pénzt és buzgó fáradozást, mert ennek tartós gyümölcse lesz. (Testimonies, VI, 280.)

Bizonyítsa hát népünk, hogy eleven érdeklődéssel fordulnak az orvos-misszionáriusi munka felé. Készüljenek fel, hogy hasznossá tehessék magukat azon könyvek tanulmányozása által, amiket e tárgyban írtak az okulásunkra. E kiadványok sokkal több figyelmet és megbecsülést érdemelnek, mint amennyiben eddig részesítettük azokat. Sok írás, melyek megismerése mindenki számára hasznos lehet, kifejezetten az egészségügyi elvek tanítását szolgálta. Akik tanulmányozzák és gyakorolják ezeket az elveket, nagy áldást nyernek, mind testileg, mind lelkileg. Az egészség alapelveinek megértése oltalom lesz sok olyan gonosz dologgal szemben, amik ma egyre csak növekednek. (Testimonies, VII, 63.)

Azt az iránymutatást vettem a mennytől, hogy az orvos-misszionáriusi munka a romlás legmélyén meg fog találni olyan embereket, akik noha átadták magukat a mértéktelen, romlott szokásoknak, látva ezen alkalmas fáradozást, engedelmeskedni fognak. Szilárd, türelmes, buzgó igyekezetre lesz majd szükség a felemelésük érdekében. Saját magukat nem tudják helyrehozni. Hallják ugyan Krisztus hívását, ám fülük túl tompa ahhoz, hogy felfogják annak jelentését; szemük túlságosan megkövéredett ahhoz, hogy meglássanak bármi jót abból, amit nekik készítettek. Holtak a vétkeikben és a bűneikben. De még ők sincsenek kizárva a menyegzői lakomáról. El fogják fogadni a meghívást: „Jöjj!” Noha méltatlanoknak érzik magukat, az Úr így szól: „Kényszeríts mindenkit bejönni.” Szeretettel és jósággal gyakoroljatok rájuk helyes befolyást. (Testimonies, VI, 279–280.)

Akik beállnak a műnek ebbe az ágába [a kiadványterjesztésbe], felkészülten kell elindulniuk és végezniük az orvos-misszionáriusi munkát. Segítenünk kell a betegeket és a szenvedőket. Sokan azok közül, akikért a könyörületességnek e munkája folyik, hallani fogják és elfogadják az életnek beszédét. (Testimonies, IX, 34.)

Ki készül arra, hogy hozzáértően kezdje el az orvos-misszionáriusi szolgálatot? Minden egyes munkásnak hozzáértőnek és hatékonynak kell lennie. Ily módon majd magasrendűen és tágan megragadva lesznek képesek bemutatni az igazságot, amint az Jézusban van. (Testimonies, VII, 70.)

Az Úr műve csak haladjon előre. Az orvos-misszionáriusi és a nevelői munka csak folytatódjon. Bizonyos vagyok abban, hogy ez a mi nagy hiányosságunk: a buzgó, odaadó, értelmes és rátermett munkások. (Testimonies, IX, 168–169.)

Vigyék be az egészségügyi reform élő alapelveit a nagyvárosokba, amelyek legnagyobbrészt tudatlanok ezen elvek felől. (Testimonies, IX, 118.)

Azt az utasítást vettem a mennytől, hogy mondjam meg az egészségügyi reformra nevelőknek: haladjatok tovább. A világnak szüksége van a legcsekélyebb befolyásra is, amit az erkölcsi nyomorúság folyamának visszaszorítása érdekében gyakorolni tudtok. Akik a harmadik angyal üzenetét tanítják, álljanak be igazán a lobogó alá.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: