2022. április 26., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 26 - KEDD - 3 Mózes 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 13 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2013&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten a papokat betegségek felismerőjévé teszi. A 13.fejezetben legalább 7 betegség gyűjtőneve a poklosság (lepra). Isten megadta a képességet a papok számára, hogy hogyan ismerjék fel és hogyan állítsák meg terjedését. Figyelemre méltó, hogy Izrael kultúrájában (is) összefonódtak a papi feladatok a gyógyítás feladataival.  A poklosság hatalmas teherként nehezedett e betegség viselőikre, mert a fizikai nehézségeken túl nem látogathatták a gyülekezetet, sőt el kellett különülniük a közösségtől.  

2.    Isten felhasználta a poklosságot tanításra. Mint más betegség, így a lepra esetén sem lehet kimondani, hogy a bűn büntetése volt, habár közkeletűvé vált ez a nézet.  Jóllehet Isten adhatta büntetésül, ahogy megfigyelhető ez Mózes testvére, Mirjam esetében, (4Móz 12.), de az Úr poklossággal sújtotta Géházit (2Kir 5:27), Uzziás királyt is (2Krón. 27:21). A Mózesnek adott egyik jel az volt, hogy keze egy szempillantásban poklos, majd tiszta lett (2Móz 4:6). Isten Mózes imádságára meggyógyította Mirjámot (4Móz 12:13), Elizeus meggyógyította Naámánt (2Kir 5:8).  

3.    Jézus a gyógyító pap. Jézus egyik tisztsége a papság. Az ószövetségi papokhoz hasonlóan, ő is kivette részét a betegek gyógyításában. Azt is mondhatnánk, hogy Jézus többet gyógyított, mint tanított. A bűn egyik súlyos következménye a betegség, a Messiás feladata pedig az, hogy a bűn következményeit kezelje és visszafordítsa. Jézus ezt egyrészt a betegek gyógyításában valósította meg.                

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki törődik az ember egészségénék megvédésével és a betegségek terjedésének visszafogásával; aki szakszerű utasításokat ad az egészség megvédésével és visszanyerésével kapcsolatosan (a Mózesnek adott egészségügyi törvények fényévekre meghaladják a kor tudományos szintjét); aki törődik az egészséges lakhatási és öltözködési körülményekkel.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 12. fejezet

12. fejezet – Bibliai evangelizáció (3. rész)

Fülöp és az etiópiai férfi történetében tárul fel az a szolgálat, amelyre az Úr szólítja fel népét. Az etiópiai férfi azt a hatalmas embercsoportot jelképezi, akiknek szüksége van a Fülöphöz hasonló misszionáriusokra – misszionáriusokra, akik meghallják Isten szavát, és elmennek oda, ahová ő küldi őket. Sokak olvassák a világban Szentírást, de képtelenek felfogni annak értelmét. Azért van szükség azon férfiakra és nőkre, akik bírják az Isten ismeretét, hogy elmagyarázzák az Igét ezeknek a lelkeknek. (Testimonies, VIII, 58–59.)

Gyülekezeteink tagjai között többen kellene lenniük azoknak, akik házról házra járva munkálkodva Biblia-magyarázatokat adnak. (Testimonies, IX, 127.)

A munkások járjanak házról házra, nyissák meg a Bibliát az emberek számára. (Testimonies, IX, 123.)

Sok államban találhatók olyan szorgalmas, tehetős gazdálkodók alkotta települések, ahol még soha nem hallották az erre az időre szóló igazságot. Az ilyen helyeken is kell dolgoznunk. Laikus tagjaink álljanak be a szolgálatnak ezen vonalába azzal, hogy könyveket adnak kölcsön vagy árulnak, kiadványokat osztogatnak, Biblia-magyarázatokat adnak – mindezzel sokat végezhetnek el szomszédaik között. A lelkek iránt érzett szeretettel betöltekezve olyan erővel hirdethetnék az üzenetet, hogy sokan térnének meg. (Testimonies, IX, 35.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.980/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 12. fejezetéhez (április 24-30.).

Örömteli munka megnyitni a Szentírást mások előtt. (Bizonyságtételek, 9. kötet, 118. o.) Keresztény szolgálat 144. o.

Mindig is úgy hittem, hogy létezik egy megelégedettségi folytonosság, amely mentén éljük az életünket. Az egyik végén a romlás és kétségbeesés, a másikon pedig a vidámság és életöröm. Legtöbbünk valahol a közepén él, ahol a negatív kiugrások pusztán az unalomig érnek el, míg a csúcsok valahol a megelégedettség és az izgalom körül vannak, de ennél többet nem túl gyakran érnek el.

Hogyan lehet több időt tölteni a spektrum magasabb részein és megtapasztalni a valódi örömet? Ha megvizsgáljuk, hogy Jézus hogyan használta ezt a szót, észrevesszük, hogy ez szorosan kapcsolódik a léleknyeréshez. Azok, akik a talentumaikat Isten szolgálatába állítják, bemennek az ő uruknak örömébe. (Máté 25:21, 23) Örvendezés van a mennyben, amikor egy bűnös lélek visszatér az Úrhoz, amikor egy elveszett bárány vagy gyermek visszatér a nyájhoz. (Lukács 15:7, 10) Az erőfeszítéseket, amelyeket Jézusért teszünk és valakinek a megtéréséhez vezetnek, örömteli ünneplés követi. Ennek az örömnek nem kell váratnia valakinek a végső megváltásáig, az öröm jelen van mindvégig az utazás során, amikor azt követhetjük, hogy valakinek az értelme megnyílik, ahogyan megnyitjuk az írásokat neki. Örömmel tapasztaljuk, amikor látjuk, hogy valakinek a kételye kíváncsiságba vált át, amikor a kíváncsiság érdeklődéssé válik, amikor az érdeklődés megvilágosodássá válik és amikor a megvilágosodás az egész életét megváltoztató szenvedéllyé válik. A Biblia ügyéért munkálkodás olyan munka, ami örömet okoz. Ez egy valódi szakmai megelégedettség.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: