2022. április 7., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 7 - CSÜTÖRTÖK - 2 Mózes 34

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 34 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2034&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2034&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A kegyelmes Isten. Isten népe méltánytalansága ellenére szövetségét meg kívánja újítani. A második kinyilatkoztatás már csak Mózes jelenlétében folyt le, aki titokzatos bensőséggel közeledett Alkotójához. Mózes közbenjárására Isten kész a néppel menni és egy olyan szövetséget kötni, amely Isten legszebb ígéretein alapul. Ezt mondta Isten: „Én most szövetséget kötök. Olyan csodákat teszek egész néped előtt, amilyenek nem történtek sehol a földön és egy nép között sem. Meglátja majd az Úr cselekedeteit az egész nép, amely között vagy, mert csodálatos dolgokat fogok cselekedni veled.”  

2.    Isten megmutatja dicsőségét Mózesnek. Isten betartja ígéretét, hogy Mózes megláthatja a dicsőségét, de a látványról egyáltalán nem számol be, mert megértette Isten üzenetét, hogy fontosabb az, hogy milyen az Isten annál, hogy hogy néz ki. Istennek azt a bemutatkozását évszázadokon keresztül visszhangozzák a Biblia írói: „Az Úr, az Úr irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja szeretetét ezerízig, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket.”

3.    A szövetség feltételeit bemutató Isten. Isten megígéri, hogy beviszi őket az ígéret földjére, de előtte egy olyan szövetségre lép népével, amelyben csak az egyik fél szabhatja meg a feltételeket. Izraelnek nincs joga feltételeket szabni. Vagy elfogadja Isten feltételeit és élvezi annak áldásait és előnyeit, vagy elutasítja és learatja következményeit.  

4.    Isten dicsősége egy ember arcán. Isten közelségében Mózes arca átitatódott Isten szeretetével, Mózes az isteni természet hordozójává vált, Isten képmását tükrözte. Ha te is időt töltesz Isten közelségében, a környezetedben élők meg fogják látni rajtad, hogy az „Úr irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy.”  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki új esélyt ad a népének a legkilátástalanabb helyzetekben is; aki olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek mindenki számára jók; aki vállalja, hogy következetlennek tartsák, amikor irgalmat gyakorol; aki gondoskodó, és rendszeresen elmondja, mit kellene az embernek tennie saját érdekében.              

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (5. rész)

Közeli személyes kapcsolat

Személyes erőfeszítés által közel kell kerülnünk az emberekhez. Ha kevesebb időt szánnánk a prédikálásra és több időt szentelnénk a személyes munkára, nagyobb eredményeket látnánk. (The Ministry of Healing, 143.)

Az Úr azt kívánja, hogy a kegyelem Igéje jusson el valamennyi ember otthonába. Mindez nagymértékben személyes munka által végzendő el. Ez volt Krisztus módszere. (Christ’s Object Lessons, 229.)

Azok a férfiak és nők voltak a legsikeresebbek a lélekmentésben, akik nem kérkedtek a képességeikkel, hanem akik alázattal és hittel igyekeztek a körülöttük élőkön segíteni. Jézus pontosan ezt a munkát végezte. Közel ment azokhoz, akiket vágyott elérni. (Gospel Workers, 194.)

Krisztusi együttérzéssel kell közel kerülnünk az emberekhez egyenként, s fel kell keltenünk az érdeklődésüket az örök élet nagyszerű dolgai iránt. Lehet bár a szívük oly kemény, mint a letaposott útfél, és meglehet, hiábavaló erőfeszítésnek tűnhet az Üdvözítő számukra való bemutatása; de miközben a logika csődöt mondhat, és az érvelés erőtlennek bizonyulhat a meggyőzésre, a személyes munkában megnyilvánuló krisztusi szeretet meglágyíthatja a kőszívet, úgy, hogy az igazság magva szárba szökkenhet benne. (Christ’s Object Lessons, 57.)

Személyes munkával szólítsátok meg a körülöttetek élőket. Ismerkedjetek meg velük. A prédikálás nem végzi el azt a munkát, amit pedig el kell. Isten angyalai kísérnek el titeket azok hajlékaiba, akiket meglátogattok. Ezt a munkát nem lehet végezni megbízás alapján. Kölcsön pénz, fizetség véghez nem viheti azt. Prédikációk sem végezhetik el. Azzal, hogy ellátogattok az emberekhez, beszélgettek, imádkoztok, együtt éreztek velük, meg fogjátok nyerni a szíveket. Ez a legmagasabb rendű misszionáriusi munka, amit csak végezhettek. Ennek műveléséhez eltökélt, állhatatos hittel, nem lankadó béketűréssel és a lelkek iránt érzett mély szeretettel kell rendelkeznetek. (Testimonies, IX, 41.)

János, András, Simon, Fülöp és Nátánáel elhívásával vettettek meg a keresztény gyülekezet alapjai. János két tanítványát vezette Krisztushoz. Ezután egyikük, András, összetalálkozott fivérével és az Üdvözítőhöz hívta. Ekkor kapta a hívást Fülöp, aki viszont Nátánáel keresésére indult. Álljanak e példák előttünk, hogy megtanuljuk, mennyire fontosak a személyes erőfeszítések, miképp az is, hogy rokonainkat, barátainkat és szomszédjainkat mi magunk szólítsuk meg. Akadnak, akik élethossziglan vallják, hogy ismerik Krisztust, mégsem tesznek semmilyen személyes erőfeszítést, hogy akár csak egy lelket is a Megváltóhoz vezessenek. Minden munkát a lelkészre hagynak. Aki ugyan elhívásához méltó felkészültséggel rendelkezhet, de nem végezheti el azt a feladatot, amit Isten a gyülekezet tagjaira hagyott.    

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 1-ső részéhez (április 3-9.).

Házról házra járni egy kiváltságot jelentő munka! Most, hogy a Covid-19 járvány enyhül, rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy találkozzunk a családokkal, akik a városainkban élnek. A közeli szomszédokhoz átvihetünk különböző finomságokat és az evangéliumról szóló röplapokat vagy füzeteket, vagy akár egy meghívót, hogy csatlakozzanak egy kis Biblia-körhöz. Néha meg szoktuk kérdezni, hogy van-e valamilyen különleges kérésük, vagy valami, ami aggasztja őket, amiért együttesen imádkozhatunk.

Sikerült megnyernem a fiatalokat arra, hogy kettesével menjenek el, és kérdőívet töltessenek ki az emberek otthonaiban, utcáról utcára. Zárásképpen azt szoktuk mondani: „Köszönjük, hogy részt vettek a közösségi közvéleménykutatásban. Szeretnénk megosztani Önökkel az első két leckéjét annak a bibliatanulmányozó útmutatónak, ami sokaknak örömet okoz. A következő héten beugrunk, és hozzuk a következő két leckét, és feltehetik a kérdéseiket.” Ha elfogadják a leckéket, felírjuk a címüket, és biztosan megyünk a következő héten is.

További lehetőségek arra, hogy az embereket az otthonaikban felkeressük, vagy legalább is a bejárati ajtónál, ha irodalmi evangelizációs előadásokat, tábori Biblia-iskolákat, főzőiskolákat vagy evangelizációs találkozókat követően keressük meg őket, vagy azokkal vesszük fel ismét a kapcsolatot, akik a Hetednapi Adventista Egyházat látogatták, de elmaradoztak.

„Az aratnivaló beérett, de kevés a munkás.” Legyünk biztosak benne, hogy Isten kegyelméből a megoldás részesei vagyunk és nem a problémáé!

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: