2022. április 25., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 25 - HÉTFŐ - 3 Mózes 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A gyermek Isten kegyelme és áldása. A gyermeknemzés és szülés nem bűn, hanem kegyelem és áldás. Az áldozatot a gyermekszülés után nem azért kellett hozni, hogy ez bűn lenne, hanem annak elismeréseként, hogy az ember kegyelemre szorul. A bűneset után Isten elmondta, hogy milyen nehézségekkel jár együtt a gyermekszülés. Pál apostol pedig azt mondja, hogy Isten megtartja az asszonyt a szülésben. Mivel a megszületett gyermek Isten kegyelme és az asszony életben maradása is, ennek elismeréseként hozták az áldozatot.  

2.    Az engesztelésről gondoskodó Isten. A szülés után bűnért való áldozatot kellett hozni, amely engesztelést szerzett az asszonynak. Ahogy előbb említettük nem a szülés volt bűn és nem is azt jelentette, hogy esetleg valamilyen bűnt követett el, mert nem voltak kivételek, hogy csak azoknak kell ezt megtenni, akik esetleg valamit elkövettek, hanem azért, mert egy olyan ember, akinek a természetét megrontotta a bűn, bekapcsolódott a teremtés folyamatába. Az ő testében megy végbe a teremtés csodája, ami kezdetben Ádám és Éva megteremtésében megtörtént. Kezdetben Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert, aztán az ember szült a saját képére és hasonlatosságára. Ez egy olyan szent feladat, amihez megtisztulás szükségeltetik.  

3.    A gondviselő Isten. Isten előírta, hogy az asszonynak egy ideig otthon kell maradnia a szülés után és ki kell maradnia néhány tevékenységből, amit korábban megtett. Ez nem korlátozás és büntetés volt, hanem gondviselés. Istennek gondja volt az asszony regenerálódásának lehetőségéről, hogy kipihenje magát és a szervezete megerősödjön.                

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki odafigyel a társadalmi különbségekre (a szegénynek kisebb értékű áldozatot kellett hozni; aki odafigyel az ember egészségére és jólétére; aki olyan szakszerű egészségügyi tanácsokat ad, amelyeket a modern orvostudomány is megirigyelhet.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 12. fejezet

12. fejezet – Bibliai evangelizáció (2. rész)

Határozott felszólítás

Sokak kapnak felszólítást, hogy menjenek ki a mezőre, házról házra fáradozva, Biblia-magyarázatokat tartva, együtt imádkozva az érdeklődőkkel. (Testimonies, IX, 172.)

Sok munkásnak kell kivennie a maga részét, házról házra végezve munkát, Biblia-tanulmányokat tartva családokban. (Testimonies, IX, 141.)

Odaszentelt nőknek kell beállniuk a házról házra végzett Biblia-munkába. (Testimonies, IX, 120–121.)

Ha követjük Jézus nyomdokait, közel kell kerülnünk azokhoz, akiknek szüksége van a szolgálatunkra. Meg kell nyitnunk a Szentírást az értelem számára, elő kell tárnunk Isten törvényének kívánalmait, a tétovázóknak fel kell olvasnunk az ígéreteket, a nemtörődömöket fel kell ráznunk, a gyengéket meg kell erősítenünk. (Gospel Workers, 336.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.980/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 12. fejezetéhez (április 24-30.).

Örömteli munka megnyitni a Szentírást mások előtt. (Bizonyságtételek, 9. kötet, 118. o.) Keresztény szolgálat 144. o.

Mindig is úgy hittem, hogy létezik egy megelégedettségi folytonosság, amely mentén éljük az életünket. Az egyik végén a romlás és kétségbeesés, a másikon pedig a vidámság és életöröm. Legtöbbünk valahol a közepén él, ahol a negatív kiugrások pusztán az unalomig érnek el, míg a csúcsok valahol a megelégedettség és az izgalom körül vannak, de ennél többet nem túl gyakran érnek el.

Hogyan lehet több időt tölteni a spektrum magasabb részein és megtapasztalni a valódi örömet? Ha megvizsgáljuk, hogy Jézus hogyan használta ezt a szót, észrevesszük, hogy ez szorosan kapcsolódik a léleknyeréshez. Azok, akik a talentumaikat Isten szolgálatába állítják, bemennek az ő uruknak örömébe. (Máté 25:21, 23) Örvendezés van a mennyben, amikor egy bűnös lélek visszatér az Úrhoz, amikor egy elveszett bárány vagy gyermek visszatér a nyájhoz. (Lukács 15:7, 10) Az erőfeszítéseket, amelyeket Jézusért teszünk és valakinek a megtéréséhez vezetnek, örömteli ünneplés követi. Ennek az örömnek nem kell váratnia valakinek a végső megváltásáig, az öröm jelen van mindvégig az utazás során, amikor azt követhetjük, hogy valakinek az értelme megnyílik, ahogyan megnyitjuk az írásokat neki. Örömmel tapasztaljuk, amikor látjuk, hogy valakinek a kételye kíváncsiságba vált át, amikor a kíváncsiság érdeklődéssé válik, amikor az érdeklődés megvilágosodássá válik és amikor a megvilágosodás az egész életét megváltoztató szenvedéllyé válik. A Biblia ügyéért munkálkodás olyan munka, ami örömet okoz. Ez egy valódi szakmai megelégedettség.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: