2022. április 18., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 18 - HÉTFŐ - 3 Mózes 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A hitszegést is megbocsátó Isten. Ötödikként a jóvátételi áldozat szabályait mutatja be Isten. Ebben a fejezetben olyan bűnökért való áldozatokkal találkozunk, melyek a hűtlenség, hitszegés vagy a szent dolgokkal való nem megfelelő bánásmód kategóriájába tartoznak. Ezek a bűnök a szövetség megszegését jelentették, de Istennek még ezekre is van megoldása, ezeket is megbocsátja és elengedi.     

2.    Isten, akinek fontos a kártalanítás. Ha ezek a bűnük mások megkárosításával jártak, akkor a kárt meg kellett téríteni, és hozzá kellett adni még 20%-ot. Az áldozat nem volt elég, a megtérített kár sem. Isten az okozott kár feletti összeg megfizetésével jelezte, hogy védi az ember tulajdonát és bántja az, ha másoknak bármiféle kárt okozunk.       

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki elfogadja a jóvátételt, aki megért bennünket, ha hibázunk; aki lehetőséget ad a javításra;                 

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (2. rész)

Az isteni példakép

Krisztus, a nagy orvos-misszionárius a mi példaképünk… Meggyógyította a betegeket és prédikálta az evangéliumot. Szolgálatában a gyógyítás és a tanítás szorosan összekapcsolódott egymással. Ma sem választhatók szét ezek egymástól. (Testimonies, IX, 170–171.)

Krisztus szolgáinak követniük kell az ő példáját. Városról városra járva vigasztalta meg a szenvedőket és gyógyította a betegeket. Ekkor elébük tette az ő országának nagyszerű igazságait. Ez az ő követőinek munkája. (Christ’s Object Lessons, 233–234.)

Jézus példáját kell követniük azoknak, akik az ő gyermekeiknek vallják magukat. Enyhítsétek embertársaitok testi szükségleteit, és hálájuk le fogja bontani a válaszfalakat, aminek köszönhetően utat találhattok a szívükhöz. A kérdést kellő komolysággal mérlegeljétek. (Testimonies, IX, 127.)

Kiváltképpen az orvos-misszionáriusoknak kell lelkületben, beszédben és jellemben kinyilvánítaniuk, hogy Krisztus Jézust, az orvos-misszionáriusi munka isteni mintaképét követik. (Testimonies, VII, 127.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: