2022. április 13., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 13 - SZERDA - 2 Mózes 40

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 40 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2040&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2040&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Amit Isten elkezd, azt be is fejezi. Hosszú fejezeteken keresztül olvastunk arról, hogy a nép Isten vezetésével megtervezi és felépíti a szent sátort. Ebben a fejezetben a befejezésről és a felszentelésről olvashatunk. A teremtés végezetével Isten kijelenti, hogy amit teremtett az jó, vagyis betölti szerepét, működik. Most a szent sátor építése fejeződött be és jól sikerült. Működik. Hivatása, hogy segítse a népet bűneik rendezésében, hogy előre mutasson Jézus megváltási munkájára és a népet szoros és bensőséges kapcsolatba hozza Istennel. Fel lehetett szentelni, mert sikeres volt a megépítése és készen áll arra, hogy szolgálatát betöltse.

2.    Isten elfoglalja helyét a hajlékban. Miután az egész sátor s Áron valamint fiai is fel lettek szentelve, a szent kenet illata alkalmassá tette a hajlékot, hogy Isten bevonulhasson és dicsőségének fénye betölthesse a hajlékot. E magasztos pillanat megvalósulhatott, mert Isten tökéletes tervezése alapján Mózes utasítására Izrael népe mindenben engedelmeskedett vezetőjének. Példát adtak arra, hogy az Isten parancsolatának való engedelmesség áldást eredményez. A szent sátor felépítése nemhogy Izrael történetében, de a Megváltási Tervet tekintve is hatalmas horderővel bír. A Sinai hegyen adott Tízparancsolat és a szent sátor felépítésének leírása Mózes második könyvét a Szentírás egyik kulcsfejezetévé teszi.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki megszentel eszközöket, cselekményeket és eseményeket; aki megáld embereket; aki a működőképességet garantálja; aki az ember megmentéséért mindent megtesz; aki népe között lakozik; aki nem tarja rangon alulinak, hogy egy kis sivatagi sátorba beköltözzön.               

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (11. rész)

Tartsuk magunkat a pozitív üzenetekhez

Amikor igyekezzük bemutatni az igazságot, gyakran támad ellenállás; ám ha az ellenállásra érvekkel próbálunk válaszolni, csak növeljük azt, amit nem engedhetünk meg magunknak. Tartsuk magunkat a pozitív üzenetekhez. Isten angyalai vigyáznak rátok, ők pedig értik, hogyan gyakoroljanak hatást azokra, akiknek az ellenkezését nem akarjátok érvekkel legyőzni. Ne időzzetek a felmerülő kérdések negatív vonatkozásain, hanem töltsétek be elméteket pozitív igazságokkal, és rögzítsétek azokat komoly ima és a szív odaszentelése által. (Testimonies, IX, 147–148.)

Az igazság képviselői a főutak mentén

Azok, akik az idő sürgető hívásának engedve a legfőbb Munkás mellé szegődtek, jól teszik, ha tanulmányozzák az ő módszerét. Földi szolgálata idején az Üdvözítő kihasználta azokat az alkalmakat, amik a fő közlekedési útvonalak mentén nyíltak. Jézus Kapernaumban lakott az ide-oda való utazásai közötti időszakban, és ezt a települést úgy ismerték, mint „az ő városá”-t. E helység nagyon alkalmas volt arra, hogy az Üdvözítő munkájának központja legyen. A Damaszkuszból Jeruzsálembe, valamint Egyiptomba és a Földközi-tengerhez vezető út mentén feküdt hatalmas közlekedési csomópontként. A legkülönbözőbb országokból való emberek utaztak keresztül rajta vagy szálltak meg benne útjukat megszakítva. Jézus itt minden nemzetbélivel, minden rendű-rangú emberrel – a gazdagokkal és a hatalmasokkal ugyanúgy, mint a szegényekkel és az alacsony sorban levőkkel – találkozott; tanításai pedig ily módon más országokba, sok otthonba is eljutottak. Mindez serkentette a próféciák kutatását, a figyelem az Megváltóra irányult, küldetése a világ szeme elé tárult. (Testimonies, IX, 121.)

A világhírű fürdőhelyeken és turisztikai központokban ezrek fordulnak meg egészségük javulását várva vagy a gyönyöröket hajhászva, ott olyan lelkészeknek és könyvmunkásoknak kell állomásozniuk, akik képesek nagy tömegek figyelmét megragadni. Keressék e munkások annak alkalmát, hogy bemutassák az erre az időre szóló üzenetet, és ahogy erre lehetőség kínálkozik, tartsanak összejöveteleket. Ragadják meg gyorsan a lehetőséget, amikor szólhatnak az emberekhez. A Szentlélek hatalmával támogatva keressék fel őket Keresztelő János üzenetével: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Mt 3:2) Isten Igéjét tisztán és hatalommal kell bemutatni, és akiknek van füle a hallásra, meghallják majd az igehirdetésüket. A jelenvaló igazság ily módon azok útjába kerül, akik nem ismerik, s amit sokan fogadnak majd el, hogy azután elvigyék a világ legkülönbözőbb részén levő otthonaikba. (Testimonies, IX, 122.) {ChS 127.1}  

„A nagy Orvos lábnyomában” és a „Krisztus példázatai” különösen alkalmasak a turistaközpontokban való terjesztésre, és amit csak lehet, el kell követni azért, hogy e művek egy-egy példánya azok kezébe kerüljön, akik ráérnek az olvasásra és hajlandóságot is mutatnak rá. (Testimonies, IX, 85.)

Egészséges éttermeket és ápolótermeket kell létrehozni. Az e vonalon tett erőfeszítéseinknek magukba kell foglalniuk a nagy tengerparti helyeket. Ugyanúgy, ahogy Keresztelő János szava is hallható volt a pusztában: „Készítsétek az Úrnak útját!”, az Úr hírnökeinek hangja is hallható kell, hogy legyen a nagy turista- és tengerparti központokban. (Testimonies, VII, 55–56.)          

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 2-ik részéhez (április 10-16.).

A férjemet és engem jó néhány éven át nagyon aggasztott, hogy számos olyan gyülekezeti tag, aki a nyilvános evangelizációs sorozatot követően újonnan keresztelkedett meg, rövid időn belül elmaradt a gyülekezet látogatásától. A hiba nem az evangelizátorokat terheli, akik az evangélium igazságát megnyerő módon mutatják be. A probléma inkább az, hogy sokan támogató közösség nélkül maradnak, miután többé már nem járnak azokra a kikapcsolódást jelentő alkalmakra, amelyek az életük részét képezték, mielőtt elfogadták Jézust, mint Urukat, illetve hogy azok a csoportok, amelyek korábban örömmel fogadták őket, végül kiközösítik őket.

Néhány évvel ezelőtt elkezdtünk segítő támogatást nyújtani ezeknek az értékes új tagoknak, és meghívtuk őket péntek esténként egy leveses vacsorára és közös Biblia-tanulmányozásra. A pandémia alatt áttértünk arra, hogy a szabadban tartsuk meg ezeket, maszkkal és távolságtartással. Ahelyett, hogy együtt ettünk volna, elküldtem a leveseket az otthonaikba mindenkinek külön-külön tárolóedényben. Amikor az időjárás túl hidegre fordult, beköltöztünk a gyülekezeti társalgóba, ahol továbbra is megtarthattuk a távolságot és a maszkviselést.

Mára a csoportunk egy rendkívül összetett közösséggé vált, amely olyan barátokból áll, akik együtt tanulmányozzák a Bibliát, együtt imádkoznak és élvezik egymás társaságát. Minden évben felhívjuk vagy megkeressük azokat, akik a legutóbbi evangelizációs sorozatot követően keresztelkedtek meg, és meghívjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk a heti összejövetelünkön. Nemcsak hogy gazdagabbá válunk a Biblia tanulmányozása által, de megtanuljuk „egymás terhét hordozni”, miközben megosztjuk egymással az élettapasztalatainkat.

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: