2022. április 22., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 22 - PÉNTEK - 3 Mózes 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten megjelenik az egész népnek. Nem sokkal korábban Mózes azt kérte, hogy Isten mutassa meg neki az Ő dicsőségét. Ez egy óriási tapasztalat volt a számára. Most azonban Isten ebben a tapasztalatban az egész népet részesíti, mert az Ő dicsősége megjelenik az egész nép előtt. Ez volt Isten szándéka, hogy mindenki meglássa az Ő dicsőségét és ma is ezt akarja, hogy mindenki neki adjon dicsőséget és mindenki meglássa az Ő dicsőségét, azaz az Ő jellemét. Ezt Isten az Ő családján, az egyházon keresztül valósítja meg. Az egyházon keresztül jut el ismerete az egész világra.   

2.    Ha a vezetők találkoznak Istennel, az áldást eredményez a nép számára. Mózes és Áron bementek a sátorba, ahol az Isten lakott, amikor pedig kijöttek megáldották a népet és a nép meglátta az Isten dicsőségét. Az Úr mai papjainak is találkozni kell az Istennel ahhoz, hogy a nép áldásban részesüljön és meglássa az Isten dicsőségét.

3.    A jól végzett szolgálat eredményeképpen Isten elfoglalja helyét a szentsátorban. A papok Isten rendelése szerint végezték az áldozatok bemutatását, azaz vezették az istentiszteletet, amit Isten azzal tisztelt meg, hogy megjelent az Ő dicsősége. Később, amikor Salamon felszenteli a templomot, megismétlődik ugyanez a jelenség. A papok áldozatokat mutatnak be, énekkel és zenével dicsőítik Istent, amikor az Isten dicsősége mint egy köd, betölti a templomot. Isten ma is jelen van azokon az istentiszteleteken, ahol tiszta szívvel keresik és szolgálják Őt.             

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki elfogadja az áldozatot (tüzet bocsát ki, amely megemészti az áldozatot); akinek öröm a közelében lenni; akinek öröm szolgálni (amikor megtapasztalták Isten közelségét, ujjongásba törtek ki).                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (6. rész)

Az orvosi munka kiterjesztésének terve

Az Úr azon egészségügyi intézményeinknek, amelyek munkája már széles körben elfogadott, alkalmat fog nyújtani, hogy együttmunkálkodjanak vele újonnan létrehozott alapítások megsegítésében. Minden újabb intézményt úgy kell tekintenünk, mint egy segítő nővért a harmadik angyali üzenet hirdetésének nagyszerű munkájában. Isten alkalmat adott egészségügyi intézményeinknek egy olyan munka működtetésére, amely olyan lesz, mint egy élettől duzzadó kő, miközben egy láthatatlan kéz görgeti és az egyre csak nő. Induljon hát mozgásba e titokzatos kő. (Testimonies, VII, 59.)  

Intézményesült munka

Az egészség szempontjait szem előtt tartó éttermeket és kezelőszobákat kell létrehozni. Az e téren kifejtett erőfeszítéseinknek magukban kell foglalniuk a nagy tengerparti üdülőhelyeket is. Ahogy Keresztelő János hangja felcsendült a pusztában: „Készítsétek az Úrnak útját!”, úgy kell az Úr hírnökeitől kizendülő hangnak felhangzania a nagy turistaközpontokban és a tengerparti üdülőhelyeken is. (Testimonies, VII, 55–56.)

Azt a világosságot kaptam, hogy sok városban hasznos lenne egy étterem és egy kezelőszoba alapítását összekötni. A kettő együttmunkálkodhat a helyes elvek felmutatásában. Ezeket helyenként tanácsos összekapcsolni a betegek elhelyezésére szolgáló kórtermek létrehozásával. Ezek az országban működő egészségügyi intézmények mellékágaiként funkcionálnak. (Testimonies, VII, 60.)

Az Úrnak üzenete van városainknak, és ezt hirdetnünk kell a tábori összejöveteleinken, miképpen más nyilvános alkalmakon és a kiadványaink révén is. Ezek mellett az egészség szempontjait szem előtt tartó éttermeket kell alapítanunk a városokban, és általuk a mértékletesség üzenetét kell hirdetnünk. Úgy kell szerveznünk, hogy éttermeinkhez kapcsolódóan alkalmakat tartsunk. Amikor csak lehet, gondoskodjunk egy teremről, ahol a keresztény egészségügy és mértékletesség témakörében tartott előadásokra hívhatjuk meg a vendégeket. Itt az egészséges ételek elkészítéséből, de más fontos témákban is oktatásban részesülhetnek. (Testimonies, VII, 115.)

Azokat, akik eljönnek éttermeinkbe, el kell látnunk olvasnivalókkal. Fel kell hívnunk figyelmüket a mértékletességgel és az étrendi reformmal kapcsolatos könyveinkre, és a Jézus Krisztus tanításait tartalmazó kis röpiratokból is kapniuk kell. Az olvasmányokról való gondoskodás terhében egész népünknek osztoznia kell. Mindenkinek, aki eljön, kell kapnia valami olvasnivalót. Lehet, hogy sokan át sem futják a traktátust, de egyik-másik azok kezében, akiknek adjuk, a világosság felé mutathat utat. Elolvassák, áttanulmányozzák, majd továbbadják őket másoknak. (Testimonies, VII, 116.)

Útmutatást kaptam arra nézve, hogy az egyik legfőbb oka annak, hogy miért kell az egészség szempontjait szem előtt tartó éttermeket és kezelőszobákat létrehozni a nagyvárosokban, az az, hogy ilyen módon vezető emberek figyelme irányul a harmadik angyal üzenetére. Mivelhogy felfigyelnek arra, hogy ezeket az éttermeket minden tekintetben más módon vezetik ahhoz képest, ahogy általában az éttermeket szokás, az intelligens emberek tudakozódni kezdenek az üzleti módszerekben levő különbség okai felől, és kutatni fogják majd azokat az elveket, amelyek bennünket arra késztetnek, hogy jobb minőségű ételeket szolgáljunk fel. Így jutnak el az erre az időre szóló üzenet ismeretére. (Testimonies, VII, 122–123.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: