2022. április 12., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 12 - KEDD - 2 Mózes 39

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 39 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2039&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2039&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A főpap szolgálatában Isten gondviselése tükröződik. De nemcsak a szolgálatában, hanem a ruházatában is:

a.    Az efód. A papi öltözet két eleme is tartalmazta a 12 törzs nevét. Az Ószövetség embere számára az efód vállapján viselt törzsi nevek azt jelképezték, hogy a pap hordozta az izraeliták sorsát, felelősséget vállalt értük, Isten igazsága elé vitte őket. Az Újszövetségben Jézus mint jó pásztor a vállán viszi az elveszett, de megtalált bárányt. 

b.    A hósen. Az Ószövetség embere számára a 12 törzs neve a pap szíve felett azt jelképezte, hogy a főpap Izrael népének sorsát törzsenként azaz egyen-egyenként szívén viseli, Isten szeretetének áldásait kéri rá.  Az Újszövetségben a hósen kövecskéi átlényegültek, a kövecske áldásai mindenki számára fel vannak ajánlva, csak engedelmesség által  el kell fogadni. Jézus nemcsak a vállán visz bennünket, hanem a szívébe rejtett minket.    

c.    Palást és homlokdísz. Az Ószövetség embere számára a palást Isten szentsége, igazsága. Az efód és a hósen külön–külön, a palást és a homlokdísz együtt vonultatják fel az igazság és szeretet egymásmellettiségét.

2.    Isten Mózes által áldásban részesíti azokat, akik részt vettek az Úr művének építésében. A szent hajlék az ember megváltásáért folyó harc központját jelentette. Isten rendeléseit tökéletesen végrehajtva Mózes vezetésével a szent hajlék felépítése kb. fél esztendő alatt valósult meg. A  korábban sokszor zúgolódó, lázadozó nép mostani  odaadása, áldozatkészsége példaértékűvé vált. Akaratuk Isten akaratába simult ,és ez hatalmas áldássá változott számukra. Engedelmességük által megszentelődtek, nemcsak Áron, de ők is méltóvá váltak Isten szentségéhez, a szent hajlák által felajánlott isteni kegyelemhez. Mózes, aki hűségesen tolmácsolta Isten parancsait, méltóvá vált arra, hogy megáldja Izrael népét.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki szent ruhákba öltözteti a szent helyen munkálkodó szent munkásait; akinek szolgálatában kiváltság dolgozni; akit külső megjelenésünkkel is be tudunk mutatni; akinek szolgái Isten tekintélyét tükrözik; aki eltakarja az ember rútságát és a saját igazságának szépségébe öltözet fel.               

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 10. fejezet

10. fejezet – Módszerek (10. rész)

Hatásos szemléltetések

Jézus kegyelmi üzeneteit hallgatóihoz szabta. Tudta, miképpen kell „erősíteni a megfáradtat beszéddel”; kedvesség ömledezett ajkain, hogy a legvonzóbb módon nyújthassa át az embereknek az igazság kincseit. Tapintatot tanúsított azokkal szemben, akik előítéletet tápláltak, és olyan szemléltetésekkel lepte meg őket, amelyek lekötötték a figyelmüket. A képzelet segítségével ért el a szívhez. Példázatait a mindennapi élet dolgaiból merítette, s bár azok egyszerűek voltak, jelentésük csodálatos mélységeket tárt fel. A madarak, a mezők liliomai, a mag, a pásztor és a bárány – Krisztus e dolgokkal szemléltette az örök igazságot, hogy majd amikor hallgatói történetesen viszontlátták azokat a természetben, felidézték szavait. Jézus szemléltetései folyvást elismételték tanításait. (The Desire of Ages, 254.)

Az apostolok igyekeztek megosztani e bálványimádókkal a teremtő Isten és az ő Fia, az emberiség Megváltójának ismeretét. Figyelmüket először az Úr csodálatos műveire irányították – a Napra, a Holdra, a csillagokra, a visszatérő évszakok gyönyörű rendjére, a hatalmas hófödte hegycsúcsokra, a sudár fákra és a természet egyéb csodáira, amelyek az emberi értelmet meghaladó szakértelemről vallottak. A Mindenható e művein keresztül az apostolok a világegyetem nagy uralkodójára terelték a pogányok figyelmét. (The Acts of the Apostles, 180.)

Gyakorlatias megalapozás

Pál ékesen szóló előadó volt. Megtérése előtt gyakran igyekezett benyomást gyakorolni hallgatóira magasan szárnyaló szónoklatai által. Most azonban mindezt mellőzte. Ahelyett, hogy költői leírásokba merült volna vagy cikornyás előadásmódot vett volna fel, amelyek ugyan elkényeztetik az érzékeket és betöltik a képzeletet, azonban nincsenek kapcsolatban a mindennapi élettel; az apostol igyekezete inkább arra irányult, hogy az életfontosságú igazságokat egyszerű szavakkal vésse hallgatói szívébe. A szemkápráztató előadásmód ugyan kiválthat rajongó érzelmeket, ám az ilyen módon bemutatott igazság túlságosan gyakran nem tudja azt a táplálékot nyújtani, amely szükséges a hívő megszilárdítására és megerősítésére az élet harcaiban. A küzdő lelkek közvetlen szükségletei és jelen próbái: a kereszténység alapvető elveinek ezekre kell megválaszolniuk egészséges és gyakorlatias útmutatásokkal. (The Acts of the Apostles, 251–252.)         

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.779/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 10. fejezetének 2-ik részéhez (április 10-16.).

A férjemet és engem jó néhány éven át nagyon aggasztott, hogy számos olyan gyülekezeti tag, aki a nyilvános evangelizációs sorozatot követően újonnan keresztelkedett meg, rövid időn belül elmaradt a gyülekezet látogatásától. A hiba nem az evangelizátorokat terheli, akik az evangélium igazságát megnyerő módon mutatják be. A probléma inkább az, hogy sokan támogató közösség nélkül maradnak, miután többé már nem járnak azokra a kikapcsolódást jelentő alkalmakra, amelyek az életük részét képezték, mielőtt elfogadták Jézust, mint Urukat, illetve hogy azok a csoportok, amelyek korábban örömmel fogadták őket, végül kiközösítik őket.

Néhány évvel ezelőtt elkezdtünk segítő támogatást nyújtani ezeknek az értékes új tagoknak, és meghívtuk őket péntek esténként egy leveses vacsorára és közös Biblia-tanulmányozásra. A pandémia alatt áttértünk arra, hogy a szabadban tartsuk meg ezeket, maszkkal és távolságtartással. Ahelyett, hogy együtt ettünk volna, elküldtem a leveseket az otthonaikba mindenkinek külön-külön tárolóedényben. Amikor az időjárás túl hidegre fordult, beköltöztünk a gyülekezeti társalgóba, ahol továbbra is megtarthattuk a távolságot és a maszkviselést.

Mára a csoportunk egy rendkívül összetett közösséggé vált, amely olyan barátokból áll, akik együtt tanulmányozzák a Bibliát, együtt imádkoznak és élvezik egymás társaságát. Minden évben felhívjuk vagy megkeressük azokat, akik a legutóbbi evangelizációs sorozatot követően keresztelkedtek meg, és meghívjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk a heti összejövetelünkön. Nemcsak hogy gazdagabbá válunk a Biblia tanulmányozása által, de megtanuljuk „egymás terhét hordozni”, miközben megosztjuk egymással az élettapasztalatainkat.

 Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: