2017. augusztus 27., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 27 - VASÁRNAP - Jeremiás 33

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
Új olvasmány a fejezet végén a Próféták és királyok 38. fejezetéhez

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 38. fejezet 776. nap

38. A sötétségen átsugárzó fény

Azok a pusztulást és halált hozó sötét évek, amelyek Júda országának végét jelezték, a legbátrabb embert is kétségbe ejtették volna, ha Isten szolgái nem hirdetnek bátorító üzenetet prófétikus kinyilatkoztatásaikban. Jeruzsálemben Jeremiás, a babiloni udvarban Dániel, a Kébár partján pedig Ezékiel által tette világossá szándékát az irgalmas Isten, és biztosította választott népét, hogy kész teljesíteni Mózes írásaiban megörökített ígéreteit. Amit mondott, megcselekszi - biztosan megteszi - azokért, akik hűségesek hozzá. Isten igéje "élő és maradandó" (1Pt 1:23).

A pusztai vándorlás idején az Úrnak gondja volt arra, hogy gyermekei emlékezetükben megőrizzék törvénye igéit. Miután letelepedtek Kánaánban, minden családban naponta el kellett ismételni a mennyei előírásokat. Olvashatóan kellett felírniuk az ajtófélfákra, a kapukra és az emlékeztető táblákra; azt énekbe kellett foglalniuk, hogy mind a fiatalok mind az idősek énekelhessék. A papoknak nyilvános összejöveteleken kellett tanítaniuk e szent rendelkezéseket, az ország főembereinek pedig naponként kellett tanulmányozniuk. "...tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva - parancsolta az Úr Józsuénak a törvénykönyvvel kapcsolatban. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz" (Józs 1:8).

Józsuénak az egész Izráellel meg kellett taníttatnia Mózes írásait. "Mindabból, amit Mózes megparancsolt, egyetlen szó sem volt, amit ne olvasott volna föl Józsué Izráel egész gyülekezete előtt, meg az asszonyok, gyermekek és jövevények előtt, akik köztük éltek" (Józs 8:35). Ez összhangban volt Jahve kifejezett parancsával, aki elrendelte, hogy minden hetedik évben a sátoros ünnepkor mondják el a törvény könyvének igéit a közösség előtt. "Gyűjtsd össze a népet, a férfiakat, a nőket és a gyermekeket, meg a lakóhelyeiden élő jövevényeket, hogy hallják meg, és tanulják meg, és féljék Isteneteket, az Urat, megtartván és teljesítvén ennek a törvénynek minden igéjét - hangzott az utasítás Izráel lelki vezetőinek. Fiaik is, akik még nem ismerik, hallgassák meg, és tanulják meg, hogy féljék Istenüket, az Urat mindenkor, amíg csak éltek azon a földön, ahová most átkeltek a Jordánon, hogy azt birtokba vegyétek" (5Móz 31:12-13)..

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 33

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:
Új protestáns fordítás:

A feleségemmel, Bodillal szeretünk keresztény énekeket énekelni, hogy Isten szavát a szívünkbe zárjuk. Ez a fejezet az egyik kedvenc bibliai ígéretünket tartalmazza: „Kiálts hozzám és megfelelek, és nagy dolgokat mondok néked, és megfoghatatlanokat, amelyeket nem tudsz.” (Jer 33:3) Bodil szerzett egy keresztény dalt, ami ezen a versen alapszik és összedolgozta Jeremiás próféta bizonyságtételével amit az előző fejezetben írt le: „Ah, ah, Uram Isten! Ímé te teremtetted a mennyet és földet a te nagy hatalmaddal és a te kiterjesztett karoddal, és semmi sincs lehetetlen előtted!” (Jer 32:17)

Bármilyen kihívással vagy lehetőséggel nézel szembe ma, fogd szaván Istent! „Kiálts hozzám” – mondja. Ez a felhívás Jézus Hegyi beszédére emlékeztet: „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.” (Mt 7:7)

Gyermekként – ahogyan az elképzelhető –, különböző dolgokért, tárgyakért könyörögtem. Mára már rájöttem, hogy a legnagyobb ajándék az, amit az Atya kíván adni: bölcsességet ahhoz, hogy hogyan éljünk, valamint a Szentlélek jelenlétét. Adj neki  lehetőséget még ma, hogy vezessen azon az úton, amelyiken járnod kell! Ne felejtsd el, semmi sem lehetetlen Isten számára.

„Uram, köszönöm csodálatos ígéretedet, ami nem csak Jeremiásnak, hanem nekem is szól. Örülök, hogy bármikor és  bárhol kiálthatok hozzád és semmi sem lehetetlen számodra. Ámen.”

Derek J. Morris
Generál Konferencia
Lelkészi osztály


109. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 38. fejezetéhez (augusztus 27- szeptember 2.).

Jeremiás könyvében a remény egyik legfigyelemreméltóbb jelképe a földvásárlás prófétai megcselekvése (Jeremiás 32). Júda elpusztításának előestéjén, mikor Júda már a babilóniaiak kezén volt. Isten szavával szólította meg Jeremiást, és arra utasította, hogy vásároljon földet az otthonát jelentő faluban. Így is tett, tanúk előtt aláírta és lepecsételte az ezt tanúsító okiratot. Micsoda egy visszás tett – főleg egy olyan próféta részéről, aki folyamatosan azt hirdette, hogy Júdát hamarosan elpusztítják! Azonban ez nagy reményt kifejező tett is volt – olyan tett, mely bizonyítja Jeremiás hitét abban az ígéretben, hogy a küszöbön álló katasztrófa nem az utolsó fejezetet fogja jelenteni a családja és népe történetében. Jeremiás, felvállalva a vérrokoni szerepet, megváltotta a családi tulajdont. Ezen cselekedete biztosítékként, letétként szolgált, szimbólumként a jövőben történő helyreállítás ígéretére (lásd 14–15. vers).

Ezt a történetet olvasva azon tűnődöm, vajon milyen cselekedeteket lennék képes véghez vinni most, hogy úgymond lábnyomot hagyjak a hitemen, hogy amit ma tapasztalok az nem a történet vége. Jeremiás imájának második sorát visszhangozva, megerősítem: „Uram Isten, semmi sincs lehetetlen előtted!”

Jody Washburn
biblikumok tanársegéd
Walla Walla University

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése