2021. december 10., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 10 - PÉNTEK - 1 Péter 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4. fejezet 2332. nap

5. fejezet  A hit és a cselekedetek egyensúlya (3. rész)

Tétlen hit?

A bűnök bocsánatának ígérete annak szól, aki megbánja bűneit és hisz; jutalomként azé lesz életnek koronája, aki mindvégig hű marad. Növekedhetünk a kegyelemben, és az a  kegyelem, amellyel már bírunk, jóvá tehet minket. Meg kell tartanunk magunkat e világ szennyétől mentesen, hogy szeplő nélkül állhassunk meg az Istennek napján. Hit és cselekedetek kéz a kézben járnak, összhangban fáradoznak a bűn legyőzésének művében. A cselekedetek halottak hit nélkül, mikén a hit is holt cselekedetek nélkül. A cselekedetek soha nem tarthatnak meg minket, Krisztus érdeme lehet csak a segítségünkre. Krisztus a belé vetett hit által teszi a mi tökéletlen igyekezetünket kedvessé Isten előtt. A hit, amit Isten megkíván tőlünk, nem tétlen hit: az üdvözítő hit szeretet által munkálkodik és megtisztítja a lelket. Aki tiszta kezeket emel Istenhez harag és kételkedés nélkül, tudatosan az Isten parancsolatainak útján jár.

Ahhoz, hogy bocsánatot nyerjünk bűneinkre, mindenekelőtt meg kell értenünk, mi a bűn, hogy megbánhassuk azt és megtéréshez méltó gyümölcsöket teremhessünk. Hitünknek szilárd alapokon kell nyugodnia: Isten Igéjében kell megalapozódnia, eredményeit pedig az Isten kifejezett akarata iránti engedelmességben láthatjuk meg. Az apostol ezt mondja: „Szentség nélkül egy ember sem láthatja meg az Istent.”

Józan egyensúly

A hit és a cselekedetek józan egyensúlyban tartanak, és gyümölcsözővé tesznek minket a keresztény jellem tökéletesítésének munkájában. Jézus ezt mondja: „Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyeknek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei atyámnak akaratát.” Az evilági táplálékról szólva az apostol így szól: „Mert amikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.” Ugyanez a törvény alkalmazható a lelki tápláltatásunkra is: ha valaki szeretne részesülni az örök élet kenyeréből, tegyen az elnyerése érdekében erőfeszítéseket.

A földi történelemnek fontos és érdekes időszakában élünk. Több hitre van szükségünk, mint amennyivel eddig bírtunk. Elengedhetetlen a szilárdabb mennyei támasz is. Sátán minden erejével azon van, hogy fölébünk kerekedjen, mert tudja, hogy már csak kevés ideig munkálkodhat. Pál félelemmel és rettegéssel munkálta az üdvösségét: nem kellene nekünk is félelemmel gondolni arra, hogy hiába az ígéret, ha bármelyikünk fogyatkozásban levőnek találtatik, és nem bizonyul méltónak az örök életre? Vigyáznunk és imádkoznunk kell, küzdenünk, és élet-halál tusát kell vívnunk, hogy bemehessünk a szoros kapun.

Nincs mentség a bűnre vagy a restségre. Jézus utat tört nekünk és azt kívánja, hogy járjunk az Ő nyomdokaiban. Szenvedett és feláldozta magát, és úgy tette elérhetővé az üdvösséget nekünk, ahogyan egyikünk sem lenne képes arra. Nem kell elcsüggednünk. Jézus eljött világunkba, hogy isteni erőt hozzon az ember számára, hogy kegyelme által átalakulhassunk az Ő képmására.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.208/

 

Mai Bibliai szakasz: 1 Péter 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%204&version=NT-HU

Folytatva a 3. fejezet 18-22. verseiben elkezdett gondolatmenetet, Péter emlékezteti olvasóit Krisztus szenvedéseire, ami motiváló erő a hívő számára, hogy életét – mind gondolatait, mind cselekedeteit – az Egynek példájára alapozza, aki meghalt helyettünk. Továbbra is követünk el hibákat (lásd: Üzenet az ifjúságnak, 338. o. – angol kiadás oldalszáma), de szívünk elfordult a korábbi, Isten ellen lázadó életünktől.

A korábbi barátok vagy szekuláris emberek talán haraggal vagy utálattal fordulnak a keresztények felé, akik nem vesznek részt többé szórakozásaikban, de ami egyedül számít, az Krisztus véleménye. Az Ő evangéliuma nem a halottak lelkeinek adatott, hanem azok számára prédikáltatott (múlt idő), akik valaha éltek, de már halottak (jelen idő). A holtak az alapján lesznek megítélve, ahogyan az életüket élték Krisztus által. Nem lesz „második esélyük” az evangélium hallására.

Mivel „mindennek vége közel van” (7. vers), Péter józanságra (önuralomra), éberségre, mindenek felett pedig egymás iránti szeretetre inti a híveket. Egymás hibáinak és bukásainak felnagyítása helyett Péter a megbocsátás lelkületére és a testvéri szeretetre bátorít. A következő versben vendégszeretetre szólít, ha a felemelő közösséget szeretnénk megtapasztalni a gyülekezeti tagokkal, csakúgy, mint a vendégek és idegenek iránt.

Péter egy utolsó felhívást intéz hozzánk, olvasóihoz, hogy szilárdan álljunk Jézusban az üldöztetés és próbák közepette, majd emlékeztet, hogy a mi örök biztonságunk a hű Teremtőnkben, a mi lelkünk Pásztorában rejlik.

Dr. Cindy Tutsch

332. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4-5. fejezeteihez (december 5-11.).

Isten sosem használ erőszakot azért, hogy engedelmességet érjen el, hiszen a szeretet és a szabadakarat az Ő kormányzásának alapja. Viszont az igazság és a kegyelem tökéletesen egyesül az Ő természetében. Ítéletre hozza az összes féltékenységet, irigységet, gyűlöletet, bosszút, bujaságot és önző vágyat, amelyet nem bántak meg. Még akkor is, ha valamely bosszúvágyó gondolatunkat nem is valósítottuk meg, ezekről a bűnös érzelmekről el kell számoljunk az ítéletnapkor (Préd. 12:16), hacsak nem vallottuk be a szentségtelen gondolatainkat Istennek és kértünk bűnbocsánatot.

Időnként Isten törvényeinek azért engedelmeskedünk, mert a büntetéstől félünk, és nem ismerjük fel, hogy az Istennek való engedelmességünknek nem az a szerepe, hogy rögtön meghozza a boldogságot, hanem megerősíti az elménket, hogy Isten ismeretében gyarapodjunk az örökkévalóságon keresztül! Isten tökéletes szeretettörvénye már az emberiség teremtése előtt létezett, és örökké fog létezni.

Alapja kell, hogy legyen a hitünknek. Isten ígéretei attól függenek, hogy megtartjuk-e a megállapodás vagy szövetség ránk eső részét. Amikor Istennel együtt munkálkodunk megtesszük a tőlünk telhető legjobbat az élet kis dolgaiban és megragadjuk az alkalmat, hogy segítsünk másoknak és megáldjuk őket. Az elhívásunk és kiválasztottságunk biztossá tétele azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk úgy élni és beszélni, ahogy Jézus tette. Ha hitünket és jó cselekedeteinket összhangba hozzuk Krisztus ereje által, megőrizzük lelkiségünk erejét és épségét.

Mindent egybevetve Isten erejétől kell függenünk, hogy győzedelmeskedjünk.

Cindy Tutsch

RevivalandReformation.org blogszerkesztő

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: