2021. december 14., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 14 - KEDD - 2 Péter 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 6. fejezet 2336. nap

6. fejezet – Egyedül „Krisztusban” van üdvösség (3. rész)

Péter hibája

Az a bűn, amely Péter bukásához — tudniillik az Üdvözítő kihallgatásakor Krisztus megtagadásához — vezetett… ezrek romlásának bizonyul napjainkban. Semmi nem lehet annyira sértő Istenre nézve, ugyanakkor semmi nem lehet annyira veszedelmes az emberi léleknek, mint a büszkeség és az önelégültség. Valamennyi bűn között ez a legreménytelenebb és leggyógyíthatatlanabb.

Péter bukása nem egyetlen pillanat műve volt, hanem fokozatosan történt. Az elbizakodottság elhitette vele, hogy meg van mentve, és lépésről-lépésre haladt tovább a romlásba vivő úton, mígnem megtagadta Mesterét. Soha nem bízhatunk biztonsággal az énben, soha nem engedhetjük át magunkat a hívő elbizakodottság érzésének, hogy már védve vagyunk a kísértéssel szemben. Azok, akik elfogadják az Üdvözítőt, bármennyire őszintén tértek is meg, soha ne mondják, vagy véljék úgy, hogy már övék az üdvösség.

Ez félrevezető. Mindenkit tanítani kell arra, hogy ápolja a reményt és a hitet, de, még ha át is adjuk magunkat Krisztusnak, és tudjuk, hogy elfogad bennünket, nem vagyunk mentek a kísértéstől. Isten Igéje kijelenti: „Megtisztulnak, megfehérednek és megpróbáltatnak sokan” (Dn 12:10). Csak az állhatatosak nyerik el az életnek koronáját (Jak 1:12).

Akik elfogadják Krisztust, és első hitükben azonnal kijelentik, hogy az üdvösség övék, abban a veszélyben forognak, hogy önmagukban bíznak. Szemük elől tévesztik gyengeségüket és az isteni erőtől való állandó függésüket. Nincsenek felkészülve Sátán cselvetéseire és a kísértés során sokan, csakúgy, mint Péter, a bűn mélységeibe zuhannak. Isten így figyelmeztet bennünket: „Azért aki azt hiszi, hogy áll, meglássa, hogy el ne essék” (1Kor 10:12). Egyedüli biztonságunk abban van, ha állandóan bizalmatlanok vagyunk az énünkkel szemben, ugyanakkor Krisztusra hagyatkozunk. – Krisztus példázatai, pp. 154-155.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.243/

 

Mai Bibliai szakasz: 2 Péter 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20P%C3%A9ter%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20P%C3%A9ter%202&version=NT-HU

Péter apostolnak ebben a fejezetben található jövendölése napjainkban teljesedik. A csúfolódók kigúnyolják Jézus második dicsőséges eljövetelének gondolatát. Nem vesznek tudomást Jézus tanításáról, hogy „ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is” (Jn 14:3), sőt még keresztények is tagadják az Ő visszajövetelének a gondolatát.

A hitetlenek és gúnyolódók ellenére Péter arra emlékeztet bennünket, hogy az Úr napja el fog érkezni. Az Ő dicsőséges eljövetele biztos. Jézus megígérte: „Mert ahogyan a villámlás keletről támad, és ellátszik nyugatig, úgy lesz az Emberfiának az eljövetele is” (Mt 24:27).

Ahelyett, hogy a kételkedés okaként értelmeznénk a látszólagos késést, inkább elismerjük, hogy „Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen” (2Pt 3:9).

Akkor hát hogyan éljünk, miközben várjuk a mi Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus eljövetelét? Péter ezekkel a szavakkal tanácsol bennünket: „akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét” (2Pt 3:12). Jézusra kell szegeznünk a tekintetünket, üdvösségünk kezdeményezőjére és bevégzőjére, és csatlakoznunk kell Hozzá missziójában. Hallgassuk Jézusnak ezen szavait, amit tanítványaihoz és hozzánk intézett: „Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket” (Jn 20:21). Az embereknek szükségünk van arra, hogy meghallják az evangélium jó hírét. Ahogy elindulunk Jézus nevében, mindig emlékezzünk az Ő ígéretére: „íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Mt 28:20).

Dr. Derek J. Morris

333. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 6. fejezeteihez (december 12-18.).

Ez a fejezet telis-tele van bátorítással azok számára, akiknek nehézségbe ütközik elfogadni a csodálatos hírt, hogy Jézus megbocsát! Jézus megment! Jézus több mint hajlandó arra, hogy erőt adjon nekünk, hogy győzedelmeskedjünk az Ő erejével! Az egyik kedvenc idézetem, hogy „Ne állítsuk középpontba az ént, ne nyugtalankodjunk és ne féljünk, hogy vajon elnyerjük-e az üdvösséget.” Ha Jézusról beszélünk, Őreá összpontosítunk és megteszünk minden erőfeszítést, hogy bízzunk benne, akkor azt vesszük észre, hogy a megváltásunk körüli félelmünk eloszlik.

Időnként csábítóan hat a gondolat, hogy ha kételkedünk a saját megváltásunkban, akkor az alázatosságot mutat. Valójában azonban, ha nem hiszünk abban, hogy Jézus megmentett bennünket, az ön- és énközpontúvá tesz bennünket, ahelyett hogy Jézus-központúvá válnánk. Amikor szembesülünk a tökéletességgel, ahogy Isten kinyúl értünk, hogy teljesen győzedelmeskedjünk az Ő erejével, akkor teljesen lehetetlennek találhatjuk az előttünk tornyosuló feladatot. A saját törékenységünk ilyen értelmezése Krisztushoz kellene, hogy vezessen minket, aki bőségesen elegendő kegyelmet nyújt nekünk, hogy távol tartson a bűntől! Így aztán a győzelmünkkel valamennyi elismerést és dicsőséget Jézusnak fogunk tulajdonítani, aki újjá teremt minket, bennünk lakozván a Szentlélek által.

Bár Jézus által biztosak lehetünk a megváltásunkban, mégsem szabad sohasem engedni az éberségünkből, ami a kísértéseket illeti. Az önmagunkba vetett túlzott bizalom okozta azt, hogy Péter háromszor is megtagadta Krisztust. Amennyiben tudatosan választjuk a Krisztussal való napi szövetséget, akkor megkapjuk az erkölcsi és lelki erőt ahhoz, hogy az igazság gyümölcsét teremjük.

Cindy Tutsch

RevivalandReformation.org blogszerkesztő

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: