2021. december 2., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 2 - CSÜTÖRTÖK - Jakab 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2324. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (5. rész)

Van-e közöttem és Isten között kapcsolat?

Egyedül Krisztus képes elvégezni ezt, mert neki „mindenestől fogva hasonlatosnak kellett lennie az atyafiakhoz, hogy könyörülő legyen és hív főpap az Isten előtt való dolgokban, hogy engesztelést szerezzen a nép bűneiért. Mert amennyiben szenvedett, ő maga is megkísértetvén, segíthet azokon, a kik megkísértetnek” (Zsid 2:17-18). A megbékélés azt jelenti, hogy a lélek és Isten között minden sorompó felnyílik, a bűnös pedig felfogja, mit jelent Isten megbocsátó szeretete. Isten Krisztusnak a bukott emberiségért meghozott áldozatára való tekintettel jogosan adhat bűnbocsánatot annak a törvényszegőnek, aki elfogadja Krisztus érdemeit. Krisztus lett az a csatorna, amely által a kegyelem, a szeretet és az igazság kiáradhat Isten szívéből a bűnös szívébe. Krisztus „hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól”. (1Jn 1:9)

Minden lélek elmondhatja: „Tökéletes engedelmessége által eleget tett a törvény kívánalmainak, és egyetlen reményem az, ha Reá, helyettes áldozatomra és bizodalmamra tekintek, aki feddhetetlenül engedelmeskedett a törvénynek énérettem. Az ő érdemeire való tekintettel hit által szabad vagyok a törvény kárhoztatásától. Felöltöztet engem az Ő igazságába, amely megfelel a törvény valamennyi kívánalmának. Tökéletes vagyok Őbenne, Aki örökkévaló az igazságban. Abban a hibátlan öltözetben mutat be engem Istennek, amelynek egyetlen szálát sem szőtték földi szövőszéken. Minden Krisztustól van, és minden dicsőség, tisztesség és fenség Isten Bárányának adatik, aki elveszi a világ bűneit.”

Sokan gondolják úgy, hogy valami különleges ösztönzésre kell várniuk, hogy Krisztushoz menjenek. Azonban mindössze arra van szükség, hogy az őszinte vágy teljességével menjenek Őhozzá, eltökélve magukban, hogy elfogadják a kegyelem és a könyörület ajándékait, amely reánk kiterjesztetett. Mondjuk ezt: „Krisztus meghalt, hogy megmentsen engem. Az Úr vágya az, hogy elnyerjem az üdvösséget, és én úgy akarok Jézushoz menni, ahogy vagyok, késedelem nélkül. Ígéretére akarok alapozni. Amikor Krisztus vonz magához, viszonozni fogom.” Az apostol így szól: „Mert szívvel hiszünk az igazságra” (Róm 10:10). Senki nem hihet a szívével az igazságra és nyerheti el a hit általi megigazulást, ameddig tovább gyakorolja azokat a dolgokat, amiket Isten Igéje tilt, illetve ameddig bármely kötelességét elhanyagolja.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Jakab 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jakab%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jakab%201&version=NT-HU

Jakab, Jézus féltestvére és az egyház egyik erőteljes vezetője (Gal 1:18-19) Isten gyermekeinek ír, akik szétszóródtak a világ nemzetei között. Barátainak nevezi őket, és arra ösztönzi őket, hogy járjanak Krisztussal, engedjék meg Istennek, hogy megmutassa jóságát az életükben. Elmondja nekik, hogy lelkiekben fejlődniük kell a hit folyamatos gyakorlása által, úgy, hogy az Úrban maradnak. És amit mondott nekik, az ránk is vonatkozik.

Hogyan gyakorlod a hitedet? Naponta, hetente és évente támaszkodni kell Isten segítségére a viharokban, egy életen keresztül. Minden alkalommal, amikor túléljük és elviseljük a próbát, erősebb lesz a hitünk, így kerülünk közelebb az Atyához. Ahogy a hitünk egyre erősebbé válik, úgy készülünk fel egyre jobban a jövő kihívásaira, amelyek biztosan jönnek.

Sosem szabad az Urat hibáztatni, amiért engedi, hogy kísértéseket és próbákat álljunk ki. Isten nem okoz szorongást, fájdalmat vagy szenvedést az embereknek, csak azért, hogy lássa, mennyire hűségesek. A kísértések, melyekkel szembe nézünk, gyakran nem megszentelt szívből erednek. Néha szándékosan és néha önkéntelenül is engedünk nekik, ezek pedig a mi szerető Atyánktól messzire vezetnek bennünket.

Ne tévesszenek meg azok, akik azt mondják, hogy csupán annyi a teendőd, hogy tudd: Isten szava megment. Az ördög személyesen látta, hallotta és ismerte Jézust, aki maga az „Ige” (Jn 1:1-3). Nem elég csak tudnom, hanem meg is kell tapasztalnom az Istennel való kapcsolatot, és az Ő akarata szerint kell élnünk az életünket.

Isten azért adta a Tízparancsolatot az embernek, hogy abban mint tükörben lássa lelki állapotát. Aki nem néz tükörbe, az nem tudja, hogy hogyan is néz ki valójában, vagy milyen a lelki állapota. Isten törvénye az életünk azon területeit tükrözi, melyeknek szükségük van a megtisztulásra Jézus Krisztus értünk hozott áldozatának vérében. Mikor ezt tesszük, hagyjuk, hogy a parancsolatok végezzék a munkájukat. Ahogy meglátjuk e szükségleteinket és felismerjük a megtisztulás szükségességét; az Úr meg fog áldani, lehetővé teszi és megadja számunkra a lehetőséget, hogy az Ő akaratának megfelelő döntéseket hozzuk meg nap mint nap.

Robin Pratt 

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: