2021. december 26., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 26 - VASÁRNAP - Jelenések 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 8. fejezet 2348. nap

8. fejezet – A közdelem még folyik (1. rész)

Mit művelt a bűn

A mostaninál világosabban meg kell értenünk, mi a tétje annak a nagy küzdelemnek, amelynek mi is részesei vagyunk. Teljesebb mértékben kell felfognunk Isten Igéje igazságainak értékét, és azt a veszélyt is, milyen fondorlatosan képes a nagy hitető elterelni a gondolatainkat róla.

Annak az áldozatnak a végtelen ára, amely a megváltásunkhoz szükséges volt, világossá teszi azt a tényt, hogy a bűn rettentően gonosz dolog. A bűn által az egész emberi szervezet felbolydult, az elme eltévelyedett, a képzelet is megromlott. A bűn lealacsonyította a lélek képességeit. A kívülről jövő kísértések visszhangra találnak a szívben és a lábak észrevétlenül sietnek a gonoszra.

Amiként az értünk hozott áldozat is tökéletes volt, ahhoz hasonlóan kell tökéletesnek lennie a bűn szennyéből való meggyógyulásunknak is. Isten törvénye a gonoszság egyetlen tettére sem ad mentséget, egyetlen igaztalan dolog sem kerülheti el a kárhoztatást. Az evangélium etikája semmilyen más mértéket nem ismer el, csakis az isteni jellem tökéletességét…

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.370/

 

Mai Bibliai szakasz: Jelenések 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%204&version=NT-HU

A Jelenések könyve 2-3. fejezetében János tanúja volt, milyen is Jézus Krisztus kegyelme, amit felajánl egyházának a történelem minden korszakában. A 4. fejezetben János egy nyitott ajtót lát a mennybe, és hallja Jézus hangját, akár a trombita szavát, amint hívja őt a mennyei szentélybe. János látomásban látja, ami ott történik. Látja, hogy az egész menny vágyakozva várja Jézust, hogy feltámadása után visszatérjen a mennybe, hogy ott beiktassák, mint a mennyei szentély főpapját és királyát; és kenjék fel a magasztos szolgálatra, hogy megmentse mindazokat, akik általa jönnek – és fognak jönni – Istenhez.

 A Jelenések könyvében nyolc jelenet található a trónteremből, amelyek közül ez az első: János látja az Atyát, amint a trónon ül, tekintete akár a jáspis és a karneol, amelyek Fiának jellemét jelképezik, akinek nemrégen meghozott áldozata lehetővé tette a bűnök bocsánatát. A trónt körülölelő szivárványban a zöld a reménységet, a piros pedig az isteni szeretet áldozatának vérét jelképezi.

A trón körül 24 vén áll, előtte pedig hét lámpás, a Lélek teljessége, és négy lelkes lény, akik dicsőséget, tisztességet és hálát adnak a trónon ülő, mindenható Atyjuknak. Elismerik, hogy Ő a Teremtő, aki akarata szerint alkotott mindent. 

A trón előtt a hét lámpás a Szentlélek teljességét jelképezi, amely kész körülölelni és betölteni a világot. A négy angyali lény Jézus emberi tulajdonságait szimbolizálja, ahogy azok megjelennek az evangéliumokban. Júda törzsének oroszlánja úgy mutatja be Őt, mint az ótestamentumi próféciák beteljesítőjét (Máté). Az ökör az áldozat szerepében szemlélteti Jézust, valamint türelmes, fáradalmas szolgai életét (Márk). A Férfi Jézus emberi mivoltát jelképezi (Lukács), a sas pedig azt a Jézust, aki a menny felé szárnyal (János). Ezek a jellemvonások azokban az emberekben is megjelennek, akik az Ő földi egyházát alkotják.

 A dicsőséges jelenetet szemlélve, miközben az egész menny arra vár, hogy beiktathassa Jézust, mint Főpapot és a világegyetem Királyát, a trón körül álló lények leborulnak, leteszik koronáikat Isten elé, és azt kiáltják: méltó, hogy vegyen dicsőséget, tisztességet és hatalmat, mert Ő teremtett mindent mindenekben. Ők értik, hogy az emberiség azzal a céllal teremtetett, hogy örökre közösségben legyen Alkotójával.

Kenneth Mathews

335. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 8. fejezeteihez (december 26 – január 2.).

Amikor a fiam kicsi volt, éppen a Zion Nemzeti Parkban lévő látogató központ felé sétáltunk, amikor ő úgy gondolta, hogy inkább a széles, betonból készült szegélyen gyalogol, az ösvény széle mentén. Ezzel lefoglalta magát és elég biztonságosnak tűnt, így nem foglalkoztam vele túlságosan, amíg az ösvény egy kis lejtőhöz nem ért. Csak néhány pillanattal később vettem észre, hogy a beton „szegély” nem követte a példáját a lejtésben, hanem magasabb szinten maradt, és most már egy betonpárkánnyá vált az ösvény széle mentén. Szóltam a fiamnak, hogy le kell jönnie, és visszatérnie az ösvényre. Úgy döntött, leugrik. Biztonságosan földet ért a lábain, és nem lett volna semmi baja, ha nem hajol előre annyira, hogy beverje a fejét egy kőből kirakott szemetes éles szélébe. Volt vér, kiabálás és utána öltések. Már nem élveztük a helyzetet. Az a bizonyos majdhogynem észrevehetetlen, fokozatos eltérés, amíg szegélyből párkánnyá vált, volt a veszély forrása.

Előfordult valaha, hogy eltérítettek az utadról? Igen, ha találkoztál kísértéssel és a saját utadon járást választottad. „A bűn lealacsonyította a lélek képességeit. A kívülről jövő kísértések visszhangra találnak a szívben és a lábak észrevétlenül sietnek a gonoszra.” Az egyetlen hely, ahol biztonságban lehetsz, ha visszatérsz a hit ösvényére és visszatérsz Jézushoz. Ő megígéri a Példabeszédek 3:6-ban, hogy igazgatja útaidat, ha megismered Őt.

Karen D. Lifshay

Hermiston HNA Egyházi kommunikációs asszisztens, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: