2021. december 1., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 1 - SZERDA - Zsidókhoz írt levél 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2323. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (4. rész)

Csodálatos kegyelem

A kegyelem nagy bőségben árad ki azért, hogy a hívő lélek meg is maradjon szabadnak a bűntől. Az egész menny, és annak kiapadhatatlan forrásai a rendelkezésünkre állnak. Az üdvösség kútforrásából meríthetünk. Krisztus a törvény célja az igazságra mindenkinek, aki hisz. Krisztus nekünk tulajdonított igazsága által tesz Isten igazzá minket, úgy, hogy igaznak jelent ki, és úgy kezel bennünket, mint igazakat. Úgy tekint reánk, mint szeretett gyermekeire. Krisztus a bűn hatalmával szemben munkálkodik, és ahol a bűn megsokasodik, a kegyelem annál inkább bővölködik. „Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által van a menetelünk is hitben ahhoz a kegyelemhez, amelyben állunk; és dicsekedünk az Isten dicsőségének reménységében”. (Róm 5:1-2)    

„Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által, Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt, az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, a ki a Jézus hitéből való”. (Róm 3:24-26) „Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez”. (Ef 2:8)

Az üdvösségre való alkalmasság

Az Úr azt akarja, hogy népe hitben legyen ép, és az üdvösség nagyszerű művében — amit olyan nagy bőségben közölt velük — ne legyen tudatlan. Nem szabad olyan gondolatokkal előretekinteniük, hogy majd a valamikori a jövőben értük egy nagy munkának kell végbemennie: a munka ugyanis már végbement. A hívő nem kap felszólítást arra, hogy kössön békét Istennel: soha nem kell, de soha nem is lenne képes végbevinni ilyesmit. El kell fogadnia Krisztust, az Ő békességét, mert Krisztusnál van Isten és a békesség. Krisztus véget vetett a bűnnek úgy, hogy a testében vitte fel annak súlyos átkát a fára és elvette az átkot mindazokról, akik hisznek benne, mint személyes Üdvözítőjükben. Véget vetett a bűn szívekben uralkodó hatalmának, és a hívő élete valamint jelleme Krisztus kegyelmének hitelességéről tesznek tanúságot.

Jézus azokra, akik kérik, kiárasztja Szentlelkét. Mert szükség, hogy minden hívő megszabaduljon a szennytől ugyanúgy, ahogy a törvény átkától és kárhoztatásától is. A Szentlélek munkája, az igazság megszentelő hatalma által a hívő alkalmassá válik, hogy belépjen a mennyei udvarokba. Krisztus ugyanis bennünk munkálkodik, és igazsága reánk adatik. E nélkül egy lélek sem nyer jogot a mennyre. Nem tudnánk majd élvezni a mennyet, ha a Lélek befolyása és Krisztus igazsága nem tesz minket alkalmassá az ott honoló szent légkörre..

Ahhoz, hogy a menny várományosai lehessünk, meg kell felelnünk a törvény kívánalmainak: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat” (Lk 10:27). Erre csak úgy vagyunk képesek, ha hit által megragadjuk Krisztus igazságát. Jézust szemlélve egy élő és növekedő elvet fogadunk be a szívünkbe, és a Szentlélek folytatja a munkálkodást, a hívő pedig kegyelemről kegyelemre, erőről erőre, jellemről jellemre halad előre. Krisztus képmására változik el, mígnem lelki növekedéssel eljut a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére. Krisztus ily módon véget vet a bűn átkának, a hívő lelket pedig megszabadítja a bűn  erejétől és hatásától.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%2013&version=NT-HU

A 13. fejezet a hallgatóság gyakorlati buzdításával zárja le a levelet. A szerző nem szárnyal teológiai magasságokba, nem értekezik arról, hogy Isten mit vitt végbe Jézusban, hanem gyakorlati tanácsokban kerekíti le gondolatait a gyülekezet számára, amelynek nagyon is szüksége van az útmutatásra. Ismeri őket jól.

A történetük hajnalán megtapasztalták Isten Igéjének jóságát, megízlelték a mennyei ajándékot és szívükbe fogadták a Szentlelket (Zsid 4:6). Hatalmas jeleknek és csodáknak voltak tanúi, valamint különböző csodatételeknek, amik megerősítették a hitüket (Zsid 2:4), minderre pedig a szenteknek való szeretetbeli szolgálattal válaszoltak (Zsid 6:10). Később azonban elvesztették a javaikat, üldözőik nyilvános szégyennek és megpróbáltatásnak tették ki őket a hitük miatt (Zsid 10:32). Némelyeket közülük börtönbe zártak, és nem is engedték ki (Zsid 13:2). Ezután jöttek a hamis tanítók (Zsid 13:9-10), valamint a pénz és a szex kísértése (Zsid 13:4-6). Mások elhanyagolták az ismeretben való növekedést (Zsid: 5:11-14), és a szívük tovább keményedett a bűn megtévesztő ereje által (Zsid 3:12-13).

A szerző azt állítja, hogy a kis dolgok is számítanak. Az 1-3. versek azt mondják, hogy a testvéri szeretet elengedhetetlen. A vendégszeretet Isten egyik eszköze, amit a mi áldásunkra használ, és a börtönben levők meglátogatása, az egyház testének tagjaiként, része a feladatunknak. A 4-6. versek a szex és kapzsiság kísértéséről szólnak. Olyanok ezek, mint a keserűség gyökerei, amelyek kezdetben kicsik, megnőve azonban keserű gyümölcsöt teremnek. A 7-17. versek arról szólnak, mennyire fontos odafigyelnünk a vezetőinkre, ami egy nagyon is szükséges üzenet ma, amikor a függetlenségre az érettség egyik jeleként tekintenek.

A vezetők segíthetnek felismerni a hamis tanításokban rejlő veszélyt és ahelyett inkább a reményre és a jócselekedetekre koncentrálni. A Zsidókhoz írt levél szerzője azzal a kéréssel zárja gondolatait, hogy imádkozzanak érte. Kifejezi, hogy úgy érzi, tiszta a lelkiismerete, mert mindenben helyesen igyekszik eljárni. Egy felhívással zárja a testvérekhez, hogy hallják meg az „intés szavát”. Azonban miközben ezt olvassuk, világossá válhat számunkra, hogy mi is azokhoz a „testvérekhez” tartozunk, és hogy nekünk is szükséges meghallanunk az „intés szavát” ma.

Felix H. Cortez

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: