2021. december 4., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 4 - SZOMBAT - Jakab 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2326. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (7. rész)

Az Ő nyomdokaiban járva

Ahol hit van, ott a jó cselekedetek is meglátszanak. A betegeket meglátogatják, a szegényekről gondot viselnek, az árvákat és az özvegyeket nem hanyagolják el, a mezítelent felruházzák, a nincstelent táplálékkal látják el. Krisztus „széjjel járván”, jót tett, és amikor az emberek egyesülnek Vele, szeretik Isten gyermekeit, valamint szelídség és igazság vezérli lépteiket. Arckifejezésükön meglátszanak a tapasztalatok, és az emberek megtudják tőlük, hogy Jézussal járnak, és Tőle tanulnak. Krisztus és a hívő egyek lesznek, jellemének szépsége megnyilvánul azokban, akik elevenen kapcsolódnak az erő és a szeretet forrásához. Krisztus a megigazító igazság és a megszentelő kegyelem nagy letéteményese.

Mindnyájan Hozzá mehetnek és az Ő teljességéből vehetnek. Így szól: „Jöjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket” (Róm 11:28). De vajon miért nem teszünk félre minden hitetlenséget és figyelünk oda Jézus szavaira? Nyugalmat akartok, békességre vágytok. Akkor mondjátok szívetekből: „Úr Jézus, jövök, mert Tetőled jött ez a meghívás.” Higgyetek Őbenne rendíthetetlen hittel, és Ő megtart titeket. Jézusra néztek vajon, hitetek elkezdőjére és bevégzőjére? Szemlélitek őt, Aki teljes kegyelemmel és igazsággal? Elfogadtátok a békességet, amit egyedül Krisztus adhat meg? Ha nem, akkor adjátok Neki át magatokat, és kegyelme által törekedjetek nemes és emelkedett jellemre. Törekedjetek állhatatos, eltökélt és derűs jellemre. Táplálkozzatok Krisztusból, Aki az élet kenyere és akkor majd kinyilvánítjátok életetekben az Ő kedves jellemét és lelkületét. – Selected Messages, I, pp. 389-398.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Jakab 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jakab%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jakab%203&version=NT-HU

Jakab rámutat arra, hogy hiába vannak tanítók és vezetők nagy tiszteletben a közösségben, ez nem jelenti azt, hogy nem fognak magasabb elbírálás alá esni, mint az átlagember. Sőt, az ő beszédük súlyosabb ítélet alá esik, mint másoké.

A nyelv olyan kicsi, és látszólag veszélytelen, de hatalmas pusztítást tud véghezvinni, ha nincs Jézus irányítása alatt. A nyelv tudja építeni egy személy jellemét, de rombolni is képes azt. Néhány szó egy életre tönkre tud tenni egy kapcsolatot. Ha engedjük az ördögöt, hogy irányítsa a szavainkat, embereket, gyülekezeteket, közösségeket idegeníthetünk el tőlünk. Egész háborúk robbantak ki néhány óvatlanul kimondott szó miatt.

Másrészről, a férfiak és nők hatalmas dolgokat vihetnek végbe, ha irányítják szavaikat. Kedves szavakkal állatokat lehet szelídíteni, betanítani. A szavak segíthetik a gyógyulást, érzelmi és lelki nyugalmat adhatnak az embereknek. A nyelv lehet undorítóan gonosz, szétszórva mérgező magvait mindenfelé. De lehet hasznos eszköz is a jóra, ösztönözhet és lehetővé teheti embereknek, hogy olyanok lehessenek, mint Jézus. Furcsa, de a bátorító és bosszantó szavak érkezhetnek ugyanazon ajak felől. Lehetséges, hogy édes és keserű víz folyik egyazon forrásból?

Ha megértjük, hogy János mit szeretne mondani nekünk, akkor alázattal használjuk a pozitív beszédet és viselkedjünk is úgy. Ezek a cselekedetek az életünk részévé válnak, mert Jézus Krisztus él bennünk. A mi tetteink ragyogjanak úgy mint a nap, mert a Fiú lakozik bennünk. 

A mások felé érzett haragot Isten nem helyesli. Ellenkezőleg, ezt az eszközt az ördög használja, hogy megmérgezze mindazokat, akik kiejtik a haragos szavakat, és azokat is, akik hallgatják. Az ilyen viselkedés nem egyeztethető össze egy olyan kereszténnyel, aki Jézus Krisztus evangéliumát hirdeti. A gyűlölet, harag, irigység terjesztésének zavarodottság lesz az eredménye.

A bölcsesség, tisztaság, kedvesség, megszánás és türelem mind-mind a menny felé tartó emberek tulajdonságai. Ha megvannak bennünk a helyes viselkedés és hozzáállás alapjai, akkor elfogultság és képmutatás nélkül állíthatom, hogy egy nap látni fogjuk Jézust. Ezen a csodás napon az begyűjtetnek majd azok, akik a kedvesség, megszánás és béke megvait vetették el. 

Robin Pratt

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: