2021. december 19., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 19 - VASÁRNAP - 1 János 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezet 2340. nap

7. fejezet – Óvakodjatok a hamisítványoktól! (1. rész)

A próba alapja

„A tanításra és bizonyságtételre hallgassatok! Ha nem ekként szólnak, ez azért van, mert nincs bennük világosság”. (Ésa 8:20, a King James fordítás alapján) Isten népének oltalma a hamis tanítók befolyásával és a sötétség lelkeinek hitető hatalmával szemben: a Szentírás. Sátán latba veti valamennyi fortélyát annak érdekében, hogy az embert megakadályozza a Biblia igazságainak megismerésében. Annak világos kijelentései ugyanis leleplezik az ő megtévesztéseit. Valahányszor Isten művében ébredés zajlik, az a gonoszság fejedelmét is erőteljesebb tevékenységre serkenti. Mindenestül beleveti magát most is a Krisztus és  követői elleni végső harcba. Az utolsó nagy hitetés hamarosan kibontakozik előttünk. Az Antikrisztus csodákat fog művelni a szemünk láttára. A hamisítvány annyira hasonlít majd az eredetire, hogy a Szentírás nélkül lehetetlen lesz különbséget tenni közöttük. A Szentírás bizonyságtétele alapján kell minden kijelentést és csodát megvizsgálni. – A nagy küzdelem, p. 593.

Miért nem történik ma annyi csoda?

Az az ember, aki a csodák működésében keresi hitének igazolását, azzal fog találkozni, hogy Sátán, valamiféle hitetés által csodákat visz véghez, amik igazi csodáknak fognak látszani. – Szemelvények…, II, p. 52.

Sátán tapasztalt tevékenykedő, és alig érzékelhető megtévesztésekkel áll majd elő, hogy ily módon elhomályosítsa és összezavarja a gondolkodást, és gyökerestül kiirtsa az üdvösségről szóló tanítást. Akik nem fogadják el Isten Igéjét úgy, amint van, az ő csapdájába esnek. (– uo.)

Gonosz angyalok járnak a nyomunkban minden pillanatban… Új területre mennek, csodákat és jeleket művelnek a szemünk láttára…

Némelyeket meg fogja kísérteni, hogy ezeket jelenségeket Istentől jövő csodákként fogadják. Betegek gyógyulnak meg a jelenlétünkben. Jelek történnek majd a szemünk láttára. Fel vagyunk vajon készülve arra a próbára, amely akkor vár ránk, amikor Sátán hazug csodái teljes erejükkel megnyilvánulnak? Nem ejt tőrbe, nem ragad ez magával sok lelket? Azzal, hogy eltávoznak Isten parancsolatainak egyértelmű előírásaitól, és mesékre figyelnek oda, sokak elméje készül elő ezeknek a hazug csodáknak a befogadására. Mindnyájunknak igyekeznünk kell felöveznünk magunkat arra az erőpróbára, amely hamarosan reánk vár. Isten imádsággal tanulmányozott és gyakorlatban alkalmazott Igéjébe vetett hit lesz a pajzsunk Sátán hatalmával szemben, ez visz bennünket győzelemre, Jézus vére által. – Bizonyságtételek, I. köt., p. 302.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.292/

 

Mai Bibliai szakasz: 1 János 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20J%C3%A1nos%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20J%C3%A1nos%205&version=NT-HU

János első levele 5. fejezetében az apostol újra felidézi kedvenc témáit, miközben végső érveit megfogalmazza a szakadást szító, „bűntelen” hazugok ellen. A fejezet első fele ismét a Szentháromság témáját hozza fel, mert ez kapcsolódik az eretnekek állításához, akik tagadták, hogy Jézus az az Istentől küldött Krisztus volt. Az ilyen embereknek nincs örök élete, mert „ez az élet az ő Fiában van; akié a Fiú, azé az élet: akiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban” (5:11-12). Az egyháztörténelemben végig fennállt – és fennáll napjainkban is – az a kísértés, hogy Jézust vagy teljesen embernek, vagy teljesen Istennek tartsuk ahelyett, hogy elfogadnánk: Ő abszolút egyedi személy, akihez nincs hasonló. Éppen az a tény teszi lehetségessé számára, hogy a világ Megváltója legyen, hogy Ő teljesen ember és teljesen Isten (lásd Zsidók 1-2. fejezet).
Az 5. fejezet első felében a következő téma mélyebb betekintést ad abba, milyen kapcsolat van a szeretet és Isten parancsolatai között. Itt azt a jelentős érvet olvashatjuk, amivel János páratlan módon világít meg egy szempontot a keresztényi élet értelmezését és a felelős életvitelt illetően. Elmélkedjünk ezeken a gondolatokon naponta, miközben azt kutatjuk, mit jelent kereszténynek lenni, mit jelent krisztusi jellemet fejleszteni.    
A fejezet második része arra a problémára világít rá, amivel maga a könyv kezdődött: a bűnre és annak következményeire. Itt azonban az apostol különbséget tesz „halálos bűn” és „nem halálos bűn” között. „Minden igazságtalanság bűn; de van nem halálos bűn [is]” (5:17). Melyek ezek? Azok, amiket megvallottunk (1:9). Isten hallja bűnbánó imáinkat és válaszol azokra (5:14-15). Az ilyen emberek nem élnek törvénytelen életet, mert Istentől született (5:18; vö. 3:6, 9, 3:4 fényében).
Mit jelent a mi életünk szempontjából János 1. levele? Azt, hogy legyünk őszinték önmagunkkal és Istennel az énünket és hibáinkat illetően; tartsuk igaznak azt, hogy Jézus valóban teljesen Isten volt, a Tőle küldött Krisztus; és engedjük, hogy Isten tökéletesítse bennünk saját szeretet-jellemét, és ez nyilvánuljon meg a hittestvéreinkkel való közösségünkben, valamint világi kapcsolatainkban. Így nyerhetjük el azt, amit János „örök életnek” nevez (1:2; 2:25; 3:15; 5:11, 13, 20).  

George R. Knight

334. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezeteihez (december 19-25.).

„A világot nem a nyelvek ajándéka és nem is a csodatettek, hanem a megfeszített Krisztus prédikálása téríti meg.” Bizonyságtételek a lelkészeknek, 424. o.

Volt egy barátnőm, aki karizmatikus háttérrel rendelkezett. Azt mesélte nekem, hogy azért hagyta ott a felekezetét, mert végül ráébredt, hogy nem az számít, hogy milyen magasra ugrott az Istentisztelet alatt, hanem hogy hogyan járt, miután földet ért. Jézusnak olyan változást kellene hoznia az emberek életében, amely tovább tart egy izgalmas Istentiszteletnél. Ő az a Valaki, akit fel kéne emelni és imádni, nem pedig az érzelmeket vagy az úgynevezett csodákat.

Számomra az is egy tanulási tapasztalat volt, ahogyan mások elérésével próbálkozom. Sok időbe telt felismernem, hogy az észérvek, a vitatkozás és a rábeszélés meggyőzhet valakit annak igazságtartalmáról, amit mondok, de nem fog megtéréshez vezetni. Nem Jézust adtam át, hanem információt. A megtérés akkor történik, amikor belátjuk és választ adunk arra, hogy Jézus annyira szeret minket, hogy az életét adta, csak hogy megmentsen minket a bűntől és saját magunktól. Az életünknek tanúsítania kellene, hogy Jézusban feltámasztó erő van, és azzal képes új életet adni annak, aki valaha a bűn fogságában élt. Az átalakulás valóban lehetséges, mert a kereszt az evangéliumhoz vonzza az embert. Ezt az üzenetet kell prédikáljuk: valaha elveszett voltam, de most megtaláltak, mert Jézus meghalt és feltámadt értem.

Karen D. Lifshay

Hermiston HNA Egyházi kommunikációs asszisztens, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: