2021. december 7., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 7 - KEDD - 1 Péter 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4. fejezet 2328. nap

4. fejezet  Isten törvényei (3. rész)

Jóval több annál, mint hogy „ne tedd”

Mérhetetlen annak a kornak a gonoszsága, amelyben élünk. Emberek egész tömegeit tartják szolgaságban gonosz szokások és az őket megkötöző béklyókat is nehéz elszakítani. A gonoszság özönvíz módjára árad el a földön. Kimondani is félelmetes azokat a gonosztetteket, amelyek napi szinten fordulnak elő. Mindennek ellenére még olyanok is, akik Sion falai őrizőinek vallják magukat, azt tanítják, hogy a törvény csak a zsidók számára adatott és elmúltak az evangéliumi korszakot beharangozó dicső kiváltságokkal. Nem látnak semmi összefüggést az uralkodó gonoszság és törvénytelenség, valamint a között a tény között, hogy lelkészek és hívő emberek foglalnak állást úgy és tanítják azt, hogy a törvénynek nincs többé kötelező hatálya.

Isten törvényének kárhoztató hatalma nem csak arra terjed ki, amit teszünk, hanem azokra a dolgokra is, amiket nem teszünk meg. Nem igazolhatjuk magunkat, ha elmulasztjuk megcselekedni azokat a dolgokat. Nem csupán azokkal a tettekkel kell felhagynunk, amelyek gonoszak, de meg kell tanulnunk cselekedni azt, ami jó. Isten hatalmat adott nekünk arra, hogy gyakoroljuk magunkat a jó cselekedetekben. Ha pedig ezeket a képességeket nem használjuk, bizonnyal gonosz és rest szolgáknak neveznek majd minket. Meglehet, nem követünk el súlyos bűnöket, ilyen vétkek talán nem állnak az Isten könyvében a nevünk mellett, de hogyha tetteinkről nem mint tiszta, igaz, emelkedett és nemes tettekről történik emlékezés – azt bizonyítva, hogy nem éltünk a reánk bízott talentumokkal –, ez a tény a törvény kárhoztatása alá helyez bennünket.

Isten törvénye az ember teremtése előtt is létezett. A szent lények állapotához igazította, és az angyalokat is e szerint kormányozta Isten. Az igaz élet elvei a bűnbeesés után is változatlanok maradtak. A törvényben minden egyes cikkely érvényben maradt, a szent előírások közül egyet sem lehetett volna tökéletesebbé tenni. És amiként kezdettől fogva megvolt, akként fog fennállni az örökkévaló korokon át szakadatlanul. Erről beszél a zsoltáríró is: „Régtől fogva tudom a te bizonyságaid felől, hogy azokat örökké állandókká tetted” (Zsolt 119:152). – Selected Messages, I, pp. 216-220.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.188/

 

Mai Bibliai szakasz: 1 Péter 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%201&version=NT-HU

Köszöntésében Péter megszólítja a Palesztinán kívül élő keresztényeket, mint „jövevényeket” vagy „idegeneket”, azzal a burkolt célzással, hogy ez a föld ideiglenes, miközben a menny az állandó otthonuk azoknak, akik hűségesek Jézushoz. A mi hűségünk Isten hatalma által valósítható meg, aki „élő reménységet” ad „Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által” (3-5. vers).

Jártam Mamertinus sötét, nyirkos börtönében Rómában, ahol Péter raboskodhatott, amikor ezt a levelét írta. Péter számára nem volt idegen a próba, a szerencsétlenség és üldözés. Saját szenvedéseinek összefüggésében emlékezteti az olvasókat arra, hogy a próbák erős hitet eredményeznek, ahogy az aranyat is a tűz próbálja és tisztítja meg

Péter olvasói valószínűleg nem találkozhattak személyesen Jézussal, de minden bizonnyal megtapasztalhatták a vele való lelki közösséget. Ezért mi is várhatjuk a megjutalmazást az Ő eljövetelekor. Az egyház reménye akkor is, és most is Jézus Krisztus közeli visszajövetele. A megváltás tervének kibontakozása nagy érdeklődése tart igényt még az angyalok között is (12. vers).

Miután kifejti, mi is a szent élet célja (Jézus, az Ő feltámadása és második eljövetele), Péter a mindennapi élettel kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal folytatja levelét. Az érzéki élvezetekre vágyó világunkban az apostol felhívása, hogy mit engedünk be az elménkbe, sokkal időszerűbb, mint bármikor. Ahogy a Lélek által engedelmeskedünk az igazságnak, megtanuljuk egymást is tiszta szívből szeretni (22. vers).

Cindy Tutsch

332. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4-5. fejezeteihez (december 5-11.).

Isten sosem használ erőszakot azért, hogy engedelmességet érjen el, hiszen a szeretet és a szabadakarat az Ő kormányzásának alapja. Viszont az igazság és a kegyelem tökéletesen egyesül az Ő természetében. Ítéletre hozza az összes féltékenységet, irigységet, gyűlöletet, bosszút, bujaságot és önző vágyat, amelyet nem bántak meg. Még akkor is, ha valamely bosszúvágyó gondolatunkat nem is valósítottuk meg, ezekről a bűnös érzelmekről el kell számoljunk az ítéletnapkor (Préd. 12:16), hacsak nem vallottuk be a szentségtelen gondolatainkat Istennek és kértünk bűnbocsánatot.

Időnként Isten törvényeinek azért engedelmeskedünk, mert a büntetéstől félünk, és nem ismerjük fel, hogy az Istennek való engedelmességünknek nem az a szerepe, hogy rögtön meghozza a boldogságot, hanem megerősíti az elménket, hogy Isten ismeretében gyarapodjunk az örökkévalóságon keresztül! Isten tökéletes szeretettörvénye már az emberiség teremtése előtt létezett, és örökké fog létezni.

Alapja kell, hogy legyen a hitünknek. Isten ígéretei attól függenek, hogy megtartjuk-e a megállapodás vagy szövetség ránk eső részét. Amikor Istennel együtt munkálkodunk megtesszük a tőlünk telhető legjobbat az élet kis dolgaiban és megragadjuk az alkalmat, hogy segítsünk másoknak és megáldjuk őket. Az elhívásunk és kiválasztottságunk biztossá tétele azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk úgy élni és beszélni, ahogy Jézus tette. Ha hitünket és jó cselekedeteinket összhangba hozzuk Krisztus ereje által, megőrizzük lelkiségünk erejét és épségét.

Mindent egybevetve Isten erejétől kell függenünk, hogy győzedelmeskedjünk.

Cindy Tutsch

RevivalandReformation.org blogszerkesztő

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: