2021. december 9., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 9 - CSÜTÖRTÖK - 1 Péter 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4. fejezet 2331. nap

5. fejezet  A hit és a cselekedetek egyensúlya (2. rész)

Mi az én részem?

Mindent meg kell tennünk, ami rajtunk áll, hogy megharcoljuk a hitnek nemes harcát. Harcolnunk, munkálkodnunk, küzdenünk és tusakodnunk kell azért, hogy bemehessünk a szoros kapun. Mindig magunk előtt kell látnunk az Urat. Igyekezzünk tiszta kezekkel, tiszta szívekkel tisztelni Istent minden utunkban. Isten gondoskodott segítségről benne, Aki hatalmas a megtartásra. Az igazság és a világosság lelke fog életre kelteni és megújítani minket titokzatos munkálkodása által. Ugyanis minden lelki javulás Istentől van és nem magunktól. Az igazi munkást isteni erő támogatja, a tunya munkást viszont nem támogatja Isten Lelke.

Egy tekintetben kell támaszkodnunk saját erőnkre: komolyan kell tusakodnunk azért, hogy legyünk buzgóságosak és térjünk meg, hogy tisztítsuk meg kezeinket és szívünket minden szennytől. A legmagasabbra kell törekednünk, azzal a hittel betöltekezve, hogy Isten segít bennünket igyekezetünkben. Keresnünk kell, hogy találjunk, éspedig hitben kell keresnünk; zörgetnünk kell, hogy „megnyittassék” nekünk. A Biblia azt tanítja, hogy üdvösségünk minden tekintetben azon áll vagy bukik, hogy elszánjuk-e magunkat. Ha elveszünk, a felelősség mindenestül a mienk. Ha Isten gondoskodott rólunk és elfogadjuk Isten feltételeit, megragadhatjuk az örök életet. Jézushoz kell mennünk hitben, szorgalmasnak kell lennünk, hogy elhívásunkat és kiválasztásunkat biztossá tegyük.

Tétlen hit?

A bűnök bocsánatának ígérete annak szól, aki megbánja bűneit és hisz; jutalomként azé lesz életnek koronája, aki mindvégig hű marad. Növekedhetünk a kegyelemben, és az a  kegyelem, amellyel már bírunk, jóvá tehet minket. Meg kell tartanunk magunkat e világ szennyétől mentesen, hogy szeplő nélkül állhassunk meg az Istennek napján. Hit és cselekedetek kéz a kézben járnak, összhangban fáradoznak a bűn legyőzésének művében. A cselekedetek halottak hit nélkül, mikén a hit is holt cselekedetek nélkül. A cselekedetek soha nem tarthatnak meg minket, Krisztus érdeme lehet csak a segítségünkre. Krisztus a belé vetett hit által teszi a mi tökéletlen igyekezetünket kedvessé Isten előtt. A hit, amit Isten megkíván tőlünk, nem tétlen hit: az üdvözítő hit szeretet által munkálkodik és megtisztítja a lelket. Aki tiszta kezeket emel Istenhez harag és kételkedés nélkül, tudatosan az Isten parancsolatainak útján jár.

Ahhoz, hogy bocsánatot nyerjünk bűneinkre, mindenekelőtt meg kell értenünk, mi a bűn, hogy megbánhassuk azt és megtéréshez méltó gyümölcsöket teremhessünk. Hitünknek szilárd alapokon kell nyugodnia: Isten Igéjében kell megalapozódnia, eredményeit pedig az Isten kifejezett akarata iránti engedelmességben láthatjuk meg. Az apostol ezt mondja: „Szentség nélkül egy ember sem láthatja meg az Istent.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.208/

 

Mai Bibliai szakasz: 1 Péter 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%203&version=NT-HU

A gyakorlati tanácsok sorát folytatva Péter a férjeket és feleségeket inti, hogy tiszteljék és szeressék egymást, „mint akik örököstársak az élet kegyelmében” (7. vers). A nők figyelmét arra hívja fel, hogy a krisztusi magatartás az, ami sokkal inkább vonzóvá teszi őket, mint a külsőségek és egyéb figyelemfelkeltő praktikák. Isten nem áldja meg azt a férjet sem, aki zsarnokként bánik feleségével és önző módon uralkodik felette.

Péter minden keresztényhez intézi felszólítását, hogy azonos lelkületben éljenek. A Hetednapi Adventista Bibliakommentár szerint a 8. versben szereplő egység nem egyformaságot jelent.  Mindazonáltal Péter elismeri, hogy előfordulhatnak nézetkülönbségek, ezért arra ösztönzi a hívőket, hogy szeressék egymást, udvariasan és együttérzően bánjanak egymással a viszálykodás, vagy csúfolódás helyett.

Egyeseket megzavarhatnak a 18-20. versek, arra gondolván, hogy Jézus, vagy Noé a pokolban lévő embereknek prédikálta az evangéliumot.  Krisztus valójában a Szentlélek által (19. vers) a bűn börtönében sínylődő embereknek (Zsolt 142:8.) hirdette a szabadulást.

Az egyik legnagyobb felelősségünk, amire Péter itt, a 15. versben buzdít minket: „Mindig legyetek készen megfelelni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. De szelídséggel, félelemmel és jó lelkiismerettel tegyétek!”

A Szentírás gondos, imádságos tanulmányozása, mellyel Isten akaratát kutatjuk, valamint a Szentlélektől kapott bölcsesség és tapintat nélkül lehetetlen eleget tenni ennek a felszólításnak.

                                                                Dr. Cindy Tutsch

332. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4-5. fejezeteihez (december 5-11.).

Isten sosem használ erőszakot azért, hogy engedelmességet érjen el, hiszen a szeretet és a szabad akarat az Ő kormányzásának alapja. Viszont az igazság és a kegyelem tökéletesen egyesül az Ő természetében. Ítéletre hozza az összes féltékenységet, irigységet, gyűlöletet, bosszút, bujaságot és önző vágyat, amelyet nem bántak meg. Még akkor is, ha valamely bosszúvágyó gondolatunkat nem is valósítottuk meg, ezekről a bűnös érzelmekről el kell számoljunk az ítéletnapkor (Préd. 12:16), hacsak nem vallottuk be a szentségtelen gondolatainkat Istennek és kértünk bűnbocsánatot.

Időnként Isten törvényeinek azért engedelmeskedünk, mert a büntetéstől félünk, és nem ismerjük fel, hogy az Istennek való engedelmességünknek nem az a szerepe, hogy rögtön meghozza a boldogságot, hanem megerősíti az elménket, hogy Isten ismeretében gyarapodjunk az örökkévalóságon keresztül! Isten tökéletes szeretettörvénye már az emberiség teremtése előtt létezett, és örökké fog létezni.

Alapja kell, hogy legyen a hitünknek. Isten ígéretei attól függenek, hogy megtartjuk-e a megállapodás vagy szövetség ránk eső részét. Amikor Istennel együtt munkálkodunk megtesszük a tőlünk telhető legjobbat az élet kis dolgaiban és megragadjuk az alkalmat, hogy segítsünk másoknak és megáldjuk őket. Az elhívásunk és kiválasztottságunk biztossá tétele azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk úgy élni és beszélni, ahogy Jézus tette. Ha hitünket és jó cselekedeteinket összhangba hozzuk Krisztus ereje által, megőrizzük lelkiségünk erejét és épségét.

Mindent egybevetve Isten erejétől kell függenünk, hogy győzedelmeskedjünk.

Cindy Tutsch

RevivalandReformation.org blogszerkesztő

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: