2021. december 8., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 8 - SZERDA - 1 Péter 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4. fejezet 2330. nap

5. fejezet  A hit és a cselekedetek egyensúlya (1. rész)

Élő bizonyságtétel

Hit nélkül lehetetlen tetszeni Neki, mert annak, aki Isten elé járul, hinnie kell létezésében, és abban, hogy megjutalmazza mindazokat, akik szorgalmasan keresik Őt. Sokan vannak olyanok a keresztény világban, akik azt állítják, hogy az üdvösséghez egyetlen dolog szükséges, mégpedig a hit. A cselekedetek mit sem számítanak, egyedül a hit fontos. Isten Igéje azonban elmondja nekünk, hogy a hit önmagában, cselekedetek nélkül halott.

Sokan utasítják el, hogy engedelmeskedjenek Isten parancsolatainak, de azért jó nagy adag hitük van. A hitnek azonban alappal kell bírnia. Isten valamennyi ígéretét feltételhez szabta. Ha az Ő akaratát cselekesszük, ha az igazságban járunk, akkor kérhetünk, amit akarunk és meglesz nékünk. Mindaddig, amíg buzgón törekszünk arra, hogy engedelmes életet éljünk, Isten hallja az esedezéseinket, de az engedetlenségben nem áldhat meg bennünket. Ha azt választjuk, hogy engedetlenek leszünk parancsolataival szemben, hangozhatnak kiáltásaink előtte: „Higgy, higgy, csak higgy”, a válasz akkor is ez lesz majd a csalhatatlan isteni szó szerint: „A hit halott cselekedetek nélkül.” Az efféle hit nem egyéb, mint zengő érc vagy pengő cimbalom.

Ahhoz, hogy élvezhessük Isten kegyelmének jótéteményeit, nekünk is meg kell tennünk a magunk részét: híven kell munkálkodnunk és megtéréshez méltó gyümölcsöket kell teremnünk. Isten munkatársai vagyunk. Nem ülhettek tétlenül, várva valami nagy alkalomra, amit a Mesterért, mint különleges munkát elvégezhettek. Nem hanyagolhatjátok el a közvetlenül az utatokban levő kötelességet, hanem ki kell használnotok a körülöttetek nyíló kicsiny lehetőségeket. Az élet legkisebb munkáit is legjobb tehetségetek szerint kell ellátnotok, szívvel és hittel látva hozzá az Isten gondviselése által számotokra kijelölt feladatnak. Akármilyen kicsiny az, ugyanazzal az alapossággal végezzétek, amilyen alapossággal egy nagyobb munkát végeznétek. Hűségeteket a mennyei feljegyzések fogják jóváhagyni.

Nem kell várnotok, míg az utat elegyengeti valaki előttetek. Induljatok el a munkába s használjátok a reátok bízott talentumokat. Nem kell azzal foglalkoznotok, mit gondol rólatok a világ. Szavaitok, lelkületetek, cselekedeteitek legyenek élő bizonyságtétel Jézusról, és az Úrnak gondja van arra, hogy az Ő dicsőségét szolgáló bizonyságtétel, jól vezetett élettel és isteni tapasztalatokkal ékítve, mélyítse és fokozza annak erejét. Lehet, hogy az eredményeit soha nem fogjuk meglátni a földön, de nyilvánvalók lesznek Isten és az angyalok előtt.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.208/

 

Mai Bibliai szakasz: 1 Péter 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20P%C3%A9ter%202&version=NT-HU

Péter nem akarja, hogy olvasói mereven változatlanok legyenek, amikor Jézussal járnak. Ebben a fejezetben emlékezteti azokat, akik megtapasztalták az újjászületést (1Pt 1:23-25), hogy továbbra is tegyenek félre mindent, ami megakadályozná őket a lelki növekedésben, és haladjanak előre Jézusban, aki a szegletkő. A zsidó nemzet épp abban az Egyetlenegyben érzett fenyegetést, Aki arra vágyott, hogy megerősítse őket. Ahelyett, hogy megütköznek Benne, Jézus a béke és boldogság építésének sarokköve kell, hogy legyen.

A 9. versben Péter ismét azoknak a szent elhívásáról ír, akik Isten képviseletére lettek kiválasztva ezen a földön, akik dicsőséget és megbecsülést szereznek Krisztusnak, akik a sötétségből az igazság világosságára hívattak ki. A „megtartásra való nép” kifejezést talán jobb lenne úgy fordítani, hogy "a nép, amelyet Isten szerzett magának". És milyen hatalmas árat fizetett váltságunkért!

Ahelyett, hogy a „megtartásra való nép” státuszunkra összpontosítanánk a kifejezés különc és én-központú értelmében, sokkal jobb lenne, ha arról lennénk ismertek, hogy „együttérzéssel, udvariassággal, és könyörületességgel teljes nép” vagyunk. A Bibliában a fény szó gyakran az igazság leírására szolgál (Mt 4:16; Lk 11:35). Ahogy a Bibliára, mint a fény forrására mutatunk, és visszatükrözzük Jézus szeretetét az életünkben, jó eszközök lehetünk abban, hogy visszataláljanak a Jó Pásztorhoz azok, akik eltévelyedtek.

Dr. Cindy Tutsch

332. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 4-5. fejezeteihez (december 5-11.).

Isten sosem használ erőszakot azért, hogy engedelmességet érjen el, hiszen a szeretet és a szabadakarat az Ő kormányzásának alapja. Viszont az igazság és a kegyelem tökéletesen egyesül az Ő természetében. Ítéletre hozza az összes féltékenységet, irigységet, gyűlöletet, bosszút, bujaságot és önző vágyat, amelyet nem bántak meg. Még akkor is, ha valamely bosszúvágyó gondolatunkat nem is valósítottuk meg, ezekről a bűnös érzelmekről el kell számoljunk az ítéletnapkor (Préd. 12:16), hacsak nem vallottuk be a szentségtelen gondolatainkat Istennek és kértünk bűnbocsánatot.

Időnként Isten törvényeinek azért engedelmeskedünk, mert a büntetéstől félünk, és nem ismerjük fel, hogy az Istennek való engedelmességünknek nem az a szerepe, hogy rögtön meghozza a boldogságot, hanem megerősíti az elménket, hogy Isten ismeretében gyarapodjunk az örökkévalóságon keresztül! Isten tökéletes szeretettörvénye már az emberiség teremtése előtt létezett, és örökké fog létezni.

Alapja kell, hogy legyen a hitünknek. Isten ígéretei attól függenek, hogy megtartjuk-e a megállapodás vagy szövetség ránk eső részét. Amikor Istennel együtt munkálkodunk megtesszük a tőlünk telhető legjobbat az élet kis dolgaiban és megragadjuk az alkalmat, hogy segítsünk másoknak és megáldjuk őket. Az elhívásunk és kiválasztottságunk biztossá tétele azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk úgy élni és beszélni, ahogy Jézus tette. Ha hitünket és jó cselekedeteinket összhangba hozzuk Krisztus ereje által, megőrizzük lelkiségünk erejét és épségét.

Mindent egybevetve Isten erejétől kell függenünk, hogy győzedelmeskedjünk.

Cindy Tutsch

RevivalandReformation.org blogszerkesztő

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: