2021. december 23., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 23 - CSÜTÖRTÖK - Jelenések 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezet 2346. nap

7. fejezet – Óvakodjatok a hamisítványoktól! (5. rész)

Rend — és a vele szemben megnyilvánuló benyomások és érzések

Azoknak a nyugtalan lelkek a száma nem is csekély, akik nem vetik magukat alá a fegyelemnek, a szervezettségnek és a rendnek. Úgy gondolják, hogy a szabadságukban rövidítenék meg őket, ha félre kellene tenniük a saját véleményüket és meg kellene hajolniuk a tapasztaltabbak véleménye előtt. Isten műve csak akkor fog fejlődni, ha meglesz a rend iránti hajlandóság és száműzik összejöveteleikről a fanatizmus nemtörődöm és féktelen szellemét.

Nem a benyomások és az érzések a határozott bizonyítékai annak, hogy egy embert az Úr vezet. Amikor nem is gyanítjuk, Sátán érzéseket és benyomásokat ad. Ezek nem biztos, hogy jó tanácsadók. Mindnyájunknak alaposan tisztában kell lennünk hitünk bizonyítékaival és legyen a legfőbb tanulmányunk tárgya, hogyan ékesíthetjük hitvallásunkat és teremhetünk gyümölcsöt Isten dicsőségére. – Bizonyságtételek, I, p. 413.

Sátán rabszolgái

Sátán mindenütt igyekszik elcsábítani az ifjakat arra az ösvényre, amelyen haladva elvesznek; ha pedig már látja, hogy azon az úton járnak, sietteti őket a lefelé tartó menetben, egyik kicsapongásból a másikba vezetve őket, míg áldozatai el nem veszítik lelkiismereti fogékonyságukat, és többé nem tartják szem előtt az Istennek félelmét. Mind kevésbé tartóztatják meg magukat. Rászoknak a borra és az alkoholos italokra, a dohányra és az ópiumra, majd lépcsőfokról lépcsőfokra haladnak a lealjasodás útján. Az étvágyuk rabszolgái. Mindinkább megvetik az egykor tiszteletben tartott tanácsot. Fölényes magatartást vesznek fel, kérkednek a szabadsággal, holott az önzés, a romlott étvágy és a szabadosság rabszolgái. – Bizonyságtételek, p. 274.

A drogok „ihletése”

[A Battle Creek-i gyógyintézet egyik betege] már egy ideje úgy vélte, hogy új világosságban részesült. Nagyon beteg volt és feltehetően nemsokára a halál várt rá. Azok, akiknek előállt a nézeteivel, csupa fül voltak, úgy hallgatták őt, és egyesek véleménye szerint ihletés alatt állt… Érvelése sokak számára hézagmentesnek tűnt. Arról beszéltek, milyen hatalommal teljesek voltak az intelmei a betegszobájában. Rendkívül csodálatos látásai voltak. De mi volt ennek az ihletésnek a forrása? — A fájdalmai enyhítésére adott morfium. – Szemelvények…, II, p. 113.

Panteizmus, spiritizmus és szabad szerelem

Az az elmélet, miszerint Isten az egész természetet átható lényeg, Sátán egyik legkifinomultabb csalása. Hamis színben tünteti fel Istent, és gyalázattal illeti hatalmas és felséges voltát. Isten Igéje nem támasztja alá a panteista elméleteket… Jóleső érzést kelt az érzéki szívben és zöld utat ad a szabadosságnak. – Bizonyságtételek, VIII, p. 291.

Azt az elméletet, miszerint Isten az egész természetet átható lényeg, sokan fogadják be a Szentírás hitvallói közül. De bármilyen szép ruhába is öltöztetik, ez az elmélet egy rendkívül veszedelmes csalás. Hamisan tünteti fel Istent, és fennséges, hatalmas lényét gyalázattal illeti. Nem pusztán az ember félrevezetésére hajlamosít, hanem a lealjasítására is. A sötétség az alapeleme, az érzékiség a munkaterülete… Ezek az elméletek, ha végigkövetjük az általuk kínált logikát, elsöpörhetik az egész keresztény üdvrendet. Elvetik az engesztelés szükségességét, mivel az embert önmaga üdvözítőjévé teszik. – A nagy orvos lábnyomában, pp. 428-429.

Megláthattam, hogy ezek az Istenről való tetszetős nézetek hitehagyásba, spiritizmusba és a szabad szerelembe torkollnak. Ezekben a tanításokban a szabad szerelem felé mutató tendencia annyira leplezett volt, hogy elsőre nehéz volt nyilvánvalóvá tenni annak valódi jellegét. Míg az Úr elém nem tárta, nem tudtam, minek nevezzem, de aztán azt az utasítást kaptam, hogy nevezzem szentségtelen lelki szerelemnek. – Bizonyságtételek, VIII, p. 292.

Ahogyan egyesek az apostolok korában is megpróbálták a hagyomány és a bölcselkedés által lerontani a Szentírásba vetett hitet, úgy törekszik az igazság ellensége manapság is tiltott ösvényekre vezetni a lelkeket a bibliakritika, a fejlődéselmélet, a spiritizmus, a teozófia és a panteizmus tetszetős nézetein keresztül (.…) A spiritizmus révén egész embertömegeket tanítanak arra, hogy a vágy a legmagasabb rendű törvény, hogy a szabadosság szabadság, s hogy az ember csakis önmagának tartozik számadással. – Az apostolok története, p. 474.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.292/

 

Mai Bibliai szakasz: Jelenések 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%201&version=NT-HU

A Jelenések könyve – ahogy az első vers is igazolja – Krisztusról szóló kijelentés, magától Krisztustól, amit Ő az Atyától kapott (vö. Jn 8:28; 17:8). Itt, ahogy végig az egész könyvben, az Atyáról és a Szentlélekről kapunk pillanatképeket (Jel 1:4), de maga Jézus Krisztus áll a középpontban.

Mint a hű tanúbizonyság (5. vers), Jézus az élő Ige, aki pontosan nyilatkoztatja ki Isten akaratát számunkra (Jel 19:13; vö. Jn 1:1, 18). Mint az első zsenge, aki a halálból feltámadt, az Ő feltámadása teszi lehetővé azt, hogy mi is feltámadjunk az örök életre (1Kor 15:17-23). Mint a föld királyainak fejedelme vagy ura, ennek a világnak az irányítását is a kezében tartja. Ő nagyon szeret bennünket. Megmosott és megtisztított minket a kereszten kifolyt vére által. Létrehozta az Ő országát bennünk, és megbízott bennünket is azzal, hogy legyünk papok, és növeljük országát azáltal, hogy az Ő dicsőségét hirdetjük, aki a sötétségből az Ő csodálatos világosságára hívott el bennünket (6. vers; 1Pt 2:9). Ami pedig a legfontosabb: Jézus nemsokára eljön, és „minden szem meglátja őt” (Jel 1:7). De ez még nem minden.

János látomása Krisztusról ebben a fejezetben az egyik leglenyűgözőbb leírás az egész Bibliában. Jézus főpapi öltözékben van, és hét gyertyatartó között jár – amelyek Kisázsia hét gyülekezetét jelképezik, továbbá Krisztus egész egyházát a keresztény történelem folyamán (19. vers). Az üzenet világos. Jézus nem feledkezett meg rólunk. Tenyerébe metszett bennünket (Ézs 49:16). Nem feledte egyházát sem. Vezetői – keresztény lelkészek, akikre úgy utal, mint az „angyalokra”, vagy hírnökeire, s akiket a hét csillag jelképez (Gospel Workers, 13. oldal), szintén az Ő kezében vannak. Krisztus az egyház feje. És, ahogy Jelenések könyve egészen világossá teszi, végig fog vezetni bennünket az úton. Mivel Ő győzött, kegyelme által mi is győztesek leszünk, és uralkodni fogunk Vele együtt az újjáteremtett Földön (Jel 22:5). 

Dr. Clinton Wahlen

334. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezeteihez (december 19-25.).

„A világot nem a nyelvek ajándéka és nem is a csodatettek, hanem a megfeszített Krisztus prédikálása téríti meg.” Bizonyságtételek a lelkészeknek, 424. o.

Volt egy barátnőm, aki karizmatikus háttérrel rendelkezett. Azt mesélte nekem, hogy azért hagyta ott a felekezetét, mert végül ráébredt, hogy nem az számít, hogy milyen magasra ugrott az Istentisztelet alatt, hanem hogy hogyan jár, miután földet ért. Jézusnak olyan változást kellene hoznia az emberek életében, amely tovább tart egy izgalmas Istentiszteletnél. Ő az a Valaki, akit fel kéne emelni és imádni, nem pedig az érzelmeket vagy az úgynevezett csodákat.

Számomra az is egy tanulási tapasztalat volt, ahogyan mások elérésével próbálkozom. Sok időbe telt felismernem, hogy az észérvek, a vitatkozás és a rábeszélés meggyőzhet valakit annak igazságtartalmáról, amit mondok, de nem fog megtéréshez vezetni. Nem Jézust adtam át, hanem információt. A megtérés akkor történik, amikor belátjuk és választ adunk arra, hogy Jézus annyira szeret minket, hogy az életét adta, csak hogy megmentsen minket a bűntől és saját magunktól. Az életünknek tanúsítania kellene, hogy Jézusban feltámasztó erő van, és azzal képes új életet adni annak, aki valaha a bűn fogságában élt. Az átalakulás valóban lehetséges, mert a kereszt az evangéliumhoz vonzza az embert. Ezt az üzenetet kell prédikáljuk: valaha elveszett voltam, de most megtaláltak, mert Jézus meghalt és feltámadt értem.

Karen D. Lifshay

Hermiston HNA Egyházi kommunikációs asszisztens, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: