2021. december 21., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 21 - KEDD - 3 János 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezet 2342. nap

7. fejezet – Óvakodjatok a hamisítványoktól! (2. rész)

Hamis nyelvek 1864-ből

A fanatizmus szelleme uralta a szombatünneplők egy csoportját. Csupán felszínesen kortyoltak az igazság kútforrásából és járatlanok voltak a harmadik angyal üzenetének értelmében.

Némelyek olyan istentiszteleti formákat gyakorolnak, amiket ajándékoknak neveznek, és azt mondják, hogy az Úr bízta ezeket a gyülekezetre. Egy értelem nélküli szózagyvalékból áll ez, amit ők ismeretlen nyelvnek neveznek, ez azonban nem csak az emberek, de az Úr és az egész menny számára is ismeretlen. Ezeket az ajándékokat férfiak és nők fabrikálták, a nagy hitető segítségével. Fanatizmust, hamis izgalmat, hamis nyelveken szólást és lármás istentiszteleteket tekintettek a hit különleges bizonyítékainak, amiket Isten a gyülekezetre bízott. Egyeseket megtévesztettek ezzel…

A fanatizmust és a lármát a hit különleges bizonyítékaiként könyveltek el. Voltak, akiket nem elégít ki a gyülekezeti alkalom, ha nem találják erősnek és nem elég vidám. Ezen munkálkodnak és ezért keltik ezt az érzelmi izgatottságot.

Az effajta alkalom hatása azonban nem üdvös. Amikor az önfeledt érzelmi szárnyalás elmúlik, mélyebbre süllyednek, mint ahogy az alkalom előtt voltak, mivel az örömük nem jó forrásból származott. A lelki fejlődés szempontjából azok a leghasznosabb alkalmak, amiket ünnepélyesség és mély önvizsgálat jellemez, amelyen mindenki komolyan törekszik megvizsgálni önmagát és buzgón, alázattal igyekszik tanulni Krisztustól…

Léteznek vándorcsillagok, akik Istentől küldött lelkészeknek vallják magukat, akik egyik helytől a másikig járva hirdetik a szombatot, de akik az igazságot tévelygéssel keverik és a Bibliával nem egyező nézeteik egész tömegét vetik a nép elé. Sátán azért támasztotta őket, hogy az értelmes és érzékeny hívekben undort keltsen. Némelyek ezek közül sokat beszélnek az ajándékokról és gyakran rendkívül zaklatottak. Vad és izgatott érzelmeknek adják át magukat, és érthetetlen hangokat adnak ki magukból, amiket ők a nyelvek ajándékainak neveznek, és egy adott embercsoportot, úgy tűnik, ámulatba ejtenek ezek a megnyilatkozások. Különleges lélek uralja ezt az embercsoportot, amely ráront mindenkire és nekimegy mindenkinek, aki netán helyteleníti a gyakorlatukat. Isten Lelke nincs jelen ebben a munkában és nem áll az ilyen munkások mellett. Másik lélek van bennük. – Bizonyságtételek, I, pp. 411-414.

A világot nem a nyelvek ajándéka és nem is a csodák, hanem a megfeszített Krisztus prédikálása téríti meg. – Bizonyságtételek a lelkészeknek, p. 424.

Dob, tánc és lárma

Az általad leírt dolgokkal kapcsolatban, amelyek Indianában mentek végbe, az Úr megmutatta nekem, hogy ugyanezek fognak lezajlani a próbaidő lezárulása előtt. Feltárult mindenféle bárdolatlanság. Lesz ott kiáltozás, dobok, zene és tánc. Az értelemmel rendelkező lények érzékszervei is úgy összezavarodnak ettől, hogy nem lehet bízni abban, hogy helyes döntéseket hoznak. És ezt nevezik a Szentlélek munkájának.

A Szentlélek soha nem nyilatkozik meg ilyen módokon, ilyen lármás zenebonákban. Ezek Sátán találmányai, amelyek arra szolgálnak, hogy leplezzék leleményes módszereit, amelyekkel eléri, hogy a napjainkra szóló tiszta, őszinte, felemelő, megnemesítő és megszentelő igazság hatástalan maradjon… A lármás zenebona sérti az érzékszerveket és megrontja azt, ami helyes módon használva áldás lehetne. A sátáni erők tevékenykedése olvad egybe a fülsiketítő lármával és zajjal, amivel karneváli hangulatot teremtenek, és ennek a „Szentlélek munkálkodása” nevet adják… Akik ennek az állítólagos ébredésnek a részesei, olyan benyomásokat szereznek itt, amelyek nyomán hánykódni fognak. Nem tudják elmondani azt sem, amit korábban a bibliai alapelvekkel kapcsolatban megismertek.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.292/

 

Mai Bibliai szakasz: 3 János 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20J%C3%A1nos%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20J%C3%A1nos%201&version=NT-HU

Minden egyes adott nap folyamán megvan a lehetőségünk, hogy köszöntsük az embereket – családtagokat, barátokat, kollégákat, azokat, akik támogatnak minket, de azokat is, akik esetleg idegesítenek. Vajon a köszöntéseink tartalmasak, vagy esetleg üresek?

Nagyon tetszik nekem az, ahogyan János üdvözli szeretett barátját, Gájust: „Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek” (2. vers). Milyen üdvözlés ez! Mekkora áldást kíván! Néhányan azt állítják, hogy János így fejezte ki; „remélem mindannyian jól vagytok és teljességben gyarapodtok.” Egy orvos elfogult nézőpontjából, aki kiáll az adventista egészségügyi üzenet mellett, amely összhangban van a test, elme és lélek teljességével, engedjék meg, hogy vegyem a bátorságot és felvázoljam a teljes egészség koncepcióját.

Attól lehetünk még teljesek, hogy fizikailag talán sérültek vagyunk – „teljesség a betegségben” – a bennünk lakozó, életet megváltoztató Isten Lelke által. A teljes egészség számít.

János megdicséri Gájust a hűségéért és odaadó gondoskodásáért, amit az ismeretlenek felé is tanúsít. Ahogyan a 2. levelében tette, itt is örül a híveknek (vagy megtérteknek), akiknek állandó kapcsolata van Jézussal. Ez a lelkészi törődés olyan erény, melyet meg kellene tartanunk a hit, gondoskodás, megosztás és ápolás házában. Ugyanakkor János figyelmeztet Diotrefesz  megosztó viselkedésére, és megígéri, hogy következő látogatásakor meglátogatja (nem csak kritizált, hanem írja, hogy így is fog tenni!) Ezután bátorít, hogy kövessük az isteni példánkat és megemlíti Demetert is.

Ahogyan az előző levelében is tette, nem fejt ki több témát, hanem kifejezi, hogy mennyire szeretne szemtől-szemben beszélni bizonyos témákról, de gyanítom (hasonlóan hozzám, ha megemlíthetem), János általánosságban is szeretett szemtől szembe beszélni az emberekkel. Ahogyan beszélünk, írunk, üzenetet küldünk, tweetelünk, vagy akár a testbeszédünkkel kommunikálunk, tartsuk meg a Jézustól kapott szívünket, elménket és utasításokat. Ó igen – és az üdvözleteink, köszöntéseink legyenek pozitívak, hasznosak és emlékezetesek! 

Peter Landless

334. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 7. fejezeteihez (december 19-25.).

„A világot nem a nyelvek ajándéka és nem is a csodatettek, hanem a megfeszített Krisztus prédikálása téríti meg.” Bizonyságtételek a lelkészeknek, 424. o.

Volt egy barátnőm, aki karizmatikus háttérrel rendelkezett. Azt mesélte nekem, hogy azért hagyta ott a felekezetét, mert végül ráébredt, hogy nem az számít, hogy milyen magasra ugrott az Istentisztelet alatt, hanem hogy hogyan jár, miután földet ért. Jézusnak olyan változást kellene hoznia az emberek életében, amely tovább tart egy izgalmas Istentiszteletnél. Ő az a Valaki, akit fel kéne emelni és imádni, nem pedig az érzelmeket vagy az úgynevezett csodákat.

Számomra az is egy tanulási tapasztalat volt, ahogyan mások elérésével próbálkozom. Sok időbe telt felismernem, hogy az észérvek, a vitatkozás és a rábeszélés meggyőzhet valakit annak igazságtartalmáról, amit mondok, de nem fog megtéréshez vezetni. Nem Jézust adtam át, hanem információt. A megtérés akkor történik, amikor belátjuk és választ adunk arra, hogy Jézus annyira szeret minket, hogy az életét adta, csak hogy megmentsen minket a bűntől és saját magunktól. Az életünknek tanúsítania kellene, hogy Jézusban feltámasztó erő van, és azzal képes új életet adni annak, aki valaha a bűn fogságában élt. Az átalakulás valóban lehetséges, mert a kereszt az evangéliumhoz vonzza az embert. Ezt az üzenetet kell prédikáljuk: valaha elveszett voltam, de most megtaláltak, mert Jézus meghalt és feltámadt értem.

Karen D. Lifshay

Hermiston HNA Egyházi kommunikációs asszisztens, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: