2022. november 14., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 14 - HÉTFŐ - 1 Királyok 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten az engedetlenségre egyféleképpen tud válaszolni. Ez a fejezet két király történetét mutatja be. Jeroboám Izraelben és Roboám Júdában volt király. Mindketten engedetlenek és hűtlenek lettek Isten iránt, és Isten mindkettőre ítéletet mondott. Isten nem mentette fel Jeroboámot csak azért, mert Ő választotta királlyá és Roboámot sem azért, mert Dávid leszármazottja. Mindkettőnek szembe kellett nézni tettei következményével.     

2.    Istent nem lehet átverni. Bár Jeroboám arra gondolt, hogy felesége álcázásával be tudja csapni Istent, ez a fejezet világossá teszi azt, hogy Isten átlát mindenféle álcán. A pogányok azt hitték isteneikről, hogy különböző trükkökkel át tudják verni őket és ki lehet csikarni olyan dolgokat, amit egyébként nem adnának meg. Ezt a gondolkodásmódot vette át Jeroboám, és sajnos az ördög megkísért bennünket is azzal, hogy ha bizonyos praktikákat alkalmazunk az imádsággal kapcsolatosan, akkor meghallgatásra találunk, mint például, hogy milyen a testtartásunk az ima alatt, hány órát imádkozunk, és csak reggel korán lehet hatásos az imánk stb.

3.    Isten engedi kifosztani templomát. Micsoda erőfeszítésbe került Dávidnak és Salamonnak mindezt a temérdek kincset megszerezni? Micsoda mennyiségű és minőségű kincs volt található Isten házában és a királyi palotában? Csodájára jártak a távoli királyok is mindennek. Most pedig egyetlen pillanat alatt minden semmivé válik. Miért nem védte meg Isten az Ő kincseit? Gyakran látjuk azt, hogy Isten megengedi, hogy népe mindent elveszítsen. Isten nem függ a kincsektől és nem fél az újrakezdéstől. Mi félünk attól, hogy egy válság után Isten egyháza hogy fog tudni lábra állni. Szeretnénk megvédeni Isten művét a veszteségektől. De Isten jobban törődik az ember szívével, lelkével, üdvösségével, mint a kincsekkel. A kincseket pótolni lehet, egy veszteségből ki lehet jönni és újra kezdeni, de egy elvesztett üdvösséget nem lehet visszaszerezni.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    akinek minden szava pontosan teljesedik

b.    aki nem tud belenyugodni népe hűtlenségébe

c.    aki mindig megoldásokat keres, amikor népe eltér tőle

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 5. fejezet

5. fejezet – A MARADÉK LELKI ÉLETE (2. rész)

A Szentlélek átformáló ereje

Sohasem ismeri meg az emberi szív a boldogságot, ha nem rendeli alá magát a Szentlélek átalakító hatásának. A megújuló személyiséget a Lélek Jézus mintájára formálja át. Befolyása nyomán az Istennel szembeni ellenségeskedést felváltja a hit és szeretet, a büszkeség alázattá alakul. Befogadjuk az igazság szépségét, és a jellem kiválóságáért és tökéletességéért Krisztust tiszteljük (OHC, 1896, 152. o.).

Nincs a természetünknek olyan ösztöne, olyan szellemi adottságunk vagy szívbeli indítékunk, amelynek ne kellene percről-percre Isten Lelkének ellenőrzése alatt állnia (PP, 1890, 421. o.).

A Szentlélek megvilágítja a bennünket körülvevő sötétséget, felvilágosít tudatlanságunkban, és segítségünkre van szükségleteinkben. Az értelemnek ugyanakkor állandóan, teljes igyekezettel kell keresnie Istent. Ha beengedjük a világiasságot, ha már nem vágyakozunk az imádkozásra, ha nem érzünk késztetést beszélgetni a bölcsesség és erő forrásával, a Lélek nem marad velünk (OHC, 1904, 154. o.).

A bibliatanulmányozás szükségessége

Egyetlen megújult szív sem tartható jó állapotban az Ige sójának naponkénti használata nélkül. Az isteni kegyelmet minden nap el kell nyerni, különben elvész a megtért állapot (OHC, 1897, 215. o.).

Isten Igéjében alapozd meg hitedet! Erősen ragadd meg az igazság élő bizonyítékát! Vesd Jézus Krisztusba, a személyes Megváltódba hitedet! Ő volt és Ő marad a mi örökkévaló kősziklánk (Ev, 1905, 362. o.).

A keresztényeknek most kell előkészületeket tenniük azokra az eseményekre, amelyek rövidesen mindent elsöprő meglepetésként zúdulnak a világra. A Biblia szorgalmas tanulmányozásával, valamint az életük és a parancsolatok közötti összhang megteremtésével készülhetnek fel erre az időre (PK, 1914, 625. o.).

Akik felvértezték értelmüket a Szentírás igazságaival, azok majd állhatatosan kitartanak az utolsó nagy küzdelemben (GC, 1911, 528. o.). {LDE 66.3}  

Csak akik szorgalmasan tanulmányozták az Igét, és szeretik az igazságot, lesznek felvértezve az egész világot foglyul ejtő hatalmas csalással szemben (GC, 1911, 556. o.).

Népünknek meg kell értenie Isten jövendöléseit; szükséges a kinyilatkoztatott igazság alapelveinek rendszerezett ismerete, amely alkalmassá tesz arra, ami e földre jön, és megóv attól, hogy a tanítások mindenféle szele ide-oda sodorjon (5T, 1885, 273. o.).          

2 megjegyzés: