2022. november 30., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 30 - SZERDA - 2 Királyok 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten nem feledkezik meg a legkisebbekről sem. Isten fiút adott a sunemita asszonynak, majd feltámasztotta és visszaadta neki. Amikor éhség közeledett Izraelhez, figyelmeztette őket és tanácsolta, hogy az éhínség elől meneküljenek idegen földre. Amikor hét év elmúltával visszajöttek, Isten gondoskodott róluk, hogy visszakapják házukat és földjüket, kárpótolva őket a föld hétéves terméséért, amelyet más élvezett ez alatt az idő alatt.

2.    Istennek tökéletes az időzítése. Az asszony pontosan akkor érkezett a királyhoz, amikor Géházi, a próféta szolgája, a király kérésére elmesélte Elizeus csodatételeit és épp az asszonyról beszélt, akinek a fiát feltámasztotta. Nem is lehetett volna jobb az időzítés! Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a király kedvezően bírálja el az asszony kérését.

3.    Isten csodáinak történetére még a gonosz király is kíváncsi. Izrael királya kíváncsian hallgatja Isten csodatetteinek történetét, amelyeket Elizeus próféta által hajtott végre. Isten az Ő hatalmával le tudja nyűgözni még a hitetlen és gonosz királyt is.

4.    Isten látja a szíveket. Nemcsak Izrael királyát nyűgözte le Isten hatalma és az Ő prófétája, hanem egy idegen ország királyát is. Amikor a próféta Damaszkuszba, Szíria fővárosába érkezik, az eseményt a királynak is jelentik, mert ott is híre volt, és tisztelettel viszonyultak hozzá, még a király és főparancsnoka is. Isten azonban, aki a szíveket vizsgálja beletátott ennek a főparancsnoknak a szívébe és látta azt, hogy milyen szenvedést és pusztítást fog okozni népe között.            

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    aki a kapzsi Géházinak is megbocsátott, aki leprás lett Naámán meggyógyítása után – most tisztelt emberként látjuk a király előtt

b.    aki kedvessé teszi gyermekeit a magas beosztásban levők előtt – jelen esetben a király előtt

c.    akinek a jó híre és tisztelete idegen országok vezetői között is megtalálható – Damaszkuszban hírértékkel bírt az az esemény, hogy az Isten embere a városba érkezett

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 7. fejezet

7. fejezet – A VIDÉKI ÉLET (4. rész)

Légy önellátó

A Teremtő azt szeretné, ha népe vidékre költözne, ahol letelepedne, saját gyümölcsöt, zöldséget termesztene, és gyermekeik közvetlen kapcsolatba kerülhetnének Isten alkotásaival a természetben. Vigyétek el családjaitokat a városokból, ez az üzenetem! (2SM, 1902, 357–358. o.).

Az Úr újból és újból arra utasította népét, költözzön vidékre, ahol megtermelheti magának a szükségeset, mert a vétel és az eladás nagyon komoly problémát fog jelenteni a jövőben. Kezdjük el komolyan venni az újból elismételt felszólítást: menjetek ki a városokból a vidéki tájakra, ahol nincsenek egymás mellé zsúfolva a házak, és ahol ellenséges zavargásoktól mentesen élhettek (2SM, 1904, 141. o.).

Intézmények a nagyvárosok környékén

Jó ítélőképességű férfiakat kell megbízni, akik szándékaikat nem verik nagydobra, miközben vidéken telephelyeket keresnek, ahonnan a városok könnyen elérhetők, amelyek alkalmasak munkások képzésére, és egyúttal megfelelő feltételeket biztosítanak a betegápoláshoz és az igazságot nem ismerő, megviselt lelkek gondozásához. A nagyvárosok közvetlen közelében keressetek ilyen helyeket, ahol akár a tulajdonos ajándékaként, akár népünk adományaiból finanszírozott alkalmi vétel útján juthattok alkalmas épületekhez. Ne emeljetek házakat a zajos városokban! (Ev, 1909, 77. o.).

Cooranbong (New South Wales állam)

Hol legyen ausztráliai bibliaiskolánk?… Ha az oktatási intézmények a városokban vagy azoktól csupán néhány kilométerre helyezkednének el, az súlyosan megnehezítené a dolgunkat, hogy az előző nevelés befolyását ellensúlyozzuk az ilyen szabadnapok eltöltésével és a szabadidős elfoglaltságokkal kapcsolatban, mint például a lóverseny, és a fogadások…

Szükségesnek találjuk majd, hogy iskoláinkat a városokon kívül és azoktól távol, de mégsem annyira messze létesítsük, hogy még kapcsolatba se kerülhessenek velük, ha ott jót tennének és világítanának az erkölcsi sötétségben (FE, 1894, 310, 313. o.).

Minden kedvező benyomást tett rám, kivéve, hogy messze voltunk a fő közlekedési útvonalaktól, és ezért lehetőségünk sem volt, hogy fényt sugározzunk abba az erkölcsi sötétségbe, amely halállepelként borítja nagyvárosainkat. Úgy tűnik, ez az egyetlen ellenvetés mutatkozott. De hát akkor sem volna ajánlatos iskolákat építeni egyik nagyvárosunkban sem (8MR, 1894, 137. o.).

Jobban, mint valaha, meggyőződtem afelől, hogy ez a megfelelő hely az iskolának (8MR, 1894, 360. o.).

2 megjegyzés: