2022. november 1., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 1 - KEDD - 1 Királyok 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten ütemtervét nem változtathatják meg a lázadók. A lázadás nagyon komoly volt, hiszen Dávid leghűségesebb emberei lázadtak fel, Jóáb és Abjátár pap, akik Dáviddal tartottak attól kezdve, hogy Saul elől menekült és számtalanszor megvédték őt és az országot minden leselkedő ellenségtől. A lázadók azonban nem tudták keresztülhúzni Isten tervét Dávid utódlását illetően.

2.    Isten hűséges eszközei sem védettek a bukás ellen. Ezt a fejezetet csalódottan olvassuk, mert azt várnánk, hogy akik közel vannak Istenhez, mindig a jó oldalon maradnak, viszont Jóáb hadvezér és Abjátár pap, aki olyan sokszor megkérdezte Istent Dávid miatt, aki a lelki vezetést és lelki hátteret biztosította Dávidnak, most a rossz oldalra áll és Isten tervével helyezkedik szembe. Ez azt mutatja, hogy senki sincs biztonságban az ellenség megtévesztéseivel szemben, még azok sem, akik valamikor nagyon hűségesek voltak Istenhez és el sem tudtuk volna róluk képzelni, hogy valamikor a rossz oldalon lássuk őket.  

3.    Isten védelmezi felkentjét és segítőket küld ütemtervének végrehajtására. Dávid idős és magatehetetlen, a legjobb emberei elpártoltak mellőle és egy másik királyt kiáltottak ki. Emberileg reménytelen a helyzet, de Istennek vannak emberei, prófétái és papjai, akik tudják, mit kell tenni. Isten nem függ az erősektől, a hatalmasoktól, a bölcsektől és a tömegtől. Ö mindennél hatalmasabb.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki levezényli egy jelentős korszak lezárását népe életében és elindít egy újat, a salamoni korszakot

b.    akinek kezelni kell népe között a hatalmi harcokat, amelyek annyira ellentétesek jellemével

c.    akinek kegyelmes jellemét tükrözi Salamon Adoniával kapcsolatos magatartása

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 3. fejezet

3. fejezet – MIKOR LESZNEK MEG MINDEZEK?  (3. rész)

1844, az utolsó idői prófécia

A jacksoni sátoros összejövetelen világosan kifejtettem ezeknek a fanatikusoknak, hogy a lelkek ellenségének szolgálatába szegődtek, és a sötétségben járnak. Szerintük nagy világossággal rendelkeznek afelől, hogy a próbaidő 1884 októberében fejeződik be. Ott nyíltan kijelentettem, hogy az Úrnak kedves volt megmutatni, hogy az Istentől származó üzenetekben nem lesz dátumszerű időmeghatározás 1844 után (2SM, 1885, 73. o.).

Anélkül helyezkedtünk a várakozás és a vigyázás álláspontjára, hogy birtokában lettünk volna bármilyen időre vonatkozó egyéb kijelentésnek, amely a próféciában meghatározott időszakok 1844-es lezárulása és Urunk visszajövetele között teljesedne be (10MR, 1888, 270. o.).

Az emberiség nem kap már más, meghatározott időt kinyilatkoztató üzenetet. Az 1842-től 1844-ig tartó időszak után (Jel 10:4-6), nem lehet pontosan meghatározni több előre megjövendölt időpontot. A leghosszabbnak számító idői prófécia 1844 őszén ér véget (7BC, 1900, 971. o.).

Ellen G. White a saját életidejére várta Krisztus visszatérését

Megmutatták nekem a konferencián részvevőket. Az angyal így szólt: „Egyeseket a férgek esznek meg, mások a hét utolsó csapás áldozatai lesznek, megint mások pedig életben maradnak, és megérik a földön azt, hogy Jézus Krisztus eljöjjön, és ők elváltozzanak” (1T, 1856, 131–132. o.).

Mivel az idő rövid, szorgalmasan és megkettőzött erővel kell dolgoznunk. Lehetséges, hogy gyermekeink soha nem mennek már főiskolára (3T, 1872, 159. o.).

Igazán nem bölcs dolog most gyermekeket vállalni. Az idő kevés, az utolsó napok veszedelmei rajtunk vannak, és a kisgyermekek javarészt még ez előtt elsodortatnak (Letter, 1876, 48.).

A világnak ebben a korszakában, amikor a föld történelmének jelenetei hamarosan lezárulnak, és amikor közvetlenül oly nyomorúságos idő előtt állunk, amilyen még eddig soha nem volt, minél kevesebb házasságot kötnek, annál jobb, mind a férfiaknak, mind pedig a nőknek (5T, 1885, 366. o.).

Eljön az óra; nincs is nagyon messze, és közülünk néhányan, akik most hisznek, életben maradnak a földön, látni fogják a beteljesedő jövendölést, és halják az arkangyal szavát és Isten trombitáját a hegyekről, a síkságokról, a tengerről visszhangozni a föld végső határáig (RH, 1888, július 31.).

A próba ideje éppen itt van, mivel a harmadik angyal hangos kiáltása már elkezdődött Krisztus, a bűnbocsátó Megváltó igazságosságának kinyilatkoztatásában (1SM, 1892, 363. o.).   

2 megjegyzés: