2022. november 27., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 27 - VASÁRNAP - 2 Királyok 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten megmentő szándékot mutat a pogány hadseregparancsnok irányába. Isten ugyanúgy akarja megmenteni a pogány Naámánt, mint Géházit a próféta szolgáját. Ebben a fejezetben azonban azt látjuk, hogy a pogány parancsnoknál nagyobb sikerrel járt, mint annál az embernél, aki nagyon közel állt a prófétához.

2.    Isten szembeállít egy hadseregparancsnokot egy rabszolga kislánnyal: Micsoda különbség: Egy katonatiszt, és egy rabszolga kislány. A parancsnok sok sikert elért, jó tervei voltak, de olyan helyzet elé került, amit ő maga nem tudott megoldani, de meg tudott oldani egy egyszerű rabszolga kislány, aki ismerte a prófétát, és ismerte Istent. A győzelemhez és a megoldáshoz ez is elég. És ez a hit szépsége: nem kell hatalommal rendelkezz, nem kell képesítéssel rendelkezz, nem kell az elit réteghez tartoznod, csak ismerned kell Istent és az Ő prófétáját.   

3.    Isten, akit bárki ismerhet: Bizonyára nagy hírneve, tekintélye és ismertsége volt a prófétának, hogy egy egyszerű kislány is el tudta mondani, hogy van próféta Izraelben. Elizeus azt mondta Naámánnal kapcsolatosan, hogy „hadd jöjjön el hozzám, hogy megtudja, van próféta Izraelben. De hát Naámán ezt már tudta, mert a kislány elmondta neki! És hitte is, mert útra kelt.   

4.    Isten megmentő szándékot mutat Géházi, a próféta szolgája irányában is. Nem elég az, hogy valaki próféta, vagy próféta szolgája legyen. Neki is szüksége van Istenre és arra, hogy az Ő képmására átalakuljon. Géházi kapzsiságával, hazugságával, alattomosságával nem Istent tükrözte, aki önfeláldozó, igaz, tiszta és egyenes. Elizeus bemutatta ezt az Istent a pogányoknak, Géházi pedig lerombolta mindazt, amit Elizeus felépített. Géházi lerombolta azt az istenképet, amit Elizeus felépített.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    akit megismerhet és akit bemutathat egy egyszerű kislány is

b.    aki megengedi, hogy egy kislány rabságba kerüljön, de nem feledkezik meg róla

c.    aki kedvessé teszi a kislányt ura előtt. Képzeljük el, milyen hálás lehetett Naámán családja ennek a kislánynak!

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 7. fejezet

7. fejezet – A VIDÉKI ÉLET (1. rész)

Az isteni eszmény

Bár Isten mindent a szépség tökéletességében alkotott meg, és semmi sem hiányzott a földön Ádám és Éva boldogságához, a Teremtő mégis azzal fejezte ki az irántuk tanúsított nagy szeretetét, hogy kifejezetten nekik ültetett egy kertet. Idejük egy részét a gondozás örömteli munkájával töltették, más részét az angyalok látogatásának fogadásával és tanácsaik, tanításuk meghallgatásával, majd pedig boldog elmélkedéssel. Munkájuk nem volt fárasztó, hanem kellemes és frissítő hatású. Ez a szép kert jelentette az otthont, a saját lakhelyet (3SG, 1864, 34. o.).

Milyen körülmények közé helyezte Fiát a mindenható Atya? Egy félreeső otthon a galileai dombok között; becsületes és igényes munkával fenntartott háztartás; egyszerű élet; a nehézségekkel és a fáradsággal vívott naponkénti küzdelem; önfeláldozás, takarékoskodás és türelmes, örömteli szolgálat; a tanulás órái édesanyja oldalán az Írás kihajtott tekercsei fölött; a hajnal vagy az alkonyat nyugalma a völgyek zöldjében; a természet szent szolgálatai; a teremtés és a gondviselés tanulmányozása és a lélek közössége Istennel. Jézus Krisztus ilyen körülmények között töltötte ifjúságát (MH, 1905, 365–366. o.).

Ki a városokból!

Menjetek ki a városokból, amilyen gyorsan csak lehet, és vegyetek egy kis földterületet, ahol kertetek van, ahol gyermekeitek figyelik a fejlődő virágokat, és leckét vesznek az egyszerűségből és tisztaságból! (2SM, 1903, 356. o.).

Ki a városokból – ez most az üzenetem! Győződjetek meg, a felhívás felszólítja népünket, hogy a nagyvárosoktól több kilométer távolságban telepedjenek le. Elegendő egyetlen pillantás San Francisco mai állapotára és a lelki gondolkozásúak megértik ennek a lépésnek a szükségességét!…

Az Úr felszólítja népét, hogy a városoktól távol lakjanak, mert amely órában nem gondolják, tűz és kénkő fog hullani az égből ezekre a kiterjedt településekre. Bűnüknek megfelelő lesz a büntetés. Amikor egy város elpusztul, e tényen népünk ne tegye túl magát könnyedén, és ne gondolja, hogy a romok között akár még otthonaikat is felépíthetik, ha kedvező alkalom kínálkozik…

Akik készek felfogni e gondolatok értelmét, olvassák el Jelenések könyvének 11. fejezetét! Olvassátok el az összes verset, és ismerjétek meg a tényeket, amelyeknek még be kell következniük a városokban! Tanulmányozzátok a 18. fejezetben bemutatott jeleneteket is! (MR, 1906. május 10., 1518. o.).

A kis földet és kényelmes otthont magukénak mondó szülők királyi módon élhetnek (AH, 1894, 141. o.).

2 megjegyzés: