2022. november 6., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 6 - VASÁRNAP - 1 Királyok 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten az engedelmes Dáviddal és Salamonnal együtt tud munkálkodni. Dávid előkészületei, anyagbeszerzése és Salamon kivitelezése eredményezte Salamon templomát, amely az akkori világ hét csodájának az egyike volt. Bár emberek építették, de az eredmény annak volt köszönhető, hogy úgy Dávid, mint Salamon készek voltak Isten útmutatásait követni.

2.    Isten Salamon engedelmességét nagyobbra becsülte a csodálatos templomnál. Bármennyire fontos volt a templom Isten üvdtörténelmében, Isten kifejezésre juttatta, hogy Salamon engedelmessége sokkal fontosabb a számára.  

3.    Istent nem lehet óriási adományokkal megvásárolni. Salamon nem tudta megvásárolni Istent óriási adományával és a pompás templommal, amit Istennek épített. Az Isten iránti engedelmessége és szeretete nélkül a templom nem sokat ért volna. A történelem során sokakat megkísértett az a gondolat, hogy nagy ajándékokat adjanak Istennek, de nem törődtek Isten iránti hűséggel és szeretettel, pedig az sokkal fontosabb.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki méltó a legnagyobb ajándékunkra

b.    aki az emberrel akar lakni

c.    aki vágyik az ember őszinte szeretetére, jobban, mint a legdrágább ajándékára

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 4. fejezet

4. fejezet – ISTEN EGYHÁZA A VÉG IDEJÉN  (1. rész)

Isten népe megtartja a parancsolatokat

A Teremtőnek olyan egyháza van a földön, amely felemeli a sárba tiport törvényt, és bemutatja a világnak Isten Bárányát, aki elveszi a világ bűneit…

Csupán egyetlen közösség van, amely ebben az időben feláll a romlásra és a repedésekre, megújítja az ösvényeket, és megépíti a régi romokat…

Legyünk óvatosak, és ne szítsunk háborgást az egyedüli nép ellen, amely megfelel a maradékról szóló leírásnak: megtartja Isten parancsolatait és Jézus hitét. … Az Atyának van egy megkülönböztetett népe, egy egyháza a földön, amely mindenek felett áll, és mindennél és mindenkinél különb lehetőségekkel bír az igazság tanítása, a törvénye megvédésének tekintetében… Testvérem, ha azt tanítod, hogy a Hetednapi Adventista Egyház maga a Babilon, akkor nincs igazad (TM, 1893, 50. 58–59. o.). [Jelenések könyve Isten népének két csoportjára összpontosít: a látható maradékra (12:17) és „az én népemre” Babilonban (18:4). E fejezet az előbbivel foglakozik, a 14. fejezet, „a hangos kiáltás” pedig az utóbbival.]

Jézus bizonyságtétele náluk van

Ahogy a vég közeledik, és a világnak küldött utolsó figyelmeztetés munkája terjed, egyre fontosabb, hogy a jelenvaló igazságot elfogadók világosan lássák a bizonyságtételek természetét és befolyását, valamint ismerjék, hogy ezeket az Úr kezdettől fogva egybekapcsolta a hármas angyali üzenet hirdetésével (5T, 1889, 654. o.).

Egyes emberek egyik tervet a másik után koholhatják, és az ellenség is keresni fogja a módját, hogyan csaljon el lelkeket az igazságtól; de akik hiszik, hogy az Úr White testvérnőn keresztül szólt, és üzenettel bízta meg őt, megmenekülnek attól a sokféle csalástól, amely ezekben az utolsó napokban éri őket (3SM, 1906, 83–84. o.).

Lesznek majd, akik azt állítják, hogy látomásokat kaptak. Ha Isten világos bizonyítékot ad neked, hogy a látás tőle jön, elfogadhatod azt, de ne adj hitelt annak semmilyen más tanúságtétel nyomán, mert az emberek egyre gyakrabban válnak félrevezetés áldozataivá külföldön és Amerikában egyaránt (2SM, 1905, 72. o.).

Utat mutató bibliai tanítások

Az 1844-es év elmúltával hatalmas események időszaka zárult le. Döbbent tekintetünk előtt föltárult a szentély megtisztítása, amelyről kiderült, hogy a mennyben van, és határozott kapcsolatban áll Isten földi népével, valamint az első, a második angyal üzenetével és a harmadikkal is, kibontva a zászlót, melyen ez a felirat áll: „Isten parancsolatai és Jézus Krisztus hite.” Az üzenet egyik útjelzője a törvényt tartalmazó frigyláda és az Isten temploma volt, melyet igazságszerető népe a mennyben látott. A negyedik parancsolat szombatja rávetette tündöklő sugarait Isten törvénye megszegőinek ösvényére. Régi útjelző a gonoszok halandósága is, de semmi mást nem tudok felidézni, ami a korábban feledésbe merült régi igazságok témáit érintené (CW, 1889, 30–31. o.).

A hetednapi adventisták megkülönböztető missziója

Az Úr törvényének letéteményeseivé tett bennünket: szent és örökkévaló igazságot bízott ránk, amit hű figyelmeztetések, feddések és buzdítások formájában kell továbbadnunk másoknak (5T, 1885, 381. o.).

Isten mint különleges, a világtól elkülönített népet választotta ki az adventistákat. Az igazság nagy bárdjával fejtette ki őket a világ kőbányájából, hogy összekapcsoljanak vele. Önmaga képviselőivé tette, és a saját követeivé választotta őket a megváltási munka utolsó szakaszában. A valaha is halandókra bízott igazság legnagyobb gazdagságát, a legünnepélyesebb és legfélelmetesebb figyelmeztetéseket, amit Isten valaha is küldött az embereknek, nyilatkoztatta ki nekik, hogy adják tovább a világnak (7T, 1902, 138. o.).

A hetednapi adventistákat mint őröket és fényhordozókat helyezték a világba. Rájuk bízták a pusztuló világnak szóló utolsó figyelmeztetést. Csodálatos világosság árad rájuk Isten Igéjéből. Nékik adatott a legünnepélyesebb munka: az első, a második és a harmadik angyal üzenetének hirdetése. Nem létezik más munka, ami ilyen fontos lenne. Nem engedhetik meg, hogy bármi más kösse le a figyelmüket (9T, 1909, 19. o.).     

2 megjegyzés: