2022. november 16., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 16 - SZERDA - 1 Királyok 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2017&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten és népe engedetlensége. Baása, Zimri, Omri, Akháb. Róluk szól ez a fejezet, akik mindnyájan engedetlen, lázadó, erkölcsileg és vallásilag romlott királyok voltak. Isten nem tudta megáldani őket, le kellett aratniuk életük romlott gyümölcseit, de sajnos Izrael és Júda országa is szenvedett uralkodásuk alatt. Bár Istennek ítéletet kellett mondani rájuk, de népe akkor is az Ő népe maradt. Úgy viszonyult hozzájuk, mint népéhez, és talán nem is a jelenükre nézett, hanem a jövőre és arra, hogy népe eszköz lesz a megváltási terv megvalósításában.              

2.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    akinek terve van népével, függetlenül jelen állapotuktól

b.    aki töretlenül dolgozik népe megújításán

c.    aki nemcsak népe jelen romlottságát látja, hanem azt, hogy milyen eszközök lesznek művében

d.    aki egy reménykedő Isten

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 5. fejezet

5. fejezet – A MARADÉK LELKI ÉLETE (4. rész)

Isten ígéreteibe vetett hit

Aki úgy véli, jogában áll megkérdőjelezni Ura szavát, és kételkedik mindenben, ahol a legkisebb lehetőség is nyílik a hitetlenségre, az úgy érzi majd, hogy óriási küzdelmet követel tőle a hit megtartása, amikor eljön a nyomorúság. A hitetlenségben nevelkedett értelem megkötöző hatását szinte lehetetlen lesz legyőzni, mert ennek következtében a lélek Sátán kelepcéjében vergődik, és nincs ereje szétszakítani a félelmetes hálót, amely egyre szorosabban fonódik köré.

A kétkedés álláspontját választva az ember Sátán erőit hívja segítségül. Egy hitetlenül felnőtt ember számára az egyetlen reménység abban rejlik, ha Megváltójára borul, és gyermeki módon alárendeli akaratát és útjait Krisztusnak, hogy kiszabadulhasson a sötétségből az Ő csodálatos világosságára. Az embernek nincs hatalma magát megszabadítani Sátán csapdájából. Aki kétkedésre, mindennek a megkérdőjelezésére és kritizálásra neveli magát, az csak a hitetlenségben erősödik meg (Ms, 1895, 3. o.).

Felkészülés a próbára

Jézus Krisztus szolgái ne készüljenek előre a védőbeszéddel, ha majd hitük miatt bíróság elé idézik őket. Nap nap utáni készülődésük folyamán halmozzák fel szívükben Isten Igéjének értékes igazságait, táplálkozzanak az Üdvözítő tanításaival, és imával erősítsék hitüket. Így amikor elérkezik a tárgyalás napja, a Szentlélek éppen azokat az igazságokat fogja emlékezetükbe idézni, amelyek megérintik az őket hallgatók szívét. Isten a szükséges pillanatban eszükbe juttatja a Szentírás szorgalmas kutatása által szerzett ismeretet (CSW, 1900, 40–41. o.).

Amikor a bírósági tárgyalás ideje eljön, sokan azok közül, akik most másoknak prédikálnak, majd úgy találják, hogy nagyon sokszor nem tudnak kielégítő magyarázatot adni a korábban átgondolt és felvállalt álláspontokra. Nem ismerik fel súlyos tudatlanságukat, amíg ez a próba el nem érkezik. Az egyház soraiból többen is adottnak tekintik azt, hogy megérthetik, amit hisznek; de a vita elmérgesedéséig nem ismerik saját gyengeségüket. Ha elkülönítik őket a hittestvéreiktől, és magányosan kényszerülnek megállásra és meggyőződésük kifejtésére, akkor lepődnek meg, milyen zavarosan is látják azokat az eszméket, amelyeket valaha igazságként fogadtak el (5T, 1889, 707. o.).            


2 megjegyzés: