2022. november 2., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 2 - SZERDA - 1 Királyok 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten pihenni hívja megfáradt szolgáját. Dávid élete nagyon mozgalmas volt, sok bajjal és veszéllyel, de tele Istennel szerzett tapasztalatokkal is. Noha Dávid élete és története páratlan, az ilyen életek is véget érnek. Dávid történetén keresztül az egyik legszebb képet kapta a világ Istenről, az Ő jelleméről, hatalmáról, törődéséről és arról, hogy milyen kapcsolatot szeretne fenntartani az emberrel.

2.    Isten ígéreteinek egy része feltételes ígéret. Dávid jól tudja ezt és fel is hívja rá Salamon figyelmét. Isten csodálatos ígéreteket tett Dávidnak, de ezek az ígéretek csak akkor teljesednek, ha utódai hűségesek lesznek Istenhez.  

3.    Isten legnagyszerűbb emberei és barátai is csak emberek. Szomorúsággal tölt el, amikor azt olvassuk, hogy Dávid halála előtt bosszúállással kapcsolatos tanácsokat adott fiának, és Salamon is úgy kezdi uralkodását, hogy embereket öl meg. Ezek az emberek (Dávid és Salamon) időközönként olyan önzetlen tetteket hajtanak végre, hogy elcsodálkozunk rajtuk, időnként pedig csalódunk bennük, hogy politikailag vezérelt módon cselekszenek. Milyen jó, hogy Isten nem ilyen!   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki hűséges Barát, akiben sosem csalatkozol

b.    aki megérti az emberi gyengeségeket

c.    aki lelkesen és kitartóan dolgozik azon, hogy gyermekei egyre jobban hasonlítsanak rá

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 3. fejezet

3. fejezet – MIKOR LESZNEK MEG MINDEZEK?  (4. rész)

A késedelem oka

A hosszú, kesergéssel töltött sötétség éjszakája megpróbáltatást jelent, de a reggel az emberek iránti kegyelemből késik, mert ha már most visszatérne a Mester, sokakat készületlenül találna (2T, 1868, 194. o.).

Ha 1844 nagy csalódása után az adventisták ragaszkodnának hitükhöz, egységesen haladnának a gondviselés Istentől nyíló útjain, elfogadva a harmadik angyal üzenetét, és a Szentlélek erejével hirdetnék azt a világnak; akkor meglátnák Isten üdvözítését, az Úr pedig hatalmasan együttműködne erőfeszítéseikkel: a mű lezárulna és Jézus Krisztus már eljött volna, hogy a népét magához vegye és megjutalmazza… Nem Isten akarata szerint való, hogy a Megváltó eljövetele ennyit késik…

A hajdani Izráelt a hitetlenség, a zúgolódás és a lázadás negyven évre kizárta Kánaán földjéről. Ugyanezek a bűnök késleltetik a ma élő Izráel bemenetelét a mennyei Kánaánba. Egyik esetben sem Isten ígéretei a hibásak. Az Úr hitvalló népe között jelenlevő hitetlenség, világiasság, szentségtelen élet és viszály tartott bennünket annyi éven át itt, a bűn és bánat világában (Ev, 1883, 695–696. o.).

Ha Krisztus egyháza elvégzi kijelölt munkáját az Úr rendelése szerint, akkor az egész világ korábban meghallja a figyelmeztetést, és Jézus már eljöhetett volna a földünkre hatalommal és nagy dicsőséggel (DA, 1898, 633–634. o.).

Isten ígéretei feltételekhez kötöttek

Az embereknek közvetített üzeneteikben Isten angyalai az időt nagyon rövidnek érzékeltetik. [Lásd: Róm 13:11-12; 1Kor 7:29; 1Thessz 4:15-17; Zsid 10:25; Jak 5:8-9; 1Pt 4:7; Jel 22:6-7.] Nekem is mindig így mutatták be. Igaz, a várakozás időszaka hosszabbra nyúlt, mint ahogy ennek az üzenetnek a kezdeti szakaszában vártuk. Üdvözítőnk nem jelent meg olyan hamar, mint ahogy azt reméltük. De ezért mulasztás terhelné az Úr szavát? Soha! Nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten ígéretei és ítéletei egyaránt feltételhez kötöttek.

Lehet, hogy Izráel fiaihoz hasonlóan még soksok évig itt kell maradnunk ezen a földön az engedetlenség miatt; de Krisztusért kérem, ne halmozzon népe bűnt bűnre azzal, hogy Istent vádolja saját helytelen eljárása következményeiért! (Ev, 1901, 695–696. o.).

Mire vár Jézus?

A Fiú sóvárogva várja, hogy képmása végre kirajzolódjék egyházában. Akkor jön el népéért, ha majd az már tökéletesen visszatükrözi jellemét. {LDE 39.2}  

Minden keresztény kiváltsága, hogy várja és siettesse a mi Urunk, Jézus Krisztus eljövetelét (lásd: 2Pt 3:12). Ha a Jézus nevét vallók mindnyájan gyümölcsöt teremnének dicsőségére, gyorsan befejeződne az egész világon az evangélium magvetése: az utolsó nagy termés is hamarosan beérne, és Krisztus eljönne, hogy begyűjtse a drága gabonát (COL, 1900, 69. o.).

Amennyiben hirdetjük az evangéliumot a világnak, úgy hatalmunkban áll siettetni Urunk visszatérését. Nemcsak várnunk kell, hanem sietve elébe is kell mennünk Isten nagy napjának (lásd: 2Pt 3:12). (DA, 1898, 633. o.)

Isten a hatalmunkba adta, hogy véget vessünk a nyomorúság színterének: csupán együtt kell működnünk vele. (ED, 1903, 264. o.)   

2 megjegyzés: