2022. november 15., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 15 - KEDD - 1 Királyok 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten   az engedetlenséget megítéli, az engedelmességre áldással válaszol. Abija, aki hűtlen volt Istenhez, csak három évet uralkodott, viszont Asa, aki Istennek tetsző életet éle, 41 évet kapott Istentől egy csomó áldással együtt. Nem mindig érvényesül ezt az elv, hiszen sokszor találkozunk olyannal, hogy a gonosznak jól megy sora, az igaz pedig szenved. Ennek ellenére megéri hűségesnek lenni Istenhez, mert a végső szó mindig a hűségé.     

2.    Isten nem tud a gonoszság mellé állni. Sajnos a királyok története nagyrészt a hűtlenség és a romlás története. Isten pedig nem tud és nem is akar az áldásaival a hűtlenség támogatója lenni. Ha a királyok kivonják magukat Isten vezetése és oltalma alól, az ellenség, a gonosz vezetése és befolyása alá kerülnek. Ennek következményeit a történelemből ismerjük. Üdítő kivételek akadnak és ezek adnak reményt, hogy még vannak olyan emberek, akik Istent választják és az Ő jellemét tükrözik.         

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    akinek, mint szerető Atyának végig kell néznie gyermekei gyűlölködéseit és háborúskodásait.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 5. fejezet

5. fejezet – A MARADÉK LELKI ÉLETE (3. rész)

Bibliai igék emlékezetből

Minden nap többször is szánjunk drága pillanatokat imára és az Írás tanulmányozására – akkor is, ha azok csupán egyetlen bibliavers vagy szövegrészlet megtanulásával telnek, ami által lelkileg életben maradunk (4T, 1880, 459. o.).

Isten drága Igéje a mérce azoknak a fiataloknak, akik a menny Királyához hűségesek. Tanulmányozzák hát az Írásokat! Memorizálják egyik igét a másik után, és ismerjék meg, mit mondott az Úr! (ML, 1887, 315. o.).

Építs falat magad körül az Írásból, és meglátod, hogy a világ nem tudja lerombolni azt! Rögzítsd az igéket emlékezetedben, és azonnal utasítsd vissza Sátánt, amikor megjelenik kísértéseivel: „Meg van írva!” Urunk is így találkozott az ördöggel, és képessé lett az ellenállásra (RH, 1888. ápr. 10.).

Vésd jól az emlékezetedbe Krisztus drága szavait! Az ezüstnél és az aranynál is sokkal értékesebbek (6T, 1900, 81. o.).

Tarts egy zsebbibliát magadnál munka közben, és használj ki minden alkalmat, amikor drága ígéreteit megtanulhatod! (RH, 1905. április 27.).

Lesz idő, amikor sokakat megfosztanak az írott Igétől. De ha az igehelyek az emlékezetedbe is bele vannak nyomtatva, senki sem veheti el tőled (MR, 1906, 760, 24. o.).

Tanulmányozd Isten szavát! Drága ígéreteit vésd úgy emlékezetedbe, hogy amikor megfosztanak minket Bibliánktól, akkor is birtokában maradhassunk az Igének! (10MR, 1909, 298. o.).

Isten népének horgonya

Az utolsó napokban kötelességünk megbizonyosodni az első, második és harmadik angyal üzenetének teljes értelméről. Minden tevékenységünk álljon összhangban Isten szavával! A Jelenések könyvének 14. része a 6. verstől kezdődően a fejezet végéig egyesíti és feltárja az első, a második és a harmadik angyal üzenetét (13MR, 1896, 68. o.).

A harmadik angyal által közvetített üzenetet elfogadók közül sokan nem szereztek előzőleg tapasztalatot a két első kinyilatkoztatással kapcsolatban. Sátán ezt megértette, és rajtuk tartja gonosz szemét, hogy legyőzze őket; a harmadik angyal azonban a szentek szentje felé irányítja őket, és azok, akiknek volt már tapasztalatuk a korábbi üzenetekkel, megmutatja nekik a mennyei szentély felé vezető utat. Sokan meglátják az igazság tökéletes láncolatát az angyali üzenetekben, és boldogan fogadják azokat a maguk sorrendjében, és hit által követik Jézus Krisztust a mennyei szentélybe. Ezeket az üzeneteket mint horgonyt mutatták be nekem, Isten népe horgonyát. Akik megértik és elfogadják, azok biztonságban lesznek Sátán sokrétű csalásaival szemben, amelyek így nem sodorják el őket (EW, 1858, 256. o.).           

2 megjegyzés: