2022. november 28., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 28 - HÉTFŐ - 2 Királyok 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten csodatevésre hívja el Elizeust. Egyik próféta sem tesz annyi csodát, mint Elizeus. Ez a fejezet is Elizeus csodáiról szól és arról, hogy Istennek semmi sem túl kicsi, hogy ne foglalkozzon vele és semmi sem túl nagy, amivel nem tudna mit kezdeni.

2.    Isten Úr a gravitáció fölött. Talán, egy egyszerű csodának tűnik, hogy a fejsze feljön a víz felszínére és addig lebeg ott, míg el nem veszik. Aki ezt egyszerű, kis csodának gondolja, próbálja ki, hogy az-e. Istennek még egy ilyen egyszerű csodáját sem tudja leutánozni senki sem saját emberi erejéből.   

3.    Istennél minden lehetséges:

a.    Istennél a lehetetlen is lehetséges – úszik a fejszevas

b.    Isten által ismertté válnak az ismeretlen dolgok is – olvas egy ellenséges király gondolataiban

c.    Isten által láthatóvá válik a láthatatlan is – megnyitja egy szolga szemeit, hogy lássa Isten angyalait 

d.    Isten által láthatatlanná válik a látható is – bezárja az ellenség szemeit

e.    Isten által valósággá válik az elképzelhetetlen is – megvendégeli az ellenséges hadsereget Izrael fővárosában, és baráttá teszi azt.

4.    Isten várja, hogy hozzá forduljunk segítségért. Izrael fővárosa kimondhatatlan ínségre jutott Isten segítsége nélkül. Izrael királya nem Istent kereste, nem végzett önvizsgálatot, hogy miért nem tudja Isten őket megsegíteni, hanem a prófétát hibáztatja, és ki akarja végeztetni. Isten most is megmutatja hatalmát és megvédi szolgáját, aki felkészül a király küldötteinek érkezésére.           

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    aki odafigyel az ember kicsi veszteségeire is

b.    aki megvicceli Arám királyát, mert prófétája által megmutatja Izrael királyának, hol fog támadni és hol kell védekeznie

c.    aki megleckézteti Arám királyát, aki úgy gondolja, hogy azt tehet az Úr prófétájával, amit akar

d.    aki tüzes szekereket és lovakat küld egyetlen szolgájának megmentésére

e.    aki mellett a többség oldalán lesz az, aki mellette dönt. Istent nem lehet felülmúlni

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 7. fejezet

7. fejezet – A VIDÉKI ÉLET (2. rész)

Városi munka vidékről

Mint Isten parancsolatait megtartó népnek, el kell hagynunk a városokat! Énókhoz hasonlóan mi is városokban dolgozzunk, de nem lenne szabad laknunk azokban (Ev, 1899, 77–78. o.).

A külterületekről érjük el a városokat! „Nem kell figyelmeztetni őket? De igen, azonban ne úgy, hogy Isten népe ott is él. A látogatások alkalmával figyelmeztessék őket, mi következik a földre” – szólt a menny hírnöke (2SM, 1902, 358. o.).

Éveken át különleges megerősítést nyertem arra vonatkozóan, hogy művünket ne összpontosítsuk a városokra. A nyugtalanság és zűrzavar, valamint a munkásszövetségek és a sztrájkok teremtette körülmények nagyban hátráltatják munkánkat (7T, 1902, 84. o.).

Ha gonoszság árad egy nemzetre, ott mindig hallatni kell a figyelmeztetés és az intés hangját, mint ahogyan Lót szava is hangzott Sodomában. Azonban ő sok gonoszságtól óvhatta volna meg szeretteit, ha nem ide, az aljas és fertőzött nép közé telepedik le. Mindazt, amit ez a család Sodomában tett, akkor is elvégezhette volna, ha a várostól bizonyos távolságra lakik (Ev, 1903, 78. o.).

Néhányan kénytelenek lesznek most Chicagóban dolgozni, de nekik olyan központokat kellene most előkészíteniük, ahonnan elérhetnék a várost. Az Úr arra késztetné népét, hogy nézzenek körül és biztosítsanak szerény, nem túl költséges ingatlanokat, hogy azok főhadiszállásként szolgáljanak munkájukhoz. Időről időre nagyobb épületekre fognak bukkanni, melyekhez meglepően alacsony áron juthatnak hozzá (Ev, 1906, 402. o.).

Gazdag áldások a természetes környezetben

Ismét csak azt mondjuk: „Ki a városokból!” Ne tekintsd nagy veszteségnek, ha a hegyek és dombok közé kell menned, hanem azt a visszavonultságot keresd, amelyben egyedül lehetsz Uraddal, megértheted akaratát és útjait!…

Buzdítom népünket, hogy tegyék életművükké a lelkiség keresését. Krisztus az ajtó előtt áll. Emiatt kérem őket: „Ne tekintsétek megvonásnak, ha felszólítanak benneteket, hagyjátok el a városokat és költözzetek vidékre! Itt gazdag áldás vár azokra, akik megragadják őket. A természeti tájak, a Teremtő munkájának szemlélése, Isten alkotásainak tanulmányozása révén észrevétlenül átalakultok az Úr képmására” (2SM, 1908, 355–356. o.).

2 megjegyzés: