2022. november 3., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 3 - CSÜTÖRTÖK - 1 Királyok 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Salamon tudta, hogy Isten szerette Dávidot, és azt is, hogy őt is szereti. Salamon hálás lehetett azért, hogy Dávid, volt az édesapja. Hatalmas előnnyel járt, hogy Dávidon keresztül megismerhette Istent és részese lehetett Dávid tapasztalatainak. Nem kellett nulláról kezdeni Isten megismerését és a hitélet mibenlétét. Dávid nemcsak tárgyi ismeretet adott át Istenről a fiának, hanem azt a fajta bensőséges, szeretetteljes, rajongó közösséget, amit nem akárhol lehet elsajátítani.

2.    A szívesen adó Isten. Isten nemcsak költői kérdést tett fel Salamonnak, hogy kérhet, amit szeretne, hanem tényleg vágyott arra, hogy adhasson. Mert ilyen az Isten. Jó ajándékokat ad gyermekeinek és ebben gyönyörködik. Salamon jó hozzáállása felszabadította Istent arra, hogy sokat adhasson. Isten örült annak, hogy Salamon nem magára gondolt elsőként, hanem Isten népére, és olyan dolgot kért, ami az Istennel való közösségét építi és erősíti.  

3.    Isten áldásai nyomán a nép igazi magasságokba emelkedik. Nemrégen még csak egy szökött rabszolganép volt Izrael, a népek kényük kedvük szerint bántották és kizsákmányolták őket. De ez már a múlté. Izrael olyan néppé növekedett, amellyel számolniuk kellett a környező népeknek. Még az egyiptomi fáraó is sógorságra lépett Salamonnal, mert ez nem csupán egy megszokott házasság volt, hanem azt az üzenetet hordozta, hogy Izrael diplomáciai kapcsolatra lépett a világhatalmat képviselő Egyiptommal.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki szívesen ad igazi bölcsességet annak, aki tőle kéri

b.    aki gyönyörködik gyermekei hitében és bizalmában

c.    aki nem fukarkodik ajándékaival

d.    akinek ajándékai tökéletesek

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 3. fejezet

3. fejezet – MIKOR LESZNEK MEG MINDEZEK?  (5. rész)

Isten türelmének határa

A végtelen Isten még mindig tévedhetetlen pontossággal vezeti feljegyzéseit a nemzetekről. Amíg kegyelmet és bűnbánatot kínál, ez a számla nyitva marad, de amikor a számok elérnek egy bizonyos – Isten által meghatározott – mértéket, bekövetkezik haragja. (5T, 1882, 208. o.)

Az Úr feljegyzést készít a világ lakóiról. Az ellenük valló számok egyre magasabb értéket mutatnak a mennyei könyvekben; majd amikor törvényerőre emelik, hogy a hét első napjának megrontásáért büntetés jár, akkor betelik poharuk. (7BC, 1886, 910. o.)

Isten elszámol a nemzetekkel… Mihelyt eljön az az idő, hogy a gonoszság eléri a Mindenható kegyelmének megszabott határát, hosszútűrésének vége szakad. Amint a mennyei könyvekben gyarapodó számok azt mutatják majd, hogy a törvényszegés összege hiánytalan, elérkezik az Úr haragjának napja. (5T, 1889, 524. o.)

Bár a mennyei Atya végtelen irgalmában hosszútűréssel viseltetik a törvényszegő iránt, mégis létezik egy olyan határ, melyet bűneivel nem léphet át az ember. Amikor eléri ezt a határvonalat, Isten visszavonja a felkínált kegyelmet, és kezdetét veszi az ítélet. (PP, 1890, 162. o.)

Eljön az az idő, amikor az emberiség csalásaival és kihívó magatartásával eléri azt a pontot, melyen nem engedi őt túl az Úr. Ekkor megtanulják, hogy Jahve türelmének is van határa. (9T, 1909, 13. o.)  

Egy bizonyos ponton túl az Úr ítéletei tovább már nem tarthatók vissza. (PK, 1914, 417. o.)    

1 megjegyzés: