2021. november 30., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 30 - KEDD - Zsidókhoz írt levél 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2322. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (3. rész)

Mi a bűnbánat?

Jóllehet bűnösökként a törvény kárhoztatása alatt vagyunk, Krisztus azonban a törvény iránti tökéletes engedelmességével a bűnbánó léleknek igényli tulajdon igazságának érdemeit. Krisztus igazságának elnyeréséhez a bűnösnek szükséges megtudnia, milyen az a bűnbánat, amely az elme, a szív és a cselekvés gyökeres megváltozását munkálja. Az átalakulás munkájának a szívben kell elkezdődnie és az erejének az ember valamennyi képességében meg kell nyilatkoznia. Az ember azonban nem képes kicsiholni magából ezt a megbánást és csak azon a Krisztuson keresztül lehet az övé ez a tapasztalat, aki felment a magasságba, foglyokat vitt magával és ajándékot adott az embereknek. 

Ki akarja megbánni a bűneit?

Ki vágyik igazi bűnbánó lélekre? Mit kell tennie? — Jézushoz kell mennie úgy, ahogy van, késedelem nélkül. Hinnie kell abban, hogy Krisztus igéje igaz, és, hittel fogadva az ígéretet, kérnie kell, hogy kaphasson. Amikor az őszinte vágy imádkozásra késztet embereket, nem imádkoznak hiába. Az Úr beteljesíti igéretét és Szentlelkét adja, hogy Isten iránti bűnbánatra és az Úr Jézus Krisztusban való hitre vezesse őket. Imádkozik és vigyáz, elhagyja bűneit, nyilvánvalóvá téve őszinteségét eltökélt szándékkal, hogy engedelmeskedjen Isten parancsolatainak. Imáját hittel elegyíti és nem csupán hisz a törvény előírásaiban, de engedelmeskedik is neki. Azt hirdeti ezzel, hogy ő Krisztus oldalán van. Megtagad minden szokást és minden olyan társaságot, amelyek el akarnák vonni a szívét Istentől.

Aki Isten gyermekévé akar lenni, annak be kell fogadnia azt az igazságot, hogy a bűnbánat és a bűnbocsánat nem nyerhető meg kevesebbért, egyes-egyedül Krisztus engesztelő áldozata által. Ennek tudatára ébredve, az érte végzett munkával összhangban neki is erőfeszítéseket kell tennie, és lankadatlan könyörgésben kell folyamodnia a kegyelem királyi székéhez, hogy Isten megújító hatalma az ő lelkét is átjárja. Krisztus csak a bűnbánó léleknek nyújt bűnbocsánatot, de azt, akit bűnbocsánatban részesít, előbb bűnbánóvá teszi. A gondoskodás hiánytalan: Krisztus örök igazsága számíttatik be valamennyi hívő léleknek. Mennyei szövőszéken szőtt drága, szeplőtlen ruha kerül a bűnbánó hívő bűnösre. Elmondhatja: „Örvendezvén örvendezek az Úrban, örüljön lelkem az én Istenemben; mert az üdvnek ruháival öltöztetett fel engem, az igazság palástjával vett engemet körül”. (Ézs 61:10)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%2012&version=NT-HU

A Zsidókhoz írt levél 12. fejezete kiteljesítő befejezése a 11. fejezet érvelésének. A történelem hősei a bizonyságok fellege, akik dicsérik és elismerik a hit legnagyobb példaadóját: Jézust. Ő a mi hitünk szerzője és bevégzője, mert élete és áldozata által lehetővé és jelentőségteljessé tette hitünket. Jézus hite nem csupán azon alapult, hogy Isten életet tud adni neki, hanem hitte, hogy életet tud adni nekünk az Ő halála által.

A 3-11. versek arra hívnak, hogy vegyük észbe alaposan Jézus példáját, és tanuljuk meg, hogy a hit győzelme egyedül fegyelem és hosszútűrés eredményeként érhető el. Ez nehéz lecke azok számára, akik a hitet valami gyors, bűvös dolognak gondolják. A 12-16. versekben a „keserűségnek gyökerére” figyelmeztet, amely felnövekedhet, és meggátolhat bennünket Isten kegyelmének elnyerésében, ahogy történt Izrael népének pusztai generációjával. A 18-24. versig terjedő szakasz szembe állítja az izraeliták tapasztalatát a Sínai-hegynél a miénkkel a Sion hegyénél.

A könyv szerint hit által megtapasztalhattuk Jézus trónra kerülését, pappá szentelését és az új szövetség megszületését a mennyei Jeruzsálemben, a Sion hegyénél. Így, míg az izraeliták félelemmel teltek meg a Sínai-hegynél, mi örülhetünk mennyei Urunk felmagasztaltatásának.

A 25-29. versekben zárja a gondolatsort intve, hogy figyeljünk arra, amit Isten a Fiú által mondott nekünk. Izrael népe nem engedelmeskedett a Sínai-hegynél, és nem léphetett be Kánaán földjére. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Jézust, aki a mennyei Jeruzsálemből szól hozzánk. Amikor Isten szólt, a Sínai-hegy beleremegett. Most, amikor Isten Ismét szavát hallatja a mennyei szentélyből, az egész univerzum megrázkódik majd, és csak az igazak lesznek képesek megállni és örökölni Isten országát (Zsoltárok 15:5; 16:8; 21:7; 62:2; 112:6)

Felix H. Cortez

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: