2022. február 18., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 18 - PÉNTEK - 1 Mózes 36

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 36 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+36&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+36&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, a rend Istene. A bibliai nemzetségi táblázatoknak több üzenete is van. Az egyik az, hogy Isten a rend Istene, aki szép rendben számon tart mindenkit. Figyelmét senki sem kerüli el. És ez ezért teszi, hogy az ő áldásaiból és szeretetéből senki se maradjon ki. A másik üzenet az, hogy Isten megadja azt, amit megígért. Isten megígérte, hogy Ismáel is nagy nemzet lesz. Izrael csak egy kis törzs, amikor Ézsau nemzetségében már királyok uralkodnak.              

2.    Isten mindenki számára felajánlja kegyelmét. Ézsau a fizikális élvezetek embere volt. Próbák alá vetette az Úr. Jákobbal sikerült megbékélnie, de alapjelleme megmaradt. Jákobot is próbák alá vetette az Úr, de az ő jelleme folyamatosan tökéletesedett, az Ígéret örököse címhez méltó lelki emberré vált. A két testvér kibékült egymással. Mindketten meggazdagodtak, de Ézsau tudta, hogy jellemük különbözősége miatt szét kell válniuk.

3.    Isten nem predesztinál, de figyelmeztet felelősségünk súlyára. Isten kiválaszt. Mindenki kiválasztott lehet, aki Isten szövetségét választja, Isten áldásaira engedelmességgel válaszol.           

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki gazdagon és bőségesen áld; aki nem az ember érdeme szerint cselekszik és áld, aki nem kényszeríti rá magát senkire; aki elfogadja az ember szabad akaratú döntését, ahogy Ézsaura sem kényszerítette rá magát.    

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 4. fejezet

4. fejezet – A világ állapota, amellyel a keresztény munkás szembetalálja magát (6. rész)

Lelki sötétség

Ez A sötétség órája a világ egyházaiban. Az Isten dolgai felőli tudatlanság elrejti az Urat és az igazságot a szem elől. A gonoszság erői nagy számban gyülekeznek. Sátán azzal kecsegteti munkatársait, hogy az általa végzett munkával fogságába hajtja a világot. Miközben a gyülekezetben helyenként tétlenség uralkodik, az ördög és seregei nagy erővel tevékenykednek. A hitvalló keresztény egyházak nem munkálkodnak a világ megtérítésén. Mivelhogy őket magukat is megrontotta a büszkeség és az önzés, ezért nekik is meg kell ízlelniük soraikban Isten átformáló hatalmát, mielőtt másokat egy tisztább vagy egy magasabb színvonalra vezetnének. (Testimonies, IX, 65.)

Ma is, miként egykor, Isten Igéjének alapvető igazságait teszik félre az emberi elméletek és magyarázatok kedvéért. Az evangélium sok hitvalló szolgája nem fogadja el ihletett Igeként a teljes Bibliát. Az egyik bölcs elvet egyes részeket, egy másik más fejezeteket. Véleményüket az Ige fölé helyezik, és az általuk tanított Szentírás tulajdon tekintélyükön alapul. Isteni hitelességét lerombolták. A hitetlenség magvait ily módon hintették szanaszét. Az emberek összezavarodtak, és nem tudják, mit higgyenek. Sok olyan hitpont van, amiket a léleknek nincs illetékessége magáévá tenni. (Christ’s Object Lessons, 39.)

A gonoszság eddig ismeretlen magasságokba jutott, ennek ellenére sok lelkész mindegyre azt hajtogatja, hogy „békesség és biztonság” van. Isten hűséges hírnökeinek azonban rendíthetetlenül tovább kell menniük, végezve a rájuk bízott munkát. Magukra öltve a menny teljes fegyverzetét, félelem nélkül és győzelmesen kell előrehaladniuk, egy pillanatra sem téve le a fegyvert mindaddig, amíg minden lélekhez, akihez el tudnak érni, el nem juttatják az igazságnak erre az időre szóló üzenetét. (The Acts of the Apostles, 220.)

A vallásos világ mai állapota láttán alapos okunk van a riadalomra. Az Isten kegyelméből gúnyt űznek. A sokaság érvénytelennek tartja Jehova törvényét, „oly tudományokat” tanítva, „amely embereknek parancsolata”. Nemzetünk számos egyházában uralkodik a hitetlenség. Nem a legtágabb értelemben vett eltévelyedés – nem tagadják nyíltan a Bibliát –, hanem az a fajta hitetlenség, amely a kereszténység öltözetében díszeleg, mialatt aláássák a Szentírásba, mint az Istentől jövő kinyilatkoztatásba vetett hitet. A buzgó áhítat és az élő kegyesség helyét átvette a tompán kongó alakiasság, aminek eredményeképpen a hitehagyás és az érzékiség dívik. „Hasonlóképpen, mint a Lót napjaiban is lett… ezenképpen lesz azon a napon, amelyen az embernek Fia megjelenik.” A most zajló események napi beszámolói is Isten Igéje teljesedéséről tanúskodnak. A világ rohamosan érik meg a pusztulásra. Az Úr hamar kitölti az ítéletét, a bűnt és a bűnösöket pedig megemészti. (Patriarchs and Prophets, 166.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.327/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 4. fejezetéhez (február 13-19.).

Az omikron nem az első fenyegetés, amivel szembe kell néznünk, mint tudjuk, és nem is az utolsó. A járványok, katasztrófák és háborúk mindig velünk voltak; és ahogy egyre közeledünk az idők végezetéhez, a természeti, társadalmi csapások és az emberi szív nyomorúságai növekedni fognak.

A bűneset óta a föld fizikailag és lelkileg is a bűn hatása alatt áll. Mi a különbség a múlt és a jövőbeli dolgok között? Ha alaposan megvizsgáljuk a próféciákat, ráébredünk, hogy a társadalom utolsó állapotának lényege a hamisság. A múltban az emberek tudták, hogy a gonosz az gonosz, de végül fokozatosan hozzászoknak, míg nemcsak elfogadhatóvá válik, hanem normálissá.

Így van ez a vallásban és a hitben is. „Sátán számos tervet talál ki arra, hogy lekösse az emberek gondolatait, és eltérítse a figyelmüket az üdvösség szempontjából létfontosságú igazságokról.”

Ilyen időkben hova szegezzük tekintetünket? Az idők jeleire, hogy lássuk, hogyan rosszabbodnak egyre a dolgok? Sátán szolgáinak cselekedeteire?

Hamarosan az emberiség ránk fog figyelni, hogy az életünk különbözik-e, mert a mi szemünk az igazságra és az eljövendő világra tekint. A próba azonban nem csak a külsőségekben megmutatkozó erkölcsi viselkedésből áll, hanem inkább hogy a Biblia Ura milyen helyet foglal el az életünkben.

„Istennek sok ezer embere van, aki nem hajtott térdet a Baál előtt.” Köztük vagyunk vajon?

Luis Iván Martínez Toledo

Újszövetség-oktató a Linda Vista Egyetemen, Chiapas, Mexico

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: