2022. február 22., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 22 - KEDD - 1 Mózes 40

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 40 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+40&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+40&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten álmokkal is üzen. A raboskodó József nemcsak a tömlöctartó előtt vált kedvessé, hanem rabtársai körében is. A tömlöctartó Józsefet rendelte a fáraó főpohárnoka és fősütőmestere mellé. József ezt a feladatát is alázatosan végezte, és nem a maga helyzetével volt elfoglalva, hanem felfigyelt ’rabtársai’ megnyilvánulásaira, érzéseire: A fáraó két embere álmot látott és igen nyugtalanná váltak. Mind a ketten tudták, álmuk nem meggyötört agyuk átrendeződött terméke volt, éjszakai üzenetüknek jelentéssel bírt. József, aki maga is két prófétikus álom részese volt, s álmai egyébként javában a megvalósulás útján voltak, készségesen reagált a történésekre.               

2.    Isten az „álomlátó” Józsefet álomfejtővé teszi. Isten nemcsak a kövesztőinek, hanem az idegeneknek is kész álombeli eligazítást adni. József pedig annyira közel állt Istenhez, hogy felhasználhatta őt rabtársai álmának megfejtésére. Isten azért adott álmot a két tisztviselőnek, mert volt egy eszköze – József, aki megfejtette álmukat. Mit ért volna a két tisztviselő az álmával, ha nincs egy József?  

3.    Istennél nincsenek véletlenek, időzítései pontosak. Ha Isten azt mondta, hogy három nap múlva történni fog valami, akkor három nap múlva pontosan meg is történt, és pontosan az, ami megjövendölt.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek jelleme tükröződik gyermekei életében (József odafigyelt rabtársai érzéseire és együttérzett velük); aki bárkit felhasználhat az Ő csodálatos tervében; aki erőt ad minden helyzetben; akinek szava mindig beteljesül.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 5. fejezet

5. fejezet – A gyülekezet, mint kiképző központ (3. rész)

Alkalmazzuk a tanultakat!

Isten ügyében mennyi hasznos és köztiszteletben álló munkás részesült kiképzésben, miközben a legalacsonyabb állásokban kellett egyszerű hétköznapi feladataikat végezniük. Mózes Egyiptom reménybeli uralkodója volt, Isten azonban nem tudta volna kivenni a királyi udvarból annak a munkának az elvégzésére, amelyre kijelölte őt. Csak miután negyven esztendőn át híven pásztorkodott, küldte el, hogy a nép szabadítója legyen. Az Úr Gedeont a cséplő mellől hívta el, hogy eszköz legyen a menny kezében Izrael seregeinek megszabadítására. Elizeus az eke szarva mellől nyert elhívást, hogy az Isten parancsát cselekedje. Ámós pásztorember volt, földművelő, amikor a Mindenható átadta neki a hirdetendő üzenetet. Mindenkinek, aki Krisztus munkatársa, rengeteg nehéz és hálátlan munkája lesz, amit el kell végeznie, s hogy milyen témákról tanítanak, azt bölcsen kell megválasztaniuk, mivel ezek a jellemkülönbségeikhez és a rájuk váró munkához is alkalmazkodnak. (Gospel Workers, 332–333.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.380/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 5. fejezetéhez (február 20-26.).

Az oktatás az egyház fontos célja és az egyik eszköze ahhoz, hogy a Jézustól kapott küldetését betöltse. Az oktatás része annak, hogy hogyan éri el a megváltás terve a csúcspontját.

A keresztény oktatásnak jól körülhatárolható célja van, és úgy érhető el, hogy tanulási helyzeteket irányítanak egy bizonyos cél érdekében. A maga részéről az egyháznak meg kell értenie Isten tervét és életképes stratégiákat kell alkalmaznia, hogy teljesítse ezt a tervet. Az egyháznak szüksége van az oktatásra, hogy megossza Isten örök megváltási tervét. Hogy a megváltás célja megvalósulhasson, az egyháznak és a keresztény oktatóknak együtt kell működniük és össze kell hangolódniuk.

Az oktatás viszont a megváltott egyház tevékenysége, amelyet azzal bíztak meg, hogy megossza a megváltási tervet.

Így az egyház az oktatás központjaként tekintendő. A tudásnak, amelyet kutatnak és megosztanak, hasznosnak, szerteágazónak és gyakorlatinak kell lennie, de mindenekfelett összhangban kell lennie Isten tervével. A missziós tudást kutatni és gyakorolni kell. Ez a tudás tartalmazza a mentális, fizikai, érzelmi és lelki fejlődést, amelynek alapja a megváltási terv.

Természetesen minden hívő fogadója és továbbadója Isten tervének, tudományának. Miközben tanítja, bátorítja és megszervezi, hogy szolgáljon, az egyház betölti ezt a missziót. Ahol szükség van, igazítsuk hozzá az oktatási tantervet. Vegyük figyelembe azokat a területeket, amelyeken sürgősen javítani kell, mint például az egészséges ételek vásárlása és elkészítése. Minden új hívőnek szüksége van arra, hogy átformáló oktatásban részesüljön, amely felkészíti őket arra, hogy a további átformáló oktatás új csatornájává váljanak. Ez a végidők egyházának feladata.

José Luis Jiménez

A keresztény szolgálat és vallás professzora, Linda Vista Egyetem, Mexico

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: