2022. február 1., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 1 - KEDD - 1 Mózes 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 19 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+19&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+19&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki mennyei lényeket küld az ember megsegítésére. Isten szemében annyira fontos Lót és családja, hogy a mennyei seregből angyalokat küld megsegítésére. De nem csak Lóttal teszi ez meg hanem veled is. Ellen White arról ír, hogy Isten leggyengébb gyermekének leggyengébb sóhajára, kész kiüríteni az egész mennyet és minden angyalt elküldeni a megsegítésére.    

2.    Az ember utálatosságait is elviselni kész Isten. Vajon milyen lehetett a tiszta és szent Istennek végignézni, amint Lót kész kiszolgáltatni lányait a felajzott tömegnek; azokat a lányokat, akik már el voltak jegyezve más férfiaknak? És milyen lehetett Istennek végignézni, amint Lót leányai leitatják apjukat és fajtalankodnak vele! Bizonyára Isten szíve nagyon sajoghatott.

3.    Az ítéletet gyakorló Isten. Bár Isten türelme és szeretete végtelen, az ember és környezete védelme érdekében kénytelen ítéletet tartani. Ha Isten nem gyakorolna ítéletet, nem menthetné meg sem az embert, sem a földet. Ezért még egyszer el fog jönni ítélni, hogy megmentse népét és újjáteremtse a földet  

4.    A szabad akaratot felajánló és a választás következményeire emlékeztető Isten. Isten szabad akaratot biztosított Lótnak, aki élt is a lehetőséggel, és ennek meglettek a csúnya következményei. Isten hagyhatta volna, hogy learassa döntése következményeit, de ehelyett elküldte mennyei küldötteit, hogy segítsenek neki. Isten Ádámnak és minden leszármazottjának szabad akaratot biztosított, amivel Ádám nem tudott helyesen élni, és így veszélybe sodorta az egész földet. Isten azonban nem hagyta bűnében elveszni a földet, hanem mennyei Küldöttet küldött, aki élete árán mentett meg bennünket rossz döntéseink következményétől.   

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek a szeretete az emberi vendéglátásban is tükröződik; aki bemutatja, hogy az emberi gonoszság határtalan lehet, ha ő nem fékezi meg; aki érthetően az ember elé tárja tervét; aki az emberi kívánságra még a vészhelyzetben is figyel; aki végtelen hatalmú, de végtelen türelemmel várakozik az emberre; aki megengedi, hogy az emberi butaság következményei megvalósuljanak, de azt is irgalommal kezeli.      

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (3. rész)

A fiatalokra váró jövő

Sok mai fiúcska – akik úgy nőnek fel, miként Dániel nevelkedett júdeai otthonában,  tanulmányozzák Isten Igéjét és műveit, és elsajátítják a hűséges szolgálat leckéit – ott fog állni a törvényhozók és bírák előtt vagy épp uralkodók udvaraiban a királyok Királya tanújaként. (Education, 262.)

Timótheus is még zsenge ifjú volt, amikor elhívást nyert

Pál látta, hogy Timótheus hű, megingathatatlan és igaz, ezért elhívta őt, hogy fáradozásaiban és útjai során társa legyen. Akik a gyermek Timótheust tanították, jutalmát vették fáradozásaiknak, látva, hogy a gondjukra bízott fiút a nagy apostolhoz fűzi szoros kötelék. Timótheus zsenge ifjú volt, amikor Isten kiválasztotta a tanítói hivatalra, de gyermekkori neveltetése oly mértékben megalapozta elveit, hogy készen állt Pál segítőjeként elfoglalni a helyét. Noha fiatal volt, keresztény szelídséggel viselte kötelezettségeit. (The Acts of the Apostles, 203–204.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: