2022. február 2., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 2 - SZERDA - 1 Mózes 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+20&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+20&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A próbákkal formáló Isten. Isten folyamatosan próbába engedi választottját. Ábrahám megbízatása nagyszabású, de választottsága ellenére emberként gyengeségeket is hordoz, képes hazugsághoz folyamodni. Istennek a próbákkal az a célja, hogy rámutasson gyengeségeinkre és elősegítse jellemünk pozitív formálódását.  Próbái tisztítást jelentenek, azzal a céllal, hogy Jézus képmása fokozatosan kiábrázolódhasson rajtunk.    

2.    Az irgalmas, a választottját védelmező Isten, aki azt várja, Hozzá forduljunk segítségért. Ábrahám tetteit a félelem motiválta, ezért rossz döntéseket hozott, amelyekkel folyamatosan veszélyeztette feleségét és házasságát.  Ettől a rossz tulajdonságától meg kellett szabadulnia, mert az Istenben való hit és bizalom, nem férnek meg a félelemmel. A szeretet és a félelem, nem férnek meg egymással. A szeretet kiűzi a félelmet. Ábrahám, bár nehezen, de végül megtanulta ezt az elvet.

3.    Isten, aki kiáll kicsinyhitű, vétkező barátja mellett. Ábrahám, aki hazudott, imában közbenjár Abímelekért, aki nem követett el semmi bűnt. Isten tudomására hozta a királynak, hogy jellemileg bármilyen gyenge a barátja, hozzá tartozik, és ő meg fogja védeni őt.  

4.    Isten, aki szóba áll egy pogány királlyal. Ábrahámról Isten azt mondja Abímeleknek, hogy prófétája. A próféta az, akinek Isten álomban vagy látomásban megjelenik. De hát Isten megjelent álomban Abímeleknek, a pogány királynak is. Ezek szerint ő is próféta volt. Abímelek éppúgy gyermeke volt Istennek, mint Ábrahám. És úgy tűnik, hogy ebben a történetben engedelmesebb gyermeke, mint maga Ábrahám    

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki nem hagyja magára rossz helyre tévedt gyermekét; aki az emberi ötletek megvalósítását bizonyos határig megengedi, de irgalmával kezeli; aki figyelmeztet, hogy amennyire tudjuk, tegyük jóvá a helytelen cselekedeteket; akit sokszor félreértenek vagy nem értenek meg, de ő akkor is a javunkat akarja; aki olyan embereket küld hozzánk, akivel megoszthatjuk aggodalmainkat; aki arra kér, hogy az ellenségünkért is imádkozzunk, és aki az ellenségünkért mondott imát is meghallgatja.      

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (4. rész)

Tartalékok a sorok feltöltésére

A köztünk élő teherhordozók mindegyre sírba szállnak. Sokan azok közül, akik élen jártak az általunk mint nép által bevezetett reformok kivitelezésében, túljutottak az élet delelőjén, és immár mind testi, mind szellemi erejük hanyatlik. Mély nyugtalansággal tehetjük fel a kérdést: ki fogja betölteni a helyüket? Kire bízatják rá majd a gyülekezet alapvető érdekeit, ha a mostani zászlóvivők elesnek? Csak aggodalommal tekinthetünk a mai ifjakra, akiknek e terheket majd magukra kell venniük, és akikre a kötelezettségek hárulnak. Nekik kell majd átvenniük a munkát ott, ahol mások leteszik, és ahogy ők járnak, az fogja meghatározni, hogy vajon az erkölcsösség, a vallásosság és az élettel teli istenfélelem érvényesül-e, vagy az erkölcstelenség és a hűtlenség ront és semmisít meg mindent, ami értékes. (Gospel Workers, 68.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: