2022. február 3., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 3 - CSÜTÖRTÖK - 1 Mózes 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+21&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+21&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Az ígéretét beteljesítő, végtelenül kegyelmes Isten. Bár Ábrahám Sárával több ízben elbukik, elgyengül, a hit emberének és Sárának tett, több alkalommal is megismételt ígéretet Isten beteljesíti. Megszületik az Ígéret gyermeke, Izsák.    

2.    Isten, aki számára minden lehetséges. Isten hatalmas kegyelmének köszönhetően Ábrahám és Sára megértette, hogy mennyei közbelépés folytán kapták meg az ígért fiúgyermeket.  Emberileg teljesen lehetetlennek tűnt, de Ábrahám hite elnyerte jutalmát. Az emberi lehetőségnek vége szakadt, Isten viszont közbelépett és az emberileg lehetetlen Isten által lehetségessé vált.

3.    Az ígéretéhez mindenkor hűséges, irgalmas Isten. Bár az Ígéret gyermeke csodálatos módon megszületett, Sárának a hite egykori elgyengülése miatti következményeket viselni kell, szembesülnie kell Hágár irigységével, féltékenységével, megvetésével. Sára elűzi Hágárt fiával, de Isten a Hágárnak adott ígéretéhez is hűséges.  

4.    Isten, aki meghallja egy szolga sírását és egy gyermek hangját. Isten meghallotta a bajbajutott asszony és gyermeke hangját, megoldást mutat nekik (egy forrást) és megsegíti őket a sivatagi körülmények között, mert Isten az elhagyatottak, az elűzöttek és a magukra maradtak Istene is.  

5.    Isten, akinek a nevét segítségül lehet hívni. Ábrahám tudta ezt és meg is tette. Milyen ünnepélyes kijelentés, hogy „segítségül hívta ott az Úrnak, az örökkévaló Istennek a nevét.” Ez számodra is rendelkezésre áll. Élj a lehetőséggel, mint Ábrahám!     

6.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki mindig úgy cselekszik, ahogy megígérte, Sárával is ezt tette; aki az emberi ötleteket magasan felülmúló megoldásokat ad; aki gyakran feltűnően úgy védelmezi az övéit, hogy erre a pogányok is odafigyelnek; akinek végtelen a szeretete, ezért mindenki részesül az áldásaiból.      

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (5. rész)

Az úttörők fáradozása és áldozata

Bizalmat kell tanúsítanunk fiataljaink iránt. Úttörőknek kell lenniük minden vállalkozásban, annak minden fáradságával és áldozatával, miközben Krisztus túlzottan igénybe vett szolgáit tanácsadókként kell megbecsülnünk, akik bátorítást és áldást nyújtanak azoknak, akik a legsúlyosabb megpróbáltatásokat szenvedik el Jézusért. (Counsels to Teachers, 516–517.)

Ifjakat keresünk. Isten a misszionáriusi munkamezőkre hívja őket. Ők viszonylag mentesek a gondoktól és a kötelezettségektől, így kedvezőbbek a körülményeik egy-egy munka felvállalására, mint azok, akiknek egy nagy család eltartásáról és taníttatásáról kell gondoskodniuk. Azon kívül a fiatalok könnyebben tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez és az ismeretlen társaságokhoz, és könnyebben elviselik a kényelmetlenségeket és nehézségeket. Tapintattal és kitartással el tudják érni az ott élő embereket. (Counsels and Teachers, 517.)

Sok fiatalt, aki otthon részesült a megfelelő nevelésben, kell kiképezni a szolgálatra, és késztetni, hogy emelje magasba az igazság lobogóját új helyeken a jól megtervezett hűséges munka által. Lelkészeinkkel és tapasztalt munkásokkal társulva a nagyvárosi munkában a legjobb képzésben részesülnek majd. Az isteni vezetéssel együtt járva és a tapasztaltabb munkatársak imáitól támogatva nagyszerű és áldott feladatot végezhetnek. Amikor egyesítik fáradozásaikat az idősebb társaikéval, ifjonti erejüket a legjobb haszonnal kamatoztatva, mennyei angyalok társaságát élvezhetik majd; az Úr munkatársaiként pedig kiváltságuk, hogy bátorsággal és szabadon énekeljenek, imádkozzanak, higgyenek és dolgozzanak. A remény és a bizalom, amit a mennyei segítők jelenléte biztosít mindnyájuknak, imára, dicséretre és az igaz hit őszinte megnyilvánulására készteti őket. (Testimonies, IX, 119.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése