2022. február 25., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 25 - PÉNTEK - 1 Mózes 43

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 43 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+43&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+43&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A kegyelmes Isten. Isten kegyelme erőteljesen munkálkodik a testvérek megtérése és jellemük átalakulása érdekében. A 42. fejezetben Rúben, a 43.fejezetben Júda lelki utazásának, megtérésének lehetünk tanúi. Júda jellemének átformálódása is egyértelművé válik. Rúbenen kívül Júda volt az, aki József életét védelmezte.               

2.    A család helyreállításának Istene. Isten szemében nagyon fontosak a családi kötelékek, ezért mindent megtesz a megsebzett, széttöredezett családok helyreállításáért. Isten tudja, hogy Jákob családja csak így tudja teljesíteni szerepét nagy tervében. Viszont a család tagjainak is rá kell jönni, hogy csak együttműködve érhetik el a család egységét és maradhatnak fenn hosszú távon. A család helyreállítása érdekében Jákob fiainak próbáját a család többi tagjának is el kell szenvednie. Jákob kénytelen elengedni szeretett fiát, Benjámint a bizonytalanba, és József szíve is fáj, hogy testvérei miatt kemény próba alá kell vetnie úgy Jákobot, mint Benjámint. Jákob a fájdalmát Istenre bízza.     

3.    Isten, a lelkiismeret ajándékozója. Ebben a történetben fő szerepet kap a lelkiismeret. Sokszor megszólal a testvérek, Jákob és még József szívében is. A lelkiismeret Isten ajándéka, hogy megvédjen bennünket a rossztól, vagy helyreigazítson bennünket, ha már elkövettük a rosszat.

4.    Isten, aki ismertté válik Egyiptomba. József házának felügyelője Istenről, atyáik Istenéről beszél a testvéreknek. És ez valószínűleg azért van, mert József megismertette atyái Istenét az egyiptomi előkelőségekkel. József egy igazi misszionárius volt Egyiptomban. Szolgálata, bizonyságtétele és élete nyomán százezrek ismerték meg az igaz Istent.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek szava beteljesedik, mert az éhínség elhatalmasodott az egész földön; aki gyermekein, prófétáin keresztül figyelmeztetést küld és a felkészülést is biztosítja; aki példát mutat az adott szó betartására; aki mindent tud, mindent lát; aki türelemmel dolgozik gyermekei jellemén; aki nemcsak rövid, de hosszútávon is gondolkodik, előkészíti Izraelt, hogy egy életerős nemzet legyen, amely áldásának eszköze lehet a világ többi része számára.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 5. fejezet

5. fejezet – A gyülekezet, mint kiképző központ (6. rész)

Az isteni mérték

Az Úr azt kívánja, hogy részesüljünk minden lehetséges módon oktatásban, szem előtt tartva azt a célt, hogy ismereteinket meg kell osztanunk másokkal. Senki nem tudhatja, hol és hogyan nyer elhívást arra, hogy Istennek dolgozzon és az ő nevében szóljon. Mennyei Atyánk tudja egyedül, mit képes kihozni egy-egy emberből. Itt hevernek előttünk a lehetőségek, amiket gyönge hitünk nem vesz észre. Elménket arra kell edzeni, hogy ha szükséges, a legmagasabb földi tekintélyek előtt is képesek legyünk bemutatni Igéje igazságát oly módon, hogy azzal megdicsőítjük az ő nevét. (Christ’s Object Lessons, 333–334.)

Ki készült fel arra, hogy kimenjen és dolgozzon az Úr szőlőjében? Isten nem leli kedvét a járatlan emberekben. Azt várja követőitől, hogy a tőle kapott talentumokat a lehető legjobban és legmagasztosabban használják fel. (Review and Herald, 1889. április 2.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.380/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 5. fejezetéhez (február 20-26.).

Az oktatás az egyház fontos célja és az egyik eszköze ahhoz, hogy a Jézustól kapott küldetését betöltse. Az oktatás része annak, hogy hogyan éri el a megváltás terve a csúcspontját.

A keresztény oktatásnak jól körülhatárolható célja van, és úgy érhető el, hogy tanulási helyzeteket irányítanak egy bizonyos cél érdekében. A maga részéről az egyháznak meg kell értenie Isten tervét és életképes stratégiákat kell alkalmaznia, hogy teljesítse ezt a tervet. Az egyháznak szüksége van az oktatásra, hogy megossza Isten örök megváltási tervét. Hogy a megváltás célja megvalósulhasson, az egyháznak és a keresztény oktatóknak együtt kell működniük és össze kell hangolódniuk.

Az oktatás viszont a megváltott egyház tevékenysége, amelyet azzal bíztak meg, hogy megossza a megváltási tervet.

Így az egyház az oktatás központjaként tekintendő. A tudásnak, amelyet kutatnak és megosztanak, hasznosnak, szerteágazónak és gyakorlatinak kell lennie, de mindenekfelett összhangban kell lennie Isten tervével. A missziós tudást kutatni és gyakorolni kell. Ez a tudás tartalmazza a mentális, fizikai, érzelmi és lelki fejlődést, amelynek alapja a megváltási terv.

Természetesen minden hívő fogadója és továbbadója Isten tervének, tudományának. Miközben tanítja, bátorítja és megszervezi, hogy szolgáljon, az egyház betölti ezt a missziót. Ahol szükség van, igazítsuk hozzá az oktatási tantervet. Vegyük figyelembe azokat a területeket, amelyeken sürgősen javítani kell, mint például az egészséges ételek vásárlása és elkészítése. Minden új hívőnek szüksége van arra, hogy átformáló oktatásban részesüljön, amely felkészíti őket arra, hogy a további átformáló oktatás új csatornájává váljanak. Ez a végidők egyházának feladata.

José Luis Jiménez

A keresztény szolgálat és vallás professzora, Linda Vista Egyetem, Mexico

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: