2022. február 21., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 21 - HÉTFŐ - 1 Mózes 39

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 39 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+39&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+39&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten erejével győzelmes életet élhetünk. Az előző fejezetben Júda bűnéről, a romlott emberi természet megnyilvánulásáról olvashattunk. Ebben a fejezetben József bebizonyítja számunkra, hogy Istennek az erejével a leggonoszabb szándékkal eltervezett, leggaládabb módon előkészített kísértés közepette is győzelmes életet élhetünk.               

2.    Isten segítségével az emberi igazságtalanság, gyalázatos méltánytalanság is méltó módon viselhető. Hogyan tud József megállni becsületesen a kísértések közepette?  A 39.  fejezet négyszer   utal arra, hogy Isten nem hagyta el Józsefet. Mivel Isten Józseffel   volt, József   a próbák sokasága, nehézsége közepette mindvégig méltóan tudott viselkedni Istenéhez. Jézus előképeként József a jézusi tulajdonságokat vetítette előre, aki méltósággal viselte a legdurvább bántalmazásokat és igazságtalanságokat.  

3.    Isten Józseffel volt. Ez a mottója a 39. fejezetnek, és azt üzeni, hogy Isten mindig ott van velünk is. Jézus Immánuel, azaz Velünk az Isten. Ezért jött a földre, ezért halt meg, és ezért szolgál érettünk a mennyei Szentek szentjében, és ezért jön majd érettünk, hogy az örökkévalóságon is velünk legyen.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki meg tudja lágyítani az ellenség szívét is; akinek köszönhető, ha sikeres, eredményes lesz a munkánk; aki figyelemmel kíséri a magas beosztású gyermekeit is; aki megengedi a kemény próbákat, ahogy József urának feleségét is felhasználhatta az ellenség; aki segít az embereknek felismerni a gonosz cselekedeteket; akinek fáj, ha az emberek másokat vádolnak és büntetnek saját gonoszságuk miatt.   

Ilyennek látjuk Istent ebben a fejezetben, de tegyük fel a kérdést, hogy vajon milyennek lát Isten bennünket? Olyannak, mint Júdát az előző fejezetben, vagy olyannak, mint Józsefet ebben a fejezetben? Vagy a Fiát látja bennünk, aki az ő saját igaz életét nekünk tulajdonítja?       

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 5. fejezet

5. fejezet – A gyülekezet, mint kiképző központ (2. rész)

A gyülekezeti misszionáriusi tananyag

Sokan állnának készen a munkára, ha megtanítanák őket arra, hogyan kezdjék el. Oktatásra és bátorításra van szükségük. Valamennyi gyülekezetnek a keresztény munkások kiképző iskolájának kell lennie. Tagjaikat meg kell tanítani arra, hogyan tartsanak felolvasásokat, hogyan vezessenek, lássanak el tanítással szombatiskolai osztályokat; hogyan segíthetik a legjobban a betegeket s viselhetnek gondot a szegényekről, és miként munkálkodhatnak a megtéretlenekért. Kellenek, hogy legyenek egészségnevelő iskolák, főzőtanfolyamok és egyéb kiképzések a keresztény segítő szolgálat különböző területein. Ne csak tanítások legyenek, hanem végezzenek tényleges munkát is tapasztalt kiképzők irányításával. A tanítók járjanak elöl a nép között való munkálkodással, hogy majd a hozzájuk csatlakozók tanuljanak az ő példájukból, ami többet ér a szabályoknál. (The Ministry of the Healing, 149.)

Különleges kiképzés

Nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megtanítsuk az egészségügyi reform alapelveire. Főzőtanfolyamokat kell indítani, s egyik háztól a másikig járva kell oktatásban részesíteni az embereket, hogyan készíthetnek teljes értékű ételeket. Az idősebbeknek és a fiatalabbaknak egyaránt meg kell tanulniuk, hogyan főzhetnek egyszerűbben. Ott, ahol bemutatjuk az igazságot, meg kell tanítani az embereket arra is, hogyan készíthetnek el ételeket egyszerű, mégis étvágygerjesztő módon. Be kell nekik mutatni, hogy létezik tápláló étrend húsételek nélkül is. (Testimonies, IX, 161.)

Minden helyen, ahol van gyülekezet, oktató munkát kell indítani, hogyan készíthetnek az emberek egyszerű, teljes értékű ételeket azok élvezetére, akik az egészségügyi alapelvekkel összhangban kívánnak élni. A gyülekezeti tagoknak pedig meg kell osztaniuk a közelségükben élő emberekkel azt a világosságot, amit ők e tárgyban nyertek. (Gospel Workers, 362.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.380/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 5. fejezetéhez (február 20-26.).

Az oktatás az egyház fontos célja és az egyik eszköze ahhoz, hogy a Jézustól kapott küldetését betöltse. Az oktatás része annak, hogy hogyan éri el a megváltás terve a csúcspontját.

A keresztény oktatásnak jól körülhatárolható célja van, és úgy érhető el, hogy tanulási helyzeteket irányítanak egy bizonyos cél érdekében. A maga részéről az egyháznak meg kell értenie Isten tervét és életképes stratégiákat kell alkalmaznia, hogy teljesítse ezt a tervet. Az egyháznak szüksége van az oktatásra, hogy megossza Isten örök megváltási tervét. Hogy a megváltás célja megvalósulhasson, az egyháznak és a keresztény oktatóknak együtt kell működniük és össze kell hangolódniuk.

Az oktatás viszont a megváltott egyház tevékenysége, amelyet azzal bíztak meg, hogy megossza a megváltási tervet.

Így az egyház az oktatás központjaként tekintendő. A tudásnak, amelyet kutatnak és megosztanak, hasznosnak, szerteágazónak és gyakorlatinak kell lennie, de mindenekfelett összhangban kell lennie Isten tervével. A missziós tudást kutatni és gyakorolni kell. Ez a tudás tartalmazza a mentális, fizikai, érzelmi és lelki fejlődést, amelynek alapja a megváltási terv.

Természetesen minden hívő fogadója és továbbadója Isten tervének, tudományának. Miközben tanítja, bátorítja és megszervezi, hogy szolgáljon, az egyház betölti ezt a missziót. Ahol szükség van, igazítsuk hozzá az oktatási tantervet. Vegyük figyelembe azokat a területeket, amelyeken sürgősen javítani kell, mint például az egészséges ételek vásárlása és elkészítése. Minden új hívőnek szüksége van arra, hogy átformáló oktatásban részesüljön, amely felkészíti őket arra, hogy a további átformáló oktatás új csatornájává váljanak. Ez a végidők egyházának feladata.

José Luis Jiménez

A keresztény szolgálat és vallás professzora, Linda Vista Egyetem, Mexico

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. ÁMEN ! Igen nagyon súlyos az, hogy mennyire, vegyük figyelembe azokat a területeket, amelyeken segítenünk kell, mint például az egésêges ételek vásárlása és elkészítése. Szükséges lenne minden egyes hívőnek arra hogy részesüljön, abban amely által felkészítő oktatásban részesülnek. Köszönettel és tisztelettel tartozom mindenkinek Ámen

    VálaszTörlés