2022. február 5., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 5 - SZOMBAT - 1 Mózes 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+23&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+23&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Az emberi szenvedést megértő Isten. A Szentírás lapjain Sára   az egyetlen nő, akinek életkora és temetése meg van örökítve.  Ábrahámnak a hithős Sára méltó elsiratásához, elgyászolásához Isten ad erőt.    

2.    A vigasztaló Isten. A vándor, a jövevény Ábrahám vigaszt nyer abban, hogy Sárát méltón eltemetheti, nyughelyet biztosíthat neki, kifejezve szeretetét az iránt, akivel az egész emberiség sorsát meghatározó életutat jártak be. Sára méltó társ volt egy ilyen emblematikus életúton.

3.    Isten Úr a halálon. Ábrahám vándor, jövevény. Egyetlen föld, a barlang az igazi tulajdona. Ábrahám azt is tudja, hogy ennek a barlangnak a későbbiekben is nagy szerepe lesz. Így Sárának nemcsak az életútja, de a sírja is emblematikus, mert rajta kívül még öten fognak e helyen azaz Makpela barlangjában eltemettetni. Mózes első könyve egy teli sírral végződik, az evangélium története viszont egy üres sírral!  

4.    Isten, akinek gyermekei vándorok és idegenek a földön. Ábrahám idegen volt azon a földön, amelyet Isten neki ígért. Még egy sírhelyet is meg kellett vásárolnia a felesége számára. A Zsidókhoz írt levél azt mondja, hogy ezzel jelezte, hogy idegen és vándor ezen a földön. Ábrahám valami jobb után vágyakozott, a mennyei ország után. Mi is idegenek és vándorok vagyunk ezen a földön, míg Isten haza nem visz bennünket, és míg újjá nem teremti földünket, amelyen most élünk.  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki segít úgy élni, hogy a környezetünkben is elismerjék, hogy "Istentől vagyunk", ahogy ezt tette Ábrahámmal is; aki az ajándékok adására készteti az embereket; aki segít saját ügyeinkben, de részt hagy nekünk is, amit meg kell tennünk. Isten jó indulatra késztette a helyi lakókat, de a tárgyalást Ábrahámnak kellett lefolytatni.   

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (7. rész)

A siker titka

Haladjatok csak egyre, ifjak, az Úr megismerésében, és meg fogjátok látni, hogy „az ő kijövetele bizonyos, mint a hajnal”. Állandóan törekedjetek a fejlődésre. Harcoljatok buzgón azért, hogy egyek legyetek a Megváltóval. Éljetek hit által Krisztusban. Végezzétek azt a munkát, amit ő is végzett. Munkálkodjatok azoknak a lelkeknek a megmentéséért, amelyekért letette az életét. Minden módon próbáljatok segítséget nyújtani azoknak, akikkel kapcsolatba kerültetek… Beszélgessetek elöljáró testvéretekkel, aki elvégzi a ti oktatásotokat: parancsra új parancs, szabályra új szabály, itt egy kicsi, ott egy kicsi. A vele – aki áldozatul adta magát a veszendő világ megmentéséért – való szoros kapcsolat avat fel téged megfelelő munkássá. (Testimonies, VI, 416.) {ChS 33.4}  

Szerveződjetek a szolgálatra!

Fiatal férfiak és fiatal nők, nem hozhatnátok létre csoportokat, és Krisztus katonáiként nem állhatnátok be a munkába, minden tapintatotokat, ügyességeteket és adottságotokat belevive az Úrért való szolgálatba, hogy megmentsétek lelketeket a romlástól? Alakuljanak minden gyülekezetben csoportok e feladat végzésére… Vajon azok a fiatalok, akik igazán szeretik Jézust, létrehozzák e munkálkodó csoportjaikat, nem csupán azok miatt, akik szombatünneplőknek vallják magukat, hanem azokért is, akik nem a mi hitünkből valók? (Signs of the Times, 1893. május 29.) {ChS 34.1}  

A fiatal férfiak és nők, valamint a gyermekek induljanak dolgozni Krisztus nevében. Egyesítsék erejüket valamilyen terv és rend szerint. Nem alkothatnátok ti, a munkások egy munkacsoportot, időt szánva az együtt imádkozásra, valamint arra, hogy kérjétek az Urat, adja néktek kegyelmét az egyesült cselekvés továbbfolytatására? (Youth’s Instructor, 1894. augusztus 9.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: