2022. február 20., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 20 - VASÁRNAP - 1 Mózes 38

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 38 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+38&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+38&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten szabad akaratot adott nekünk, de döntéseink következményekkel járnak. Ezt a fejezetet olvasva, elsőként azt gondolhatjuk, hogy ebben a fejezetben nem találkozunk Istennel, csak a romlott emberi természettel. Viszont a háttérben ott látjuk azt az Istent, aki az Ő végtelen szeretetében lelkiismereti szabadságot adott az embernek, amit akkor sem tagad meg, ha az ember csúnyán visszaél vele, mint Júda, akinek a törzséből származik később Jézus. A Bibliában nem csak a jó és tiszta történetek szerepelnek, hanem a szégyenletesek is. Ha csak a jók szerepelnének, nagyon sok ember elcsüggedne a bűnnel vívott harcában. Viszont, ha tovább olvassuk a 39. fejezetet, ott Józseffel találkozunk, aki ellentéte volt Júdának, mert ő határozottan ellenállt az effajta kísértésnek. Ez azt mutatja, hogy nem törvényszerű, hogy az ember áldozatául essen a kísértének. Isten segítségével van megoldás.               

2.    Az ígéreteihez ragaszkodó, az ütemtervét következetesen végrehajtó, kegyelmes Isten. A kegyelmes Isten még az ilyen csúnya bűnt is kész megbocsátani és elfelejteni. A későbbiekben majd Júda nyeri el a királyságot és ezzel együtt a Messiás ígéretét. Simon és Lévi ellenében (a sekhemi vérfürdő 34.fejezet) Rúben és   Júda ketten állnak ki József életének megkegyelmezése mellett. A Biblia egyik legszebb része, amikor Jákob halála előtt megáldja fiait: Rúben és Júda sorsa ekkor is mutat bizonyos egymásba kapcsolódást  

3.    Isten a rosszból is jót tud kihozni. Fondorkodása ellenére Támár neve olvasható Krisztus nemzetségi táblázatában. Isten megoldásai néha váratlanok, meglepőek, de céljuk van. Így kaphat Támár csalása ellenére helyet a nemzetségtáblázatban, így válhat az egyszerű Mária Jézus anyjává, Máté, a vámszedő Jézus kiemelkedő tanítványává, a bűnös szamaritánus nő az első misszionáriussá vagy Saulus /Pál a pogányok apostolává.         

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 5. fejezet

5. fejezet – A gyülekezet mint kiképző központ (1. rész)

A ma szükséglete

Amire ma gyülekezeteink épülése érdekében szükség van, az a bölcs tagok lelkiismeretes munkája a gyülekezetben található talentum felismeréséért és fejlesztéséért – az a talentum ez, amit a Mester használatára lehet pallérozni. Kell lennie egy jól kigondolt tervnek a munkások műbe állítására, akik elmennének valamennyi gyülekezetünkbe, nagyba és kicsibe egyaránt, s akik megtanítanák a tagoknak, hogyan munkálkodhatnának egyrészt a közösség épülése érdekében, másrészt a hitetlenekért. Kiképzésre, oktatásra van szükség. Akik a gyülekezetek látogatásában fáradoznak, a misszionáriusi munka gyakorlati módszerei tekintetében is útba kell, hogy igazítsák a testvéreket. (Testimonies, IX, 117.)

Isten elvárja egyházától, hogy kiképezze és alkalmassá tegye tagjait a világ felvilágosításának munkájára. Olyan oktatást kell nyújtani, amelynek következtében százával támadnának emberek, akik értékes talentumokat kamatoztatnának a pénzváltóknál. E képességek használata által emberek nyernének kiképzést, akik ily módon fel lennének készítve bizalmi és befolyásos állások betöltésére és a tiszta, romlatlan elvek megtartására. Hatalmas hasznot vinnénk ezzel végbe a Mesterért. (Testimonies, VI, 431–432.)

Minden munkásnak hozzáértő hatékonysággal kell dolgoznia. Így emelkedett módon és széles értelemben tudja bemutatni az igazságot, amint az Jézusban van. (Testimonies, VII, 70.)

Nem szenvedhet késedelmet ez az alaposan megtervezett szolgálat, amely a gyülekezeti tagok oktatására irányul. (Testimonies, IX, 119.) {ChS 58.4}  

Népünket azzal tudjuk a legnagyobb mértékben segíteni, ha megtanítjuk őket Istenért munkálkodni, továbbá arra, hogy tőle és ne a lelkészektől függjenek. (Testimonies, VII, 19.)

Nyilvánvaló, hogy az összes elprédikált igehirdetés sem nevelte ki az önmegtagadó munkások széles osztályát. E tényt úgy kell megvizsgálnunk, mint aminek a következményei a lehető legkomolyabbak. Jövendő sorsunk a tét. Gyülekezeteink elsorvadnak, mert nem használták talentumaikat a világosság terjesztésére. Gondos kiképzésben kell őket részesíteni, mintegy a Mestertől vett órák gyanánt, hogy világosságukat mindnyájan a gyakorlatban is hasznosítsák. (Testimonies, VI, 431.)

Az emberek túl sok igehirdetést hallgattak: de vajon részesültek tanításban arra vonatkozóan, hogy dolgozzanak azokért, akikért Krisztus meghalt? Kigondoltunk már egy munkatervet, és elébük helyeztük olyan módon, miáltal mindnyájan megértették annak szükségét, hogy kivegyék részüket a munkából? (Testimonies, VI, 431.)

Az embereknek oktatás és gyakorlat által kell képesítést nyerniük arra, hogy bármilyen váratlan helyzettel találják szembe magukat, megbirkózzanak azzal; ahhoz pedig, hogy mindenki a megfelelő helyre kerüljön, bölcs tervezésre van szükség, hogy ki-ki olyan tapasztalatban részesüljön, ami alkalmassá teszi őt felelősség viselésére. (Testimonies, IX, 221.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.380/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 5. fejezetéhez (február 20-26.).

Az oktatás az egyház fontos célja és az egyik eszköze ahhoz, hogy a Jézustól kapott küldetését betöltse. Az oktatás része annak, hogy hogyan éri el a megváltás terve a csúcspontját.

A keresztény oktatásnak jól körülhatárolható célja van, és úgy érhető el, hogy tanulási helyzeteket irányítanak egy bizonyos cél érdekében. A maga részéről az egyháznak meg kell értenie Isten tervét és életképes stratégiákat kell alkalmaznia, hogy teljesítse ezt a tervet. Az egyháznak szüksége van az oktatásra, hogy megossza Isten örök megváltási tervét. Hogy a megváltás célja megvalósulhasson, az egyháznak és a keresztény oktatóknak együtt kell működniük és össze kell hangolódniuk.

Az oktatás viszont a megváltott egyház tevékenysége, amelyet azzal bíztak meg, hogy megossza a megváltási tervet.

Így az egyház az oktatás központjaként tekintendő. A tudásnak, amelyet kutatnak és megosztanak, hasznosnak, szerteágazónak és gyakorlatinak kell lennie, de mindenekfelett összhangban kell lennie Isten tervével. A missziós tudást kutatni és gyakorolni kell. Ez a tudás tartalmazza a mentális, fizikai, érzelmi és lelki fejlődést, amelynek alapja a megváltási terv.

Természetesen minden hívő fogadója és továbbadója Isten tervének, tudományának. Miközben tanítja, bátorítja és megszervezi, hogy szolgáljon, az egyház betölti ezt a missziót. Ahol szükség van, igazítsuk hozzá az oktatási tantervet. Vegyük figyelembe azokat a területeket, amelyeken sürgősen javítani kell, mint például az egészséges ételek vásárlása és elkészítése. Minden új hívőnek szüksége van arra, hogy átformáló oktatásban részesüljön, amely felkészíti őket arra, hogy a további átformáló oktatás új csatornájává váljanak. Ez a végidők egyházának feladata.

José Luis Jiménez

A keresztény szolgálat és vallás professzora, Linda Vista Egyetem, Mexico

Fordította Gősi Csaba 

2 megjegyzés: